duminică, mai 12, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Poluarea din Craiova-Între muzica utilajelor și a instrumentelor

Craiova este un oraș foarte circulat. Punem acum la socoteală și șantierele deschise în municipiu care dau bătăi de cap șoferilor, dar și pietonilor. Traficul îngreunat din cauza lucrărilor de reabilitare în oraș, dar și materialele folosite fac ca aerul să fie din ce în ce mai poluat. Praful, zgomotul utilajelor, dar și al automobilelor contribuie la haos. Astfel că am vrut să vedem cum se clasează Bănia în ceea ce privește nivelul de poluare și ce fel de măsurători se fac. Specialiștii din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Dolj ne spun că sunt motive de îngrijorare.

„Craiova are  anumite avantaje din punct de vedere al poluării, nu are străzi foarte înguste, unde să acumuleze poluanți, pe de altă parte, dacă mergeți în Dealul Bucovăț veți constata că e construită pe un sistem de terase, într-un spațiu primitor.Nefiind create condiții de circulație foarte intensă, străzi înguste, unde se pot înregistra concentrații înalte de poluanți emiși, Craiova nu întâlnește astfel fenomene.Problemele legate de circulație sunt induse de șantiere. Dacă mașinile nu se scurg în zona respectivă, trebuie în alte părți. Oricum, se creează un nivel mai mare de noxe, acolo, de la autoturisme, mai ales că circulația ocolitoare nu este fluentă, se staționează mult. Se fac ambuteiaje, normal că nivelele de emisii cresc. Nu aș putea să afirm că este un oraș foarte poluat, dar nici contrariul, că este un oraș cu o poluare scăzută”, a declarat Ionel Bala, șef Serviciu Monitorizare și Laboratoare din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Dolj.

Șantierele ar trebui închise cu plase”

Policlinica Buna Vestire Craiova

Reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Dolj au anumite recomandări în ceea ce privește reducerea poluării. Șantierele ar trebui amenajate mult mai responsabil.

“Din punct de vedere al poluării aerului, cel mai dificil moment este perioada de caniculă care induce disconfortul respectiv dat de căldură și adaptarea individului la aceste condiții termice. Din punct de vedere al măsurătorilor din rețeaua noastră a stațiilor, nu avem depășiri. Ocazional, am avut câteva valori mai mari la ESO2-perioadă de timp scurtă—săptămâna trecută-o oră, cealaltă-o oră în zona stația Ișalnița și Breasta. Probabil, emisiile sunt legate de CET 1 pe fondul unui consum ridicat de energie electrică, probabil merg la capacitatea ridicată din punct de vedere al emisiilor de oxid de sulf, oxid de azot nu ridică probleme, nu am avut valori mari. În schimb, în perioada de vară este și firesc că apare un poluant particular de ozon. Nivelul de ozon a mai crescut în ultima perioadă în special din cauza creșterii radiațiilor ultraviolete în zona noastră. De îngrijorat trebuie să ne îngrijorăm deoarece reducerea poluării cu ozon este o problemă destul de complicată. Ozonul nu este un poluant de sine stătător, este secundar, este produs în matricea atmosferică prin oxidarea unor substanțe organice nefiind un poluant direct este dificil de controlat. Singura posibilitatea de control al ozonului ar fi producerea de precursori de ozon. Un alt poluant care își face de cap în această perioadă sunt pulberile. Pe fondul faptului că toate terenurile sunt uscate se creează aceste pulberi, iar precipitațiile au fost destul de scăzute, în plus, tot orașul este un șantier, se lucrează peste tot. În mod obișnuit, orice șantier ar trebui închis de jur împrejur cu plase, cu sisteme de limitare a expulsiei de pulberi și luate condițiile respective de umiditate a căilor de rulare, acoperirea mașinilor care transportă moluz, dărâmături. În Craiova aceste pretenții nu sunt îndeplinite, nici la cei care se ocupă cu reabilitarea străzilor, căilor de circulație, nici cei din construcții, de pildă la stadion când au evacuat de acolo pământul din structura respectivă, în zonă s-a creat un disconfort legat și de pulberi și de zgomot”, a mai spus Ionel Bala.

Nivelul de decibeli, depășit în Centrul Istoric

Muzica ce răsună la terasele din Centrul Istoric poluează fonic. Locatarii nu pot dormi noaptea din cauza muzicii dată la volum maxim, iar terasele nu își pot desfășura activitatea așa cum se cuvine. Așa că neînțelegerile nu iau sfârșit. Agenția pentru Protecția Mediului dar și Garda de Mediu au fost solicitați frecvent să încerce să ajungă la un consens. Și aici ar exista o soluție dată de Agenția pentru Protecția Mediului Dolj, care să mai aplaneze conflictul. Să se instaleze o rețea de radiofonie.

„Există un aspect mult mai neplăcut în perioada actuală, poluarea sonică, poluarea cu zgmote. Între sunete și zgomote nu prea există nici o diferență din punct de vedere fizic. Este vorba de terasele care își continuă aceste activități de agrement până la orele târzii din noapte pe fondul că atunci se răcorește și devine mai plăcut și multe activități cotidiene, economice se prelungesc până târziu în noapte, omul mai bate, mai taie, mai lucrează la ceva. Este de fapt un nivel de poluare fonică, pentru că poluarea sonică se referă la frecvențele înalte, la traseele avioanelor, traficul pe aeroportul nostru nu este totuși atât de intens. Poluarea fonică este dată de neînțelegerea unor drepturi. Suntem în democrație, avem drepturi, dar drepturile se întrerup când deranjăm pe cineva. Dacă am o mașină decapotată nu trebuie să dau la 2 noaptea difuzoarele cât pot ele. Pentru odihnă eficientă, somn de calitate, nivelul de zgomot în încăpere, nu trebuie să depășească 35-40 decibeli. Aceste măsurători se fac cu geamurile închise. Este greu de ținut o astfel de valoare. Nivelul de zgomot exterior, în zona ambientală ar trebui să fie sub 50 decibeli pe perioada nopții, ceea ce nu e cazul, în Centrul Istoric. Acum o săptămână au fost măsurători, fiind multe localuri, una dă o melodie, alta dă alta, la un moment dat se adună zgomotul. Când s-a făcut modificarea PUZ-ului din zona respectivă s-a specificat că va fi zonă comercială. Acum apar tot felul de discuții între Primărie, cetățeni și noi pe de-o parte. S-au dat niște avertismente acolo, s-au aplicat  câteva amenzi.  Sunt mai multe interese acolo, fiecare are interesul lui, dar totul se poate rezolva prin chestii de bun simț și civilizat. E firesc să ținem muzica până la ora 23.00 sau 0.00, dar după 0.00 nu mi se mai pare firesc, să o ținem tot tare. O idee ar fi să se amenajeze o rețea de radiofonie. Chiar dacă nu se dau instalațiile de sonorizare tare, dar sunt melodii diferite la fiecare, terasele fiind foarte apropiate, astfel se amplifică zgomotul. Fiind o structură de radiofonie în toată zona s-ar auzi aceeași melodie peste tot. Ar fi mai ușor de controlat, la ora 0.00 am da-o în surdină”, Ionel Bala.

 

De asemenea o parte dintre localurile din Centrul Istoric nu sunt autorizate de Agenția pentru Protecția Mediului deoarece legea impune un număr maximal de locuri, iar cei care și-au declarat activitatea, au declarat cu un loc mai puțin și nu mai este necesară autorizația.

 

Politica