vineri, mai 17, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Tinerii doljeni îşi doresc centre de tineret

Proiectul “Sunt activ”, un proiect finanţat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus plus, s-a încheiat. Astfel că, după ce s-a tras linie, proiectul organizat de Asociaţia pentru Tineri Streets în parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Organizaţii Nonprofit din Oltenia are o concluzie generală: tinerii din judeţ vor înfiinţarea de Centre de Tineret în localităţile lor. Ei îşi doresct acest lucru pentru a putea organiza diverse activităţi precum cursuri, consiliere şi orientare în carieră, întâlniri pe teme diverse, dezbateri, cluburi de şah, dans, activităţi sportive şi de petrecere a timpului liber. Totodată, tinerii din localităţile în care a fost desfăşurat proiectul şi anume Căpreni, Giurgiţa, Horezu, Novaci şi Dăbuleni au atras atenţia asupra faptului că vor să reorganizeze şi activitatea căminelor culturale, care să fie orientată şi spre beneficiul lor.

Pentru a afla nevoile tinerilor din Dolj, organizatorii au aplicat chestionare, urmând ca apoi, într-o discuţie liberă cu autorităţile locale, aceştia să îşi susţină doleanţele. 

“Discuţiile din cadrul proiectului au evidenţiat că tinerii au nevoie să fie încurajaţi să comunice. Teama de a comunica cu autorităţile şi cu factorii de decizie a fost un punct pe care noi l-am remarcat prin proiectul “Sunt activ”. Tinerii au evidenţiat că un Centru de Tineret aşa cum există în Craiova şi Giurgiţa ar fi important în toate cele 4 localităţi în care noi am fost şi nu există în prezent un centru de tineret. Astfel tinerii ar fi organizaţi, ar avea cum să poată să ia mai multe iniţiative pentru autorităţi. Un alt mod de abordare, mergi la autorităţi să le soliciţi să îţi fie partenere atunci când eşti juridic organizat. În urma cafenelelor publice s-au creat planuri de acţiune. Am tras concluziile la ceea ce s-a discutat la fiecare cafenea publică”, a declarat Dorina Gruia, coordonator proiect. 

Policlinica Buna Vestire Craiova

Unul dintre cei implicaţi în proiect este Bogdan Răcăreanu, cel care a fost moderator la cafeneaua publică din Dăbuleni. El mărturiseşte că tinerii din localitate îşi doresc să aibă un Centru de Tineret pentru că astfel ar avea condiţiile optime de dezvoltare.

“Am fost moderator la Dăbuleni. Asta a însemnat să iau legătura cu asociaţiile de acolo să ne ajute în a ne găsi un spaţiu pentru a organiza cafeneaua. Am fost şi gazdă la cafeneaua publică din Dăbuleni. Acolo am vorbit cu tineri şi am descoperit că tinerii din Dăbuleni au foarte multă iniţiativă. Au scris în planul de proiect că vor multe activităţi, dar cel mai mult aceştia şi-au dorit un Centru de Tineret pentru a-şi crea singuri condiţiile necesare pentru a se dezvolta prin proiecte. Ce am mai găsit interesant a fost şi un schimb de experienţă, ceea ce înseamnă că aceştia vor să vadă şi cum este în afara localităţilor pentru a implementa lucruri noi pentru a se dezvolta singuri. Numărul participanţilor a fost foarte mare. Noi ne aşteptam să vină în jur de 20 de tineri, dar acest număr s-a depăşit cu mult”, Bogdan Răcăreanu. 

De organizarea cafenelei publice de la Horezu s-a ocupat Luciana Fuga, iar aceasta spune că primarul din localitate a acordat mult timp tinerilor şi că aceştia îşi doresc şi ei un Centru de Tineret.

“La cafeneaua publică de la Horezu a venit un număr dublu de tineri decât ne aşteptam. Am putut să discutăm cu domnul primar care ne-a acordat destul timp, ţinând cont că am stat câteva ore acolo şi a stat pe toată durata evenimentului cu noi. Și cei din Horezu doresc foarte mult un Centru de Tinere. Consideră că acolo pot face lucrurile pe care şi le doresc. Totodată, ei îşi doresc şi activităţi de consiliere şi multe întâlniri între autorităţi şi tineri”, Luciana Fuga.

Tinerii – “vectorul schimbării”

Diana Neamţu a subliniat faptul că tinerii sunt vectorul schimbării şi că ar trebui să se ţină cont de aceştia nu doar în campaniile electorale.

“Ca şi un prim rezultat al proiectului şi că autoriotăţile publice locale au devenit mai receptive la problemele tinerilor este invitaţia care ne-a venit de la Dăbuleni, ca o parte dintre tinerii implicaţi în proiectul “Sunt activ” şi cei de la Centrul de Tineret din Giurgiţa să participe la deschiderea oficială a unei întreprinderi sociale care are drept obiect de activitate ţesăturile populare, respectiv costume şi tot ceea ce înseamnă valorizare de artă populară. Noi ne dorim ca acest schimburi de experienţe, aceste proiecte, să fie din ce în ce mai numeroase, pentru că tinerii au nevoie să li se recunoască faptul că ei sunt activi, că reprezintă o forţă de care trebuie să se ţină seama nu numai în campanile electorale şi că în comunităţile lor ei reprezintă vectorul schimbării”, Diana Neamţu, expert în tineret.

Scopul proiectului “Sunt activ” a fost promovarea cetăţeniei active şi încurajarea dialogului între tineri şi cei care pot să le asigure o existenţă mai bună – autorităţi publice, societate civilă, mass media. Rezultatul dialogului din cadrul proiectului proiectului în reprezintă şase acorduri de colaborare cu autorităţile publice locale privind implementarea de activităţi în beneficial tinerilor.

Au început alte două proiecte marca Asociaţia pentru Tineri Streets

De miercuri au început două proiecte finanţate de Ministerul Tineretului şi Sportului. Este vorba de proiectul “Aleg sănătos” care are drept scop să înveţe să alegem sănătos ceea ce consumăm şi încurajează şi stilul de viaţă sănătos şi activ.
Al doilea proiect început este “Cărţi ne educaţi”, propunere de proiect care a venit din partea voluntarilor. 

De menţionat este faptul că tinerii care vor să se înscrie în proiectul “Aleg sănătos” trebuie să aibă echipament special pentru drumeţii pentru că cei înscrişi vor beneficia de o tabără în apropiere de Sinaia. Acolo tinerii vor fi instruiţi despre beneficiile nutriţiei şi vor avea foarte multe activităţi în aer liber.

Potrivit coordonatorului Cătălin Dincă, scopul proiectului “Cărţi ne educaţi”, este promovarea lecturii tinerilor din judeţul Dolj şi creşterea cu 20% a interesului pentru lectură. 

Pentru înscriere la cele două proiecte doritorii pot trimite un email pe adresa [email protected].

Politica