miercuri, iunie 19, 2024

Ultima ora

Sport

Sorin Frunzăverde, preşedintele CJ Caraş Severin, trimis în judecată

Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş Severin, Sorin Frunzăverde, a fost trimis în judecată sub control judiciar pentru fapte de corupţie de către procurorii DNA.

Potrivit surselor DNA, el este acuzat că a săvârşit infracţiunea de folosire, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, a influenţei ori a autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

În acelaşi dosar mai este anchetat în stare de libertate şi Ghiorghioni Ionesie (sub control judiciar în altă cauză), vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Caraş Severin, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de: folosire, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, a influenţei ori a autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, influenţarea declaraţiilor (trei infracţiuni), fals intelectual şi uz de fals. 

Policlinica Buna Vestire Craiova

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: 

”În perioada cuprinsă între cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidenţiale din luna noiembrie 2014, inculpatul Frunzăverde Sorin şi-a folosit influenţa pe care o avea în calitatea sa de preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş Severin şi de vicepreşedinte al unui partid, asupra inculpatului Ghiorghioni Ionesie, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean şi membru în acelaşi partid politic, în scopul obţinerii unor foloase necuvenite, respectiv să obţină, în al doilea tur de scrutin, un număr mai mare de voturi pentru candidatul formaţiunii din care făceau parte şi, implicit, să-şi consolideze poziţia în cadrul acestei formaţiuni politice, dar şi în plan administrativ, prin condiţionarea repartizărilor bugetare de rezultatul votului”, se arată într-un comunicat al DNA.

Ulterior, în zilele de 12 şi 13 noiembrie 2014, inculpatul Ghiorghioni Ionesie a luat legătura cu 9 primari cărora le-a solicitat, folosindu-se de autoritatea şi influenţa sa de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Caraş Severin, să facă demersuri favorabile în direcţia respectivă.

De asemenea, pentru a-i determina să procedeze în acest sens, inculpatul Ghiorghioni Ionesie le-a transmis acestora că, de rezultatul votului, vor depinde alocările bugetare efectuate de Consiliul Judeţean către primării în anii 2015 şi 2016 (respectiv până la terminarea mandatului conducerii CJ Caraş Severin).

Potrivit surselor DNA, la data de 18 noiembrie 2014, în urma unui accident rutier provocat de autoturismul pe care îl conducea, soldat cu rănirea uşoară a mai multor persoane, inculpatul Ghiorghioni Ionesie a determinat trei persoane să facă declaraţii necorespunzătoare adevărului, în sensul că acestea au relatat faptul că maşina implicată în coliziune fusese condusă de către una dintre ele.

Astfel, pentru a scăpa basma curată, Ghiorghioni Ionesie a uzat de mijloace de corupere, constrângere, precum şi prin folosirea autorităţii şi influenţei sale de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, preşedinte al composesoratului şi de preşedinte al unei asociaţii de vânătoare.

De asemenea, în relatarea DNA se mai arată că în exercitarea atribuţiilor de serviciu de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, inculpatul Ghiorghioni Ionesie a emis un act intitulat „Împuternicire” prin care se atesta în mod neconform realităţii faptul că în data de 18.11.2014, una din cele trei persoane a fost împuternicită să conducă autoturismul respectiv, aparţinând Consiliului Judeţean Caraş Severin. Acest act a fost depus ulterior la dosarul de daune al societăţii de asigurare.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Caraş Severin, cu propunere de a se menţine măsura preventivă dispusă în cauză

 

Politica