vineri, iulie 19, 2024

Ultima ora

Sport

Surse. Variante de funcții în UE pentru Klaus Iohannis. Ultimele scenarii vehiculate la Bruxelles

Liderii UE discută în aceste zile funcțiile de top din instituțiile europene, iar președintele Klaus Iohannis nu apare ca o variantă pentru ”top jobs”, așa cum sunt cunoscute în jargonul Bruxelles-ului. În schimb, pentru acesta ar exista ca variantă de lucru un mandat de Reprezentant special al UE pentru Ucraina, la pachet cu o altă funcție de conducere într-o instituție UE, au declarat pentru G4Media surse europene.

O decizie urmează să fie luată de liderii europeni doar după ce aceștia se vor pune de acord asupra marilor funcții, unde sunt favoriți Ursula von der Leyen (Comisia Europeană), Roberta Metsola (Parlamentul European), Antonio Costa (Consiliul European) și Kaja Kallas (Înalt Reprezentant pentru Politica Externă).

Dacă președintele Iohannis va fi desemnat Reprezentant special al UE pentru Ucraina, aceasta nu va fi o funcție propriu-zisă, ci va însemna un mandat de reprezentare, o însărcinare cu caracter mai degrabă simbolic, potrivit surselor citate, scrie g4media.ro

Policlinica Buna Vestire Craiova

Acest mandat simbolic ar urma să fie dublat de o altă funcție într-o instituție controlată de Uniunea Europeană.

Reamintim că președintele Iohannis și-a depus candidatura și pentru șefia NATO, la concurență cu premierul olandez Mark Rutte, dar nu are decât sprijinul Ungariei în această cursă. Pe de altă parte, Rutte are susținerea a 30 din cele 32 de state membre NATO.

Politica