marți, mai 21, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Muzica europeană pe scena Filarmonicii Oltenia

Astăzi, Filarmonica Oltenia încheie stagiunea muzicală 2014/2015 cu un concert de arii şi uverturi susţinut de Orchestra Simfonică şi Corala Academică [maestru de cor Manuela Enache], dirijate de Eduardo Gonzalez din Mexic. Reprezentanţii Filarmonicii nu se opresc aici şi următoarea stagiune se anunţă a fi o premieră de o anvergurgă fără precedent la Filarmonica Oltenia. Începând cu 23 octombrie 2015 şi până în mai 2016, Craiova va fi gazda a 28 de concerte inedite din cele 27 de ţări ale Uniunii Europene. Solişti şi dirijori europeni vor fi prezenţi pe scena Filarmonicii Oltenia venind cu creaţii clasice dar şi contemporane.

„Stagiunea Europa este o stagiune care se va desfăşura începând cu 23 octombrie 2015 până pe 20 mai 2016. Este o stagiune care aduce foarte multe noutăţi peisajului muzical românesc, poate că este cea mai complexă stagiune organizată vreodată de către Filarmonica Oltenia. Nu ştim cu exactitate dacă în ţară a existat o altă stagiune atât de complexă cum este cea pe care încercăm noi să o propunem publicului, însă conceptul pe care am mers a fost unul care realiza conceptul unei galerii de muzică europeană. Pentru acest motiv, stagiunea europeană are doar 28 de concerte, fiecare concert este dedicat unei ţări membre din Uniunea Europeană, şi pentru acest motiv am invitat doi muzicieni nativi din fiecare ţară. Avem un solist şi cel puţin un dirijor nativi, ai fiecărei ţări, la fiecare concert. În plus de acest lucru ne-am dorit să trecem şi muzica ţărilor respective şi pentru acest motiv i-am rugat să includă în programul lor cel puţin o lucrare clasică a unui compozitor nativ şi o lucrare contemporană a unui compozitor nativ scrisă după 1985”, a spus Vlad Drăgulescu, directorul Filarmonicii Oltenia.

Evenimentul muzical ne va aduce la Craiova, în acelaşi timp personalităţi şi oameni din mediul de afaceri european şi naţional, înregistrări ale marilor concerte din Filarmonicile Europene, dar şi concerte specifice fiecărei ţări din U.E.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Pentru prima dată în Europa ne întâlnim cu o stagiune care trece atât prin muzicieni, cât şi prin dirijori ai Uniunii Europene. Am adăugat acestor zile frumoase şi întâlniri cu reprezentanţi ai filarmonicilor importante din Europa, aşadar fiecare săptămână va avea vineri seara concertul dedicat ţării respective, iar luni vom avea o conferinţă şi vom viziona cu toţii un dvd, un concert celebru al tuturor marilor filarmonici din Uniunea Europeană. Marţea am dedicat-o studenţilor şi din acest motiv vom avea invitaţi studenţi de la conservatoarele reprezentative din fiecare ţară. Închidem şi rotunjim cumva acest proiect, acest concept de stagiune Europa aducând de la studenţi foarte buni şi de la conservatoare importante reprezentanţi ai unor filarmonici care cred că într-o altă nu am fi putut să relaţionăm şi să construim aceste proiecte împreună, şi bineînţeles concertul de vineri seara care cu siguranţă va aduce foarte multă bucurie tuturor celor care vor veni să asculte aceste concerte’’, a spus Drăgulescu.

Conform directorului artistic Mihai Ungureanu, programul a fost „construit cu dificultate şi este foarte ambiţios, este un program temerar, pentru că are o consistenţă deosebită din punct de vedere al repertorului şi bineînţeles şi înşiruirea acestor concerte săptămână de săptămână ne face să credem că va fi o probă de rezistenţă, va fi o probă de foc pentru muzicienii orchestrei noastre şi ai corului din când în când pentru că este şi corul programat de câteva ori în această stagiune”. De asemenea „începând cu lucrările contemporane pe care fiecare ţară le-a propus şi continuând cu partea concertantă vor fi solişti de la diverse intrumente începând cu pian, vioară, clarinet, trompetă, violoncel, saxofon, plus vocile soliştilor care vor fi invitaţi”.

La sfârşit proiectului va fi interpretată simfonia a noua de Beethoven, sub bagheta maestrului Allen Bari şi având patru solişti francezi consacraţi.

 

Dorim să ne prezentăm aşa cum merită un oraş modern, un oraş european

Directorul Filarmonicii Oltenia a mai punctat şi faptul că aceată stagiune va fi prima cărămidă spre o Filarmonică contemporană şi modernă, aşa cum merită un oraş european.

 „În principiu am creat o stagiune care pune bazele viitorului acestei Filarmonici şi este prima cărămidă la o formă contemporană şi modernă, de aici încolo putem spune că noi lucrăm la stagiunea 2016-2017, şi practic mersul lucrurilor va deveni ireversibil în acest sens. Dorim să ne prezentăm aşa cum trebuie, dorim să ne prezentăm aşa cum merită un oraş modern, un oraş european, să aducem produse de calitate şi să putem să oferim o relansare în ceea ce priveşte informaţia pe care publicul o poate recepta, şi în acelaşi timp ne gândim şi în interiorul nostru la felul în care instituţia noastră funcţionează pentru că toată această stagiune aduce o oarecare revoluţie în felul în care de aici încolo vor fi organizate lucrurile. Având o stagiune atât de bine pusă la punct cu mult timp înainte, având nişte partituri la îndemână pentru muzicienii noştri încercăm în primul rând să oferim o relaxare, vor avea timp mai ales că este vorba de foarte multe noutăţi să intre în contact cu ele, să fim o instituţie care tinde din ce în ce mai sus. Deja de câţiva ani cunoaştem o ascensiune, numărul vizitatorilor este mai mare, imaginea filarmonicii sperăm noi că este una din ce în ce mai vzibilă. Prin toate proiectele pe care le-am făcut am încercat să arătăm tendinţa şi dorinţa de a susţine un concept contemporan sau modern”, a mai spus Vlad Drăgulescu.

În plus faţă de alte stagiuni, stagiunea Europa are o susţinere financiară mai mare, venită din partea sponsorilor care participă substanţial dar şi din partea Consiliului Local şi Primăriei Municipiului Craiova, precum şi faptul că predomină partea feminină a muzicii clasice şi contemporane.

„Ce aş vrea să subliniez eu este calitatea muzicienilor invitaţi. Stagiunea ce va veni anul acesta a trecut la un alt nivel şi financiar şi ca nivel de calitate al muzicienilor, bineînţeles beneficiind de o susţinere ma mai mare financiară. Invitaţii sunt foarte multe femei, inclusiv dirijoare, ceea ce este mai puţin obişnuit, dar sunt muzicieni reprezentativi. Programul este foarte divers şi aş vrea să subliniez faptul că în fiecare concert va fi o lucrare contemporană ceea ce înseamnă o lucrare scrisă după 1985. Limbajul respectiv este cu totul special, deci este o astfel de muzică, care nu prea se întâlneşte în România şi va fi o probă de rezistenţă şi pentru orchestră pentru că nu seamănă în niciun caz cu Beethoven, Mozart, Ceaikovski. Noi am vrut să facem un experiment şi să provocăm muzicienii şi publicul măcar să asculte o dată şi lucrări contemporane pentru că ele se produc în zilele noastre, de 100 de ani, dar nu sunt promovate, sunt foarte rar cântate şi este păcat pentru că noi am trecut într-un alt secol”, a punctat consultantul artistic, Radu Jianu.

În cadrul stagiunii se împlinesc şi 111 ani de cântec simfonic în Craiova. Cu această ocazia, Filarmonica Oltenia va întâmpina publicul cu Cantata 111, alcătuită din 110 muzicieni şi un dirijor.

„Se merge de la prime audiţii naţionale, la prime audiţii absolute, sunt lucrări scrise în special pentru Filarmonica din Oltenia şi pentru evenimentul nostru stagiunea din Europa, chiar pe 17 decembrie se împlinesc 111 ani de la primul concert de muzică simfonică realizat vreodată în Craiova şi pentru acest motiv maestrul Deliu, practică special pentru Filarmonica Oltenia o cantată, cantată care va purta numele Cantata 111, pentru că avem un dirijor şi 110 muzicieni pe scenă. De la această cifră 111, pe care ne-am dorit să o celebrăm într-un mod inedit, a început şi proiectul stagiunea Europa, printr-un examen de maturitate, de modernitate şi contemporaneitate în acelaşi timp şi un examen european. Prin această stagiune, Filarmonica Oltenia îşi stabileşte un loc al său în peisajul muzical european. Acest proiect va fi făcut cunoscut, concertele vor fi făcute cunoscute de către ambasadele noastre şi Institutul Cultural Român în afara ţării, de asemenea de partenerii noştri de la marile filarmonici europene vor face public proiectul nostru la sediile lor”, a spus directorul Filarmonicii Oltenia.

Concertele se vor susţine doar în sala Filarmonicii şi în curând vor fi puse în vânzare biletele şi abonamentele, pentru publicul să poată avea timp să îşi aleagă la care dintre concerte va merge.

 

O vară muzicală

Surprizele muzicale nu se încheie, iar vara aceasta va fi încărcată muzical. Începând cu 1 iulie 2015, Sergiu Cârstea un virtuoz al trompetei, îşi dă concursul de Orchestră de Cameră a Filarmonicii Oltenia, în cartierele Craiovei, timp de cinci ore.

„La a treia ediţie „Turneu în oraş” ne-am gândit să schimbă ambitusul, am invitat un dirijor francez, maestrul Francois-Robert Girolami în cele cinci concerte, iar solistul ne-am gândit să fie de această dată un suflător, un bine cunoscut trompetist, originar din Chişinău, Sergiu Cârstea. Organizatorii au trebuit să ţină cont şi de dimensiunile scenei, şi de faptul că nu putem să avem o orchestră foarte numeroasă pentru acest mini turneu. De asemenea sunt câteva adaptări cu care vom bucura publicul, materiale care de obicei nu se găsesc, a spus Mihai Ungureanu, directorul artistic.

Începând cu 9 iulie 2015, craiovenii vor redescoperrii oraşul în şase concerte realizate în spaţii neconvenţionale, „Festivalul Craiova Muzicală” se va realiza pentru prima dată în aer liber, iar pe 25 septembrie vom avea „Maria Tănase Simfonic”.

„În „Redescoperă oraşul”, vor fi şase joi la rând, începând cu 9 iulie până pe 13 august. Ne oprim pe 13 august în acest an, faţă de anii anteriori pentru că mai avem o surpriză pentru craioveni, „Festivalul Craiova Muzicală”, ediţia 42, va cunoaşte cum arată vara, pentru că s-a realizat numai în noiembrie-decembrie, iar pentru prima dată în 42 de ani de existenţă a festivalului, se desfăşoară în altă perioadă decât era în mod obişnuit şi în aer liber. 42 de concerte aduce Filarmonica în acest festival, sunt mai multe secţiuni. Pe 11 septembrie Filarmonica Oltenia merge la „Festivalul George Enescu” şi din câte ştiu este singura filarmonică din provincie ce va participa la „Festivalul George Enescu” în Bucureşti, în cest an. 25 septembrie este un alt reper foarte important, „Maria Tănase-Simfonic”, Loredana, Quartetul Alexandru Bălănescu ca şi compozitor ca şi dirijor pentru orchestră, cor şi cor de copii”, a declarat Vlad Drăgulescu, directorul Filarmonicii Oltenia.

 

 

 

spot_img
spot_img

Politica