joi, mai 2, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Șapte foști și actuali aleși din Oltenia, în vizorul ANI

Trei foști consilieri locali din Malovăț sunt acuzați de conflict de interese administrativ. Agenția Națională de Integritate (ANI) a publicat o nouă listă cu foști sau actuali aleși locali aflați în incompatibilitate, ori în conflict de interese. 

Între aceștia se află și cei trei foști membri ai Consiliului Local Malovăț (Mehedinți) Alexandru Negrescu, Constantin Mănescu și Ion Vlăduț. 
Potrivit ANI, Alexandru Negrescu în perioada exercitării mandatului de consilier local (2008 – 2012), a participat la deliberări și a votat   în favoarea aprobării Hotărârii Consiliului Local Malovăț privind concesionarea/arendarea suprafeței de pășune-izlaz comunal al comunei Malovăț, în condițiile în care soția sa a încheiat cu Primăria comunei Malovăț un contract de concesiune privind concesionarea a doua parcele de teren în suprafață totală de 13,54 ha, contract în urma căruia soția sa a beneficiat de subvenții A.P.I.A., în valoarea totală de 62.161,70 Lei.

Constanin Mănescu, consilier local la Malovăț tot în perioada 2008-2012, este acuzat că a participat la deliberarea și adoptarea hotărârii   Consiliului Local Malovăț din data de   26 martie 2010 privind concesionarea/arendarea suprafeței de pășune/izlaz comunal al comunei Malovăț pentru anul 2010, în temeiul căreia s-a derulat contractul de arendare, încheiat între Primăria Malovăț și soția persoanei evaluate.

Policlinica Buna Vestire Craiova

“Anterior adoptării acestei hotărâri, la data de 8 ianuarie 2010, Primăria comunei Malovăț a încheiat cu soția persoanei evaluate   un   contract de arendare   pentru   terenul în suprafață de 22,48 ha pășune-izlaz, situat în extravilanul comunei Malovăț, pe o perioadă de 5 ani. Astfel, în perioada 2010 – 2012, soția persoanei evaluate a încasat de la   Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură Mehedinți,   subvenții în   valoare totală de   99.597 lei pentru suprafața ce i-a fost arendată conform contractului de arendare. Persoana evaluată a   încălcat, astfel, dispozițiile   art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001 și art. 75, lit. a) din Legea nr. 393/2004. Întrucât persoana evaluată nu și-a anunțat   la începutul dezbaterilor   interesul personal   în   problema supusă dezbaterii Consiliului local   și nu s-a abținut de la vot, acesta a încălcat și dispozițiile art. 77, alin. (1) și (2) din Legea nr. 393/2004”, arată ANI. 

Colegul celor doi, Ion Vlăduț, a intrat și el în atenția ANI, fiind acuzat de conflict de interese administrativ pentru că a participat la deliberarea și aprobarea hotărârii Consiliului Local Malovăț nr. 06/2010 privind concesionarea/arendarea suprafeței de pășune-izlaz comunal al localității Malovăț, în condițiile în care soția sa încheiase cu Primăria comunei Malovăț, anterior aprobării Hotărârii Consiliului Local Malovăț nr. 06/2010,      contractul de concesiune nr. 19(1)/2010 privind concesionarea unei parcele de teren în suprafață totală de 19,76 ha. În baza acestui contract, aceasta a beneficiat de subvenții A.P.I.A., în valoarea totală de 27.693,44 lei.
Potrivit ANI, cei trei nu au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

A făcut o gafă pentru care îl poate costa scaunul 

Tot în Mehedinți, primarul cu state vechi din comuna Pătulele , Ion Ţicu,  gospodar, însă totodată tupeist, , mândru şi  atotştiutor, a făcut o gafă de ,,Gâgă”,  dacă cele declarate de ANI vor fi certificate de către instanţele de judecată. Potrivit Agenției Naționale de Integritate, primarul s-a aflat în stare de incompatibilitate, în perioada 15 august 2008 – 6 martie 2009, întrucât a deținut, simultan cu funcția de primar, și funcția de administrator al  S.C. PRIMTRANS – COM S.R.L.,  încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d)  din Legea nr. 161/2003.

Este greu de crezut ca un primar cu state vechi,  gospodar, tupeist,  atotştiutor şi mândru cum  este cunoscut Ion Ţicu să fie prins cu astfel de probleme. De altfel primarul Ţicu şi oricare ales declarat incompatibil riscă să-şi piardă funcţia şi să nu mai poată  candida ulterior pe o perioadă de 3 ani pentru aceeaşi funcţie. Cu alte cuvinte să  fie dat afară din funcţia de primar şi apoi să fie obligat să stea o vreme ,,pe tuşă”. Potrivit ANI „Persoana […] față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică   […]   pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

La Olt, doi aleși locali au intrat în vizorul ANI. 

Primarul comunei Grojdibodu, Dorel Ivancea,  fost viceprimar al comunei Grojdibodu în perioada 31 martie 2010 – 13 iunie 2012 este acuzat că „se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 16 august 2012, întrucât deține, simultan cu funcția de primar, și calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul IOVANCEA M. DOREL ÎNTREPRINDERE INDIVIDUALĂ, încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003. De asemenea, s-a aflat în stare de incompatibilitate și în perioada 13 iunie – 23 octombrie 2012, întrucât a deținut, simultan cu funcția de primar, și funcția de administrator al   S.C. MID ZONE GRUP S.R.L.,   încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003”.

Agenția Națională de Integritate susține că primarul s-a aflat în incompatibilitate și în perioada 31 martie 2010 – 13 iunie 2012, întrucât a deținut, simultan cu funcția de viceprimar, și funcția de administrator al   S.C. MID ZONE GRUP S.R.L., încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003
Tot de incompatibilitate este acuzat și viceprimarul comunei oltene Izbiceni, Vasile Golgojan. 

„Începând cu data de  8 octombrie 2010, întrucât deține, simultan cu funcția de viceprimar, și calitatea de comerciant persoană fizică,respectiv, titular al întreprinderii individuale   GOLGOJAN VASILE ÎNTREPRINDERE INDIVIDUALĂ, încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003”, se arată într-un comunicat publicat, vineri, de ANI. 

Caz penal la Vâlcea

Un primar din Vâlcea este acuzat de conflict de interese administrativ și penal și de abuz în serviciu.  Aceasta după ce și-a angajat fiica în primărie, pe perioadă nedeterminată, ca administrator public. Potrivit ANI, postul nici măcar nu era prevăzut în organigramă.

Acuzatul este Sabin Cupăreanu, primarul comunei Diculești. 
“În exercitarea atribuțiilor de serviciu, a produs un folos material pentru fiică, prin:
emiterea dispoziției privind constituirea comisiei de examen pentru ocuparea funcției de administrator public și a dispoziției privind angajarea cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată a fiicei sale în funcția de administrator public, începând cu data de 2 noiembrie 2009; semnarea, în calitate de primar și reprezentant legal al Primăriei Diculești, a contractului individual de muncă al fiicei sale în funcția de administrator public; întocmirea expunerii de motive și inițierea proiectului de hotărâre prin care a propus Consiliului local modificarea statului de funcții al aparatului propriu din cadrul Primăriei comunei Diculești și al consilierilor locali, precum și a organigramei, în sensul introducerii noii funcții de administrator public, deja ocupată   (urmare a acestui proiect, a fost adoptată ulterior de către C.L. al comunei Diculești hotărârea privind aprobarea modificării statului de funcții al aparatului propriu din cadrul Primăriei comunei Diculești și al consilierilor locali, precum și anexele).

Persoana evaluată a încălcat, astfel, dispozițiile art. 76,   alin. (1)din Legea nr. 161/2003 și dispozițiile art. 75, lit. a) din Legea nr. 393/2004.
Agenția Naționalã de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Bălcești,   județul Vâlcea, în vederea verificării indiciilor privind posibila săvârșire a infracțiunilor de conflict de interese și abuz în serviciu, prevăzute de art. 301 și art. 297 din Codul Penal al României,   întrucât   persoana evaluată: a emis   dispoziția   în baza căreia a încheiat și semnat contractul individual de muncă al fiicei sale în funcția de administrator public,   fără concurs, în baza unui examen, și fără aprobarea consiliului local; a angajat   cheltuieli din bugetul local, fără aprobarea Consiliului local,   postul de administrator public nefiind prevăzut în organigramă și stat de funcții; a întocmit expunerea de motive și a inițiat proiectul de hotărâre prin care a propus Consiliului local modificarea statului de funcții al aparatului propriu din cadrul Primăriei comunei Diculești și al consilierilor locali, precum și a organigramei”, arată Agenția Națională de Integritate. 

 

Politica