vineri, mai 3, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Unul câte unul pică! Doljul rămâne fără primari

Încă două comune din Dolj rămân fără gospodari şef.

Prefectul Sorin Răducan a emis, ieri, ordinul de încetare a mandatului primarului de la Terpeziţa, după ce a fost declarat definitiv incompatibil.

“Prefectul judeţului Dolj, Nicolae Sorin Răducan, a emis marţi, 12 mai 2015, Ordinul privind constatarea încetării de drept înainte de termen a mandatului de primar al comunei Terpeziţa, al domnului Popa Constantin. Emiterea Ordinului a avut la bază Raportul de evaluare nr. 15626/G/II/2012 şi Decizia irevocabilă nr. 274/2015 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României”, a anunţat Prefectura Dolj.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a declarat definitiv incompatibil pe primarul din Terpeziţa, Constantin Popa, după ce a încălcat legea încercând să obţină mai multe foloase în timpul mandatului său. Astfel, în timp ce era primar a deschis o IF, care poartă numele familiei sale, iar ANI a descoperit ilegalitatea.

Constantin Popa a fost ales primar în comuna Terpeziţa în 2008. Din 2005, deţine calitatea de membru al întreprinderii familiale „POPA E. CONSTANTIN ÎNTREPRINDERE FAMILIALĂ”, întreprinderea având iniţial o cotă de 33, 3 la sută, iar, ulterior, începând cu 11 noiembrie 2011, deţinând o cotă de 1 la sută. Primarul a fost declarat incompatibil încă din 2012.

“Constantin Popa se află în stare de incompatibilitate, începând cu data de 19.06.2008, ca urmare a deţinerii simultane, atât a funcţiei de primar al comunei Terpeziţa, cât şi a calităţii de comerciant persoană fizică, respectiv membru în cadrul întreprinderii familiale POPA E. CONSTANTIN, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 87, alin.1, lit. g) şi art. 91, alin. (3) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei”, se arată în raportul ANI.

 

Pe persoană fizică

În această dimineaţă a fost emis şi Ordinul de încetare a mandatului primarului de la Afumaţi, Marian Belu.

“Prefectul judeţului Dolj, Nicolae Sorin Răducan, a emis miercuri, 13 mai 2015, Ordinul privind constatarea încetării de drept înainte de termen a mandatului de primar al comunei Afumaţi, al domnului Belu Marian.

Emiterea Ordinului a avut la bază Raportul de evaluare nr. 28907//G/II/2014 al Agenţiei Naţionale de Integritate şi încheierea şedinţei Tribunalului Dolj în dosarul nr. 10741/63/2014”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Prefectura Dolj.

În ceea ce îl priveşte pe edilul de la Afumaţi, Marian Belu, fost viceprimar (2008-2012), ANI a constatat că se afla în incompatibilitate din 23 iunie 2009, întrucât a exercitat, simultan, atât funcţia de viceprimar şi, ulterior, pe cea de primar, cât şi calitatea de persoană fizică autorizată /Belu Marian Persoană Fizică Autorizată.

 

Şi alţii…

În martie, Prefectura Dolj anunţa că reprezentantul Guvernului în teritoriu a emis Ordinul privind constatarea încetării de drept, înainte de termen, a mandatului de primar al comunei Scăeşti, al lui Calotă Barbu: “Emiterea ordinului a avut la bază Referatul întocmit de secretarul comunei Scăeşti, precum şi Comunicarea Judecătoriei Filiaşi făcută în temeiul prevederilor art. 29 din Legea nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative şi a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, prevederile Deciziei penale nr. 308/05.03.2015 pronunţată de Curtea de Apel Craiova în Dosarul nr. 909/230/2011, Decizie rămasă irevocabilă”.

Primarul din Scăeşti a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu, după ce a plătit din bani publici lucrări fictive de reabilitare a unor drumuri din comună.

Primarii doljeni Mircea Beznă, Argetoaia, şi Gheorghe Ionele, Bechet, şi-au pierdut mandatele, după ce, în cazul primului a fost constatat cconflictul de interese, iar la celălalt – starea de incompatibilitate, de către Agenţia Naţională de Integritate, rapoartele rămânând definitive în urma unor hotărâri ale instanţei. Prefectura Dolj a emis, deja, ordinele pentru încetarea mandatelor celor doi primari. 

Primarul din Argetoaia, Mircea Beznă, trecut la PSD cu ocazia ordonanţei migraţiei politice, a fost acuzat că şi-a angajat soţia în primărie, în 2011.

„În data de 15.06.2006, domnul Beznă Mircea, în calitatea de primar şi reprezentant legal al Primăriei Argetoaia, a încheiat un contract individual de muncă între Primăria Argetoaia şi doamna Beznă Geta, soţia dânsului, privind încadrarea acesteia în funcţia de referent în cadrul Primăriei Argetoaia, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare”, se arăta într-un comunicat de presă al ANI din 2011.

Primarul Bechetului, Gheorghe Ionele, a fost acuzat de ANI că în perioada iunie 2008 – martie 2009 a ocupat simultan funcţia de viceprimar în Bechet şi administrator al societăţii La Maxima SRL, aflându-se aşadar în incompatibilitate, potrivit prevederilor articolului 87, alin. 1, litera d, din Legea nr. 161/2003. 

„Funcţia de viceprimar este incompatibilă cu funcţia de administrator sau orice funcţie de conducere sau execuţie la societăţile comerciale (…) precum şi la instituţiile publice,” se arată în textul de lege.

Şi aceştia nu sunt singurii incompatibili. Primarul din Amărăştii de Jos, Ioan Dinu, şi fostul primar al comunei Sadova, Vasile Jianu, au fost aduşi, de ANI, în atenţia publică în luna martie.
Primarul de la Amărăştii de Jos este acuzat că “s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioadele 2009 – 2011 şi 2012 – 2014, întrucât a deţinut, simultan cu funcţia de primar, şi funcţia de membru în Consiliul de Administraţie al Liceului Teoretic Amărăştii de Jos, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.”
În ceea ce îl priveşte pe fostul primar de la Sadova, ANI spune că acesta “s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 17 iunie 2009 – 26 iunie 2012, întrucât a deţinut, simultan cu funcţia de viceprimar, şi funcţia de administrator al S.C. ENERGO SADOVA S.R.L., încălcând, astfel, dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.”

Şi Jane Vîlcomeanu, primarul de la Orodel este acuzat de incompatibilitate.

“Vîlcomeanu Jane s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 26 iunie 2008 – 4 martie 2010, întrucât a exercitat, simultan, funcţia de primar al comunei Orodel, jud. Dolj, şi funcţia de administrator al SC Company Agro Jan SRL. Astfel, Vîlcomeanu Jane nu a respectat dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora «funcţia de primar este incompatibilă cu funcţia de administrator la societăţile comerciale»”, arăta, anul trecut, ANI.

Reamintim că la Craiova, unul dintre viceprimari şi-a pierdut mandatul pe motiv de incompatibilitate. Este vorba de Florentin Tudor. ANI l-a acuzat că a ocupat în acelaşi timp funcţia de consilier local şi de membru în Consiliul de Administraţie la Regia Autonomă de Transport (RAT).
Anul trecut, probleme cu Agenţia Naţională de Integritate au mai avut şi Ştefan Vancea şi Victor Şandru – primarul şi viceprimarul comunei doljene Caraula  şi Veta Ciauşoiu – referent în cadrul Primăriei Radovan, Dolj.

Politica