sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Sfatul cardiologului: Activitatea fizică reduce riscul accidentelor cardiovasculare

Bolile cardiovasculare reprezintă o problemă a lumii moderne care ne împiedică să îmbătrânim sănătos și să avem o viață lungă. Cei mai periculoși factori de risc, care duc la apariția acestor boli, sunt fumatul, hipertensiunea arterială și colesterolul ridicat. Pentru a prevenii bolile de inimă este necesar să renunțăm la fumat, să avem activitate fizică zilnică și să menținem nivelul de colesterol printr-o alimentație cât mai sănătoasă. Medicii cardiologi pun accentul pe activiatea fizică realizată în fiecare zi, astfel reducând apariția bolilor aparatului cardiovascular.

Sedentarismul  sau inactivitatea fizică reprezintă unul din factorii majori de risc pentru apariția bolilor de inimă.
Orice tip de exercițiu fizic are efecte benefice în reducerea riscului cardiovascular, înainte ca efectul antrenamentului să fie vizibil.

Pentru menținerea sănătății cardiovasculare, un adult ar trebui să efectueze între 2,5  – 5 ore de activitate fizică medie sau 1 – 2,5 ore de activitate fizică intensă pe săptămână. Se recomandă ca exercițiul fizic să fie efectuat în mai multe reprize distribuite pe parcursul săptămânii, iar acestea să nu aibă o durată mai mică de 10 minute.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pacienții care au suferit un infarct miocardic, o angioplastie sau un  by-pass, au angină pectorală sau insuficiență cardiacă sunt de asemenea încurajați să fie activi de minimum 3 ori/săptămână, câte 30 de minute, optând pentru exercițiu fizic aerobic individualizat. Efectele exercițiului fizic asupra inimii și sistemului circulator  sunt multiple: reducerea nivelului colesterolului și a trigliceridelor, creșterea sensibilității la insulină, asociată cu scăderea glicemiei, reducerea nivelului factorilor inflamatori cu efect nociv asupra arterelor și a riscului de evenimente trombotice, control optim al tensiunii arteriale și al greutății.

Persoanele care sunt active fizic prezintă un risc cu 45% mai scăzut de a face cardiopatie ischemică, prin comparație cu cele sedentare; cu cât intensitatea și frecvența efortului sunt mai semnificative, cu atât efectul protectiv mai evident.
De asemenea,  riscul de hipertensiune este cu 35% mai redus la persoanele active, care practică frecvent o formă de activitate fizică.

„Prevenirea bolilor de inimă presupune trei lucruri, renunțarea la fumat, activitatea fizică, controlul greutății corporale, dieta sau regimul alimentar. Activitatea fizică are un rol important în a reduce riscul bolilor cardiovasculare și în cazul persoanelor ce suferă de afecțiuni cardiovasculare, activitatea fizică poate să amelioreze simptomele și să prevină apariția unor complicații ulterioare. S-a dovredit că există o relație directă între capacitatea fizică a individului și riscul cardiovascular, cu cât capacitatea de efort este mai bună, cu atât riscul de boală cardiovasculară sau deces sunt mai reduse. Persoanele care desfășoară o activitate fizică moderată zilnică cu durată de 30-60 de minute au o reducere cu 2/3 a riscului de afecțiune cardiovasculară. Cel mai ușor sfat la îndemâna oricărei persoane pentru a desfășura o activitate fizică îl reprezintă mersul pe jos, în pas vioi sau joogging, practicat de cel puțin cinci ori pe săptămână. Se recomandă între patru și opt kilometri de mers pe jos în fiecare zi, în câte două sau trei reprize pe zi”, spune Marius Davidescu, medic cardiolog.

Deasemenea medicii atrag atenția asupra faptului că munca depusă în gospodărie, sau efortul fizic solicitant nu sunt activități indicate în prevenirea bolilor de inimă.

„Activitatea în gospodărie nu reprezintă o activitate benefică pentru organism, deoarece se solicită prea puțin aparatul cardiovascular și sunt consumate puține calorii. De aceea prestarea muncii în gospodărie nu protejează femeile suficient în privința riscului de boală cardiovasculară sau de deces cardiovascular”, a spus Marius Davidescu, medic cardiolog.

Este necesar a se implementa practicarea zilnică a activității fizice, care trebuie să devină un obicei încă din copilărie, pentru a avea un organism mai sănătos.

Politica