vineri, mai 3, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ion Prioteasa: Muzeul lui Brâncuşi, investiţie unică în România şi în lume

Craiova va avea de la anul un obiectiv turistic unic în lume dedicat unuia dintre cele mai importante simboluri ale Olteniei şi ale României. “Centrul Internaţional Constantin Brâncuşi – Centru Turistic Interactiv” se va realiza în aproximativ nouă luni. Ieri, a fost semnat contractul care va crea un proiect “unic în lume”, după cum afirmă preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj. Licitaţia a fost câştigată de o asociere de două firme italiene, una dintre acestea având chiar un record şi anume că a construit o şcoală în 55 de zile. Jumătate din suma va fi acoperită de CJ, iar proiectul începe de la 7,3 milioane de euro, cu finanţare europeană. Construcţia va fi amplasată în curtea Muzeului de Artă din Craiova, o construcţie care, după cum afirmă Ion Prioteasa, va fi terminată cu siguranţă şi va fi un obiectiv turistic pentru oraşul nostru.

“În primul rând acesta este un eveniment deosebit de important în viaţa localităţii şi în viaţa noastră ca instituţie. Un proiect despre care vorbim de ani de zile şi, în general, despre cel mai mare sculptor al omenirii, cum ne place nouă să spunem despre Brâncuşi, vorbeşte toată ţara şi mai multe vorbe decât fapte. Aşa cum ştiţi, ne-am propus să realizaăm o investiţie unică în România şi în lume pentru că nu a mai fost realizat despre Brâncuşi un asemenea obiectiv. În al doilea rând, ceea ce realizăm aici, la Craiova, este spectaculos, adică o operă de artă, unică în felul ei. Aceasta va mişca oameni de acasă, mai de departe sau mai aproape, care să dorească să vină să viziteze acest obiectiv. În primul rând, acest obiectiv fiind făcut pe fonduri europene şi pe o axă care este destinată turismului are o conotaţie turistică, iar în al doilea rând, faptul că este amplasat în curtea Muzeului de Artă o bijuterie sau o altă bijuterie arhitectonică, are o conotaţie istorică. Noi suntem deosebit de mândri că astăzi reuşim să semnăm acest proiect, care, aşa cum ştiţi, porneşte de la 7,3 mil euro. Acum un an de zile, în faţa dumneavoastră semnam contractul de finanţare. A trecut aproape un an de zile până la acest eveniment când trebuie să semnăm contractul de execuţie. Din acest moment începe o cursă contra cronometru, ca într-un termen cât mai scurt să putem să realizăm pe bani europeni, acest proiect. Timpul s-a scurs foarte mult. Firma care a câştigat şi care este aici de faţă şi cu care vom semna acest contract s-a angajat să execute acest proiect în termen de nouă luni de zile. CJ are o încărcătură foarte mare. Aşa cum ştiţi, de data aceasta avem de-a face cu o finanţare de 50%, ceea ce înseamnă bani foarte mulţi daţi şi de către CJ. La licitaţie, firma care a câştigat, este o firmă din Italia, a venit cu un preţ mai jos şi s-au mai câştigat aproape un milion de euro, deci, CJ nu va mai pune la bătaie aproape 500.000 euro şi va putea să îi direcţioneze în alte părţi”, a declarat Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj.

 

Detalii despre proiect

Policlinica Buna Vestire Craiova

Potrivit sursei citate, proiectul care se vrea a fi gata în 9 luni de zile este o construcţie rectangulară, pe 1.200 mp, sub pâmânt şi cu o prismă de sticlă la partea de intrare spre Muzeul de Artă. Intrarea către acest obiectiv se va face dinspre strada Romul. Totodată, preşedintele CJ Dolj a declarat că va merge zilnic pe şantier pentru a inspecta lucrările.

„Va începe cu amfiteatru, cu scări care coboară în încăperile, destul de multe şi în care vor fi săli de expoziţii, săli interactive, două ateliere de discurs care se pot transforma în săli de conferinţe, un alt atelier care se poate transforma în sală de spectacol, o sală de spectacol în sine, un atelier de creaţie cu sau fără îndrumare, altă sală de expoziţie, ca să nu mai vorbim de partea de la suprafaţă care va fi spectaculoasă şi care, prin ea însăşi va deveni, poate, un simbol al Craiovei. Aici se va găsi forma ovoidă care l-a măcinat toată viaţa pe Brâncuşi şi în interiorul său o pasăre măiastră, toate realizate din sticlă. Sigur va fi o încercare şi pentru firma care va realiza şi, fiind şi foarte aproape de noi şi dorindu-ne foarte mult să vedem realizată această investiţie, vom fi fiecare dintre noi diriginţi de cartier. Ne vom vedea în fiecare zi pe acest şantier până proiectul va fi finalizat”, a adăugat Ion Prioteasa.

În cadrul conferinţei de presă de ieri, Ion Prioteasa a dat asigurări cum că, indiferent de ce se va întâmpla, această investiţie va fi finalizată.

„Ce putem să vă spunem fără niciun fel de dubiu este că indiferent de ce va fi şi cum va fi şi cum se va termina acest an şi cât vom realiza din proiect, noi îl vom termina. Fie că va fi din bani europeni sau din bani ai CJ, nu ştiu. Ne-am dori să fie cât mai mulţi din bani europeni. Hotărârea noastră este să nu dăm înapoi şi să realizăm acest obiectiv la fel ca şi celelalte 11 obiective ale noastre”, a mai spus Ion Prioteasa

 

Proiectele europene, nu sunt două foi de hârtie”

Preşedintele CJ Dolj a subliniat şi faptul că proiectele europene sunt foarte greu de realizat şi că “nu sunt două foi de hârtie”. Acesta a prezentat câteva dosare cu foarte multe file, care reprezintă doar o parte din actele necesare realizării construcţiei în onorea lui Brâncuşi.

“Vreau să scot în evidenţă că proiectele europene nu sunt două foi de hârtie prinse în ceva şi cu ele se câştigă bani şi milioane. Documentele trebuie să stea ani de zile, chiar 10 ani. În aceşti ani, după 10 ani noi încă avem controale pe unele dintre proiecte. Aşa este şi normal, ca, în momentul în care se câştigă bani europeni, să şi răspunzi pentru ei”, a precizat Ion Prioteasa.

Ion Prioteasa i-a transmis constructorului că timp de nouă luni vor fi adversari puternici pentru că dorinţa craiovenilor este ca obiectivul să fie finalizat.

“Sunt sigur că aţi intrat şi dumneavoastră într-o bătălie pe care trebuie să o câştigaţi”, a adăugat şeful administraţiei doljene

 

Constructorul italian deţine un record

Unul dintre reprezentanţii firmelor a vorbit despre proiectele pe care le-a realizat în Italia, acesta spunând că una dintre societăţi deţine recordul de a construi o şcoală în 55 de zile.

“Eu cred că suntem într-o clădire unde construcţia a fost făcută de un constructor italian. Şi noi suntem mândri şi fericiţi că putem să demonstrăm încă o dată prietenia dintre Italia şi România. Firmele care au câştigat, pentru că este o asociaţie de două firme italiene s-a integrat în proiectul acesta cu foarte mult stimul, voioşie şi să realizeze şi proiectul acesta. Sperăm, aşa cum domnul preşedinte, suntem împreună cu dumneavoastră şi vrem să terminăm corect cnstrucţia aceasta. Nu suntem antagonişti, avem un singur obiectiv. Am făcut multe lucrări importante, şcoli, clădiri, muzee. Avem un record cu una dintre firme, am făcut o şcoală în 55 de zile pe care o puteţi verifica pe youtube. Aproape de Modena, pe lângă Bologna”, a declarat unul dintre reprezentanţii firmelor constructoare.

În final, preşedintele CJ Dolj a vrut să clarifice situaţia firmelor constructoare şi a declarat faptul că, atunci când este vorba de fonduri europene, lucrurile sunt serioase şi că nu ar trebui să ne mire atunci când vedem licitaţii câştigate de firme din străinătate.

“Ideea este că, la fondurile europene, aşa cum ştiţi, licitaţiile se transmit UE şi UE le transmite în jurnalul european. Din acel moment, le vede toată UE, toate cele 28 de state ale UE, aşa că, la fiecare licitaţie, în momentul în care nu avem niciun fel de mirare atunci când firme din portugalia, Italia, Spania, de peste tot. Din acest moment pornim la drum cu bună credinţă. Sigur, că la fiecare proiect, nu vor fi tote lucrurile foarte liniare, o să ne mai şi certăm, dar ne dorim să vedem realizat proiectul”, a concluzionat Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj.

Politica