joi, mai 16, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

La Orşova a fost dezastru. Un om a murit

Mai multe râuri din Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi sunt sub cod portocaliu de inundaţii, în timp ce altele din Arad, Timiş, Mehedinţi şi Dolj sunt sub cod galben, până astăzi la ora 14.00, potrivit unei avertizări a Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

În ceea ce priveşte codul galben, hidrologii avertizează că se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale pe unele râuri mici din judeţele: Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi şi Dolj şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE pe râurile din bazinele hidrografice: afluenţii Mureşului şi Crişului Alb din judeţul Arad, Bega Veche, Bega, Timiş (judeţul Timiş), Desnăţui şi pe  afluenţii Motrului şi Jiului inferior (judeţele Mehedinţi şi Dolj).

Codul portocaliu vizează scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE INUNDAŢIE pe râurile din bazinele hidrografice: Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna (judeţele Timiş şi Caraş-Severin), afluenţii mici ai Dunării din judeţele Caraş-Severin şi Mehedinţi, Blahniţa, Drincea (judeţul Mehedinţi) şi unii afluenţi din bazinul superior al Timişului (judeţul Caraş-Severin).

Policlinica Buna Vestire Craiova

Aceste fenomene hidrologice periculoase, vizate de AVERTIZAREA HIDROLOGICĂ COD GALBEN şi PORTOCALIU, se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai ridicată pe afluenţii mici ai Dunării de pe sectorul amonte Drobeta Turnu-Severin, precum şi pe unele râuri mici din  sudul judeţelor Caraş-Severin şi Mehedinţi.
Au transmis hidrologii

Vicepremierul Gabriel Oprea a convocat prefecţii în videoconferinţă pe tema inundaţiilor. La Dolj singurul lucru semnalat a fost indisponibilitatea elicopterului SMURD pentru intervenţii.  Elicopterul este în revizia periodică.

Până la acest moment nu avem probleme. Să sperăm că trecem cu bine peste perioada aceasta. O singură notă aş vrea să semnalez. Elicopterul de la baza SMURD de la Craiova este în acest moment la revizie, la 1.200 ore fac revizie.
Prefectul judeţului Dolj, Sorin Răducan

În caz de nevoie se va putea apela, pentru elicopter SMURD la Bucureşti sau Arad.

Ploile au făcut deja ravagii în Mehedinţi

O persoană a fost surprinsă  luni, în maşina în care se afla, sub un mal de pământ care s-a prăbuşit, la intrarea în municipiul Orşova, în zona Gratca, pe malul Dunării. Până să fie salvat de pompieri omul a murit.
Bărbatul  care se afla în autoturismul surprins de o alunecare de teren, în Orşova, pe malul Dunării, a decedat, intervenţia pompierilor şi poliţiştilor fiind dificilă în zonă, întrucât utilajele se blochează în terenul mâlos.

Potrivit primarului municipiului Orşova, Ion Manea, luni, în jurul prânzului, bărbatul surprins în autoturism de o alnecare de teren produsă în zona Graţca din Orşova a decedat, înainte ca forţele de intervenţie să ajungă la faţa locului, acesta fiind singur în maşină în momentul în care a fost surprins de alunecarea de teren.Reprezentanţii ISU Mehedinţi au ajuns aproape de zona respectivă cu echipaje SMURD şi utilaje, dar intervenţia a fost dificilă din cauza terenului mâlos.

Totodată, două ambarcaţiuni ale Poliţiei de Fontieră Mehedinţi care supraveghează de pe Dunăre, zona Graţca, unde s-a produs alunecarea de teren au salvat 20 de localnici şi turişti printre care copii şi femei însărcinate.
La Orşova se află mai multe echipaje de intervenţie ale ISU şi Poliţiei de Frontieră Mehedinţi, precum şi prefectul judeţului Mehedinţi, Nicolae Drăghiea şi şeful ISU, Petre Stănăşel care conduc operaţiunile de intervenţie.În judeţul Mehedinţi, potrivit reprezentanţilor Sistemului de Gospodărire a Apelor Române, în ultimele 24 de ore precipitaţiile au depăşit 100 de l/mp.

Drumuri importante închise de poliţie

Circulaţia rutieră pe drumul naţional 6, între Orşova şi Băile Herculane, dar şi pe Drumul Naţional 57, între Orşova şi Eşelniţa a fost închisă, luni, în jurul prânzului, poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier luând această măsură în urma inundaţiilor produse în municipiul Orşova. Poliţiştii au oprit peste 100 de autotrenuri la intrarea în Drobeta Turnu Severin.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mehedinţi, Nicolae Lohon, a declarat luni,  că poliţiştii au închis două tronsoane de drum naţional, din judeţ, şoferii fiind direcţionaţi pe rute ocolitoare, pentru a evita ca maşinile să ajungă în municipiul Orşova, unde apa a acoperit arterele rutiere.

Astfel, potrivit aceleiaşi surse, DN 6, este închis între Orşova şi Valea Cernei, şoferii fiind direcţionaţi pe ruta ocolitoare DN 67 D: Băile Herculane – Baia de Aramă – Floreşti – Drobeta Turnu Severin.Totodată, DN 57, între Orşova (jud. Mehedinţi) şi Moldova Nouă (Caraş Severin), este închis în judeţul Mehedinţi, pe tronsonul Orşova – Eşelniţa.
Mai multe echipaje de poliţie se află în zonele închise pentru a-i redirecţiona pe şoferi, totodată TIR-urile şi maşinile de mare tonaj care circulă către vestul ţării, pe ruta Drobeta Turnu Severin – Timişoara, fiind oprite pe centura ocolitoare a municipiului Drobeta Turnu Severin.

Clădirea de la Finanţe Orşova, inundată

Clădirea Finanţelor Publice Orşova a fost inundată luni, dimineaţa, apa acoperind garajul şi zona tezaurului instituţiei, pompierii intervenind de asemnea, în zeci de gospodării inundate, în judeţul Mehedinţi, în urma precipitaţiilor, fiind nevoie de suplimentarea forţelor.
Directorul Finanţelor Publice Orşova, Alexandra Băloi a declarat luni dimineaţa, că la începerea programului, angajaţii au constatat că în instituţie, apa a acoperit garajul instituţiei, dar şi încăperea în care se află tezaurul şi arhiva.

Am sunat la 112 şi aşteptăm echipaje de pompieri care să intervină. Apa ajunge şi la trei metri în garaj şi în încăperea în care se află tezaurul şi arhiva instituţiei. Apa a afectat întreaga clădire, nu se mai poate ieşi şi nici intra, întrucât toată apa de pe străzi se scurge în clădire.
A declarat şefa Finanţelor Publice Orşova

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Mehedinţi, zona municipiului Orşova este cea mai afectată de precipitaţiile căzute în cursul nopţii de duminică spre luni, pompierii fiind solicitaţi să intervină la zeci de gospodării afectate, conducerea luând  măsura suplimentării forţelor care să intervină. Astfel, potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Mehedinţi, Ramona Nistor, angajaţii ISU care ar fi trebuit să plece acasă luni dimineaţa au rămas la lucru şi în cursul zilei de luni.

Mai multe echipaje de pompieri din cadrul ISU „Drobeta” au intervenit,cu autospeciale de intervenţie şi motopompe, pentru evacuarea apei acumulată în mai multe curţi ale unor gospodării din localităţile Dr.Tr.Severin, Orşova, Dudaşul Schelei, Brezniţa de Ocol, Baia de Aramă, Burila Mare, dar şi pentru evacuarea apei din parcările unor instituţii publice şi a unui bloc de locuit din localitatea Gura Văii. Totodată,  25 de pompieri din cadrul ISU „Drobeta” acţionează cu ajutorul a 5 autospeciale, 1 autocamion şi 4 motopompe, în mai multe zone ale judeţului Mehedinţi, pentru evacuarea apei acumulată ca urmare a căderilor abundente de precipitaţii. În localitatea Eşelniţa pompierii acţionează pentru evacuarea apei din mai multe gospodării.
Ramona Nistor

De asemenea, serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă au intervenit şi ele pentru evacuarea apei din gospodării, în localităţile Burila Mare, Eşelniţa şi Dr.Tr.Severin.

Un bărbat de 54 ani şi o femeie de 70 ani, din comuna Eşelniţa, au fost daţi dispăruţi. Bărbatul ar fi fost luat de viitură chiar de lângă rude. Despre femeie nu se ştie nimic.

Politica