vineri, mai 3, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Sancţiuni drastice pentru părinţii care nu-şi duc copiii la şcoală

Pe lângă manualele digitale pentru clasele I şi II, programe opţionale pentru elevii de gimnaziu şi liceu, cod etic strict pentru profesori, noul an şcolar aduce schimbări şi în rândul elevilor şi al părinţilor. Istoria, matematica, fizica sau limba română vor fi pentru elevi principala preocupare pentru următoarele luni. Sau cel puţin aşa ar trebui ţinând cont că vor avea şi examene de susţinut. Părinţii aleargă în această perioadă după ultimele pregătiri. Cărţi, caiete, penare, ghiozdane, uniforme şi abecedare, toate sunt pe lista de cumpărături. Aproape 98.000 de şcolari şi preşcolari doljeni vor intra de astăzi la cursuri.

Dintre cei care vor începe şcoala, 11.605 sunt preşcolari, 27.083 sunt înscrişi pentru învăţământul primar, 24.686 vor studia ciclul gimnazial. Mai mult de atât, 23.537 vor studia la liceu, în timp ce 1.879 vor face parte din învăţământul profesional.

Reguli stricte şi pentru elevi

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ministerul Educaţiei a pus în dezbatere un nou regulament şcolar care nu este agreat în rândul cadrelor didactice, întrucât documentul prevede ca părinţii care nu-şi duc copiii la şcoală, în învăţământul obligatoriu, să plătească amenzi sau să facă muncă în folosul comunităţii.

Aceste lucruri, în condiţiile în care munca în folosul comunităţii nu a fost reglementată, iar şcolile nu pot aplica amenzi. Sancţiunile pentru părinţii care nu se ocupă de şcolarizarea copiilor sunt între 100 şi 1.000 de lei. Directorii de şcoli se gândesc deja cum ar putea aplica regulamentul şi, în caz că nu pot plăti, ce fel de munci ar putea presta părinţii. Noutăţile nu se termină aici. Potrivit MEN, părinţii vor avea dreptul să conteste notele primite de elevi la şcoală.

Profesorul va trebui, astfel, să justifice nota atât în faţa directorului, cât şi a elevului şi a părinţilor. Tot în regulament se mai arată că părinţii nu mai pot motiva, pe propria răspundere, decât trei zile pentru copiii lor. Reguli stricte şi pentru elevi.
Aceştia nu au ce căuta în unităţile de învăţământ cu ţigări, alcool şi brichete. De asemenea, nu pot să părăsească incinta şcolii în pauze şi nici să organizeze acţiuni de protest. Regulamentul este încă în dezbatere, dar se va aplica din acest an şcolar.

Ce le este interzis profesorilor

Mai mult, toată lumea trebuie să ştie că le este interzis profesorilor să ceară şi să primească bani, cadouri sau servicii, să colecteze fonduri de la elevi sau părinţii acestora pentru protocol în cazul examenelor, evaluărilor, olimpiadelor sau altor concursuri şcolare, dar şi să facă meditaţii cu propriii elevi.
În plus, cadrele didactice nu au voie să folosească dotările şi  bazele materiale din spaţiile de învăţământ, în vederea obţinerii de beneficii financiare personale, să consume alcool sau să organizeze jocuri de noroc.

Codul etic interzice orice activitate care generează corupţie: fraudarea examenelor de orice tip contra bani, obiecte, servicii; solicitarea de către personalul didactic a unor sume de bani sau cadouri în vederea obţinerii de către elevi a unor rezultate şcolare incorecte; traficul de influenţă şi favoritismul în procesul de evaluare; colectarea de fonduri de la elevi sau de la părinţii acestora pentru cadouri sau pentru protocolul destinat cadrelor didactice antrenate în organizarea şi desfăşurarea unor activităţi de evaluare (examene şi evaluări naţionale, olimpiade, alte concursuri şcolare etc.); interzicerea meditaţiilor cu propriii elevi, contra unor avantaje materiale.

177 zile de cursuri pentru anul şcolar 2014-2015

Anul şcolar 2014-2015 va avea 177 de zile de cursuri şi 34 de zile de vacanţă, fără cele din vacanţa de vară, potrivit structurii aprobate de ministrul Educaţiei. Excepţie fac clasele terminale din învăţământul liceal, pentru care anul şcolar are 37 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 33 de săptămâni, 4 săptămâni fiind dedicate desfăşurării examenului naţional de Bacalaureat.

De asemenea, cursurile claselor terminale se încheie în 29 mai 2015, iar pentru clasa a VIII-a, anul şcolar are 36 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 35 de săptămâni, o săptămână fiind dedicată desfăşurării evaluării naţionale. Cursurile claselor a VIII-a se încheie în data de 12 iunie 2015. Anul şcolar 2014-2015 este structurat, ca şi cel în curs, pe două semestre. Semestrul I va avea cursuri în perioadele luni, 15 septembrie – vineri, 19 decembrie şi luni, 5 ianuarie – vineri, 30 ianuarie. În perioada 1 – 9 noiembrie, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar vor fi în vacanţă. Vacanţa de iarnă va începe sâmbătă, 20 decembrie şi se va încheia duminică, 4 ianuarie, iar cea intersemestrială va fi între 31 ianuarie şi 8 februarie.

Semestrul al II-lea va începe luni, 9 februarie, şi va fi întrerupt de vacanţa de primăvară, programată între 11 aprilie şi 19 aprilie. Cursurile se vor relua în 20 aprilie, anul şcolar urmând să se încheie la 19 iunie. Vacanţa de vară de dinaintea anului şcolar 2015-2016 va fi între 20 iunie şi 13 septembrie. Săptămâna 6 – 10 aprilie din semestrul al doilea va fi dedicată activităţilor extracurriculare şi extraşcolare, în cadrul programului “Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”.
Tezele din semestrul I al anului şcolar 2014-2015 se susţin, de regulă, până la 19 decembrie 2014, iar cele din semestrul al II-lea, până la 22 mai 2015.

Materii noi pentru elevii ciclului primar

Ministrul Educaţiei a anunţat că limba modernă este introdusă de la clasa pregătitoare, cu câte o oră pe săptămână, iar în clasele a III-a şi a IV-a elevii vor face două ore pe săptămână.

 Matematica obţine o oră în plus pe săptămână la clasa a II-a, elevii urmând să facă 4 ore pe săptămână. Dispare Educaţia tehnologică, dar disciplina Arte vizuale şi abilităţi practice câştigă câte o ora pe săptămână. Elevii din clasele a III-a şi a IV-a vor putea învăţa din anul şcolar 2014 – 2015 mai multe despre arhitectură şi mediul construit.

Programe opţionale, burse şi competiţii pentru elevii de gimnaziu şi liceu

Totodată, elevii de gimnaziu şi liceu se pot înscrie până la 30 septembrie în programele opţionale de educaţie antreprenorială şi de orientare profesională implementate gratuit în şcoli. De asemenea, cei înscrişi vor beneficia de sesiuni de webinarii şi de mentorat de la antreprenori de succes şi profesionişti din sectorul de business şi au acces la burse şi competiţii la nivel naţional şi european.
O altă materie opţională este orientarea în carieră, care vine în completarea ofertei educaţionale tradiţionale.

Politica