sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ceremonial militar cu surprize la Olt

Peste 800 de soldaţi profesionişti au depus, la sfârşitul săptămânii trecute, jurământul faţă de ţară în garnizoanele Caracal, Sibiu, Boboc, Mangalia, Chitila, Craiova şi Bucureşti.
Dintre aceştia, cei mai mulţi, adică 528, au depus jurământul la Caracal.
Evenimentul a avut loc pe platoul din faţa Primăriei din oraşul oltean. În Caracal există încă o unitate militară activă-Batalionul 1 Instrucţie “Olt” Caracal ce face parte din Divizia 1 Infanterie ,,DACICA“.

Conform normelor militare actuale, adaptate normelor NATO, militarii profesionişti vor parcurge un program de instruire modular, care cuprinde instrucţia individuală de bază, focalizată pe pregătire militară generală şi tactică, şi instrucţia individuală de specialitate în vederea formării deprinderilor specifice armei şi îndeplinirii atribuţiilor prevăzute în fişa postului pe care militarii vor fi încadraţi ulterior.
Un lucru important este faptul că la Caracal, se formează,  ÎNCĂ, dar se şi antrenează viitorii soldaţi profesionişti din trupele NATO.
Pentru soldatul Bogdan Ciupercă momentul a fost emoţionant de două ori: o dată pentru depunerea jurământului faţă de ţară, o dată pentru depunerea jurământului faţă de iubită. Acesta şi-a cerut aleasa inimii, Laura, în căsătorie. De menţionat este faptul că puţini oameni ştiau de momentul cererii în căsătorie (comandantul, rudele mirilor şi conducătorul ceremonialului), rumoarea şi surpriza participanţilor a fost mare.
Comandantul batalionului a chemat-o pe tânără în faţa asistenţei, apoi şi pe soldat.

«Soldat Ciupercă, în pas alergător la mine, marş!»

Policlinica Buna Vestire Craiova

Soldatul Bogdan Ciupercă i-a oferit tinerei inelul de logodnă, adresându-i un mesaj emoţionant.  

Iubită scumpă,
Astăzi am jurat credinţă Patriei mele şi vreau să-ţi jur şi ţie credinţă şi iubire. De azi înainte am două datorii de onoare: una faţă de Ţara Mea şi alta faţă de Tine, căci vreau să-mi devii soţie.Te asigur că te voi iubi, te voi respecta şi te voi proteja toată viaţa. Răspunde-mi te rog, dacă şi tu vrei acelaşi lucru. Vrei să fii soţia mea?

Prin aceste cuvinte rostite de soldatul Bogdan Ciupercă a convins-o pe aleasa inimii lui, în aplauzele asistenţei şi urletele camarazilor de arme, să-i fie soţie.
După ceremonialul personal comandantul Batalionului 1 Instrucţie “Oltul” din Caracal le-a urat tinerilor “casă de piatră”
Un lucru ciudat a fost lipsa de la ceremonial, a edilului Eduard Ciocăzanu, fiind înlocuit de viceprimar (edilul fiind în oraş). La manifestări a participat preşedintele C. J. OLT, Paul Stănescu.
Caracalul a fost una din garnizoanele importante ale ţării cu unităţi de aviaţie (prin celebrele MIG 21 şi 23), paraşutişiti, tancuri, transporturi, infanterie, etc.
Astăzi mai există două unităţi mari: Batalion 1 Instrucţie Caracal si baza militară de la Deveselu.
Trebuie menţionat că la Deveselu, pe lângă soldaţii români (care vor asigura paza bazei ) vor fi şi 200 de soldaţi americani care vor gestiona şi utiliza cele trei baterii de interceptoare cu rachete balistice, care vor apăra sud-estul Europei.
Cele două unităţi militare, Baza militară de la Deveselu şi Batalionul 1 Instrucţie Caracal, fac ca judeţul Olt şi municipiul Caracal să devină un punct strategic pe harta militară a ţării şi a lumii.

Politica