vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

S.O.S: Diabetul Zaharat ucide milioane de suflete!

Federaţia Internaţională a Diabetului atrage atenţia asupra seriozităţii Diabetului Zaharat. Undeva în lume la fiecare opt secunde o persoană cu Diabet Zaharat moare. La fiecare 30 de secunde o persoană suferă o amputaţie din cauza Diabetului Zaharat. Neuropatia Diabetică Periferică afectează aproximativ 50% din pacienţii cu Diabet Zaharat de tip I. Nediagnosticată şi netratată la timp, aceasta poate duce la deformări ale picioarelor, ulceraţii greu vindecabile şi chiar la amputări. Rolul pacientului este determinant în prevenţia şi stoparea evoluţiei Neuropatiei Diabetice.

La iniţiativa Societăţii de Neuropatie Diabetică – Neurodiab, a avut loc la Cluj-Napoca, în data de 26 ianuarie 2013, prima întâlnire între consiliul director al Neurodiab şi membrii Federaţiei Asociaţiilor Diabeticilor din România, întalnire care a marcat punctul de start al unei campanii naţionale de informare a pacienţilor cu Diabet Zaharat despre Neuropatia Diabetică. Până în acest moment au avut loc şaptesprezece întâlniri “Ce ştim despre Neuropatia Diabetică” şi au beneficiat de informare  peste 1200 de pacienţi.
Urmând această direcţie, Societatea continuă manifestările  în mai multe oraşe ale ţării , pentru a facilita accesul pacienţilor cu Diabet Zaharat la informaţii de actualitate privind Neuropatia Diabetică.

Întâlnirea “Ce ştim despre Neuropatia Diabetică”, pentru prima dată la Craiova

Policlinica Buna Vestire Craiova

Întâlnirile “Ce ştim despre Neuropatia Diabetică” au continuat cu manifestarea de la Craiova, de vineri, 6 iunie. Evenimentul a fost structurat sub forma unei conferinţe interactive de două ore, în cadrul căreia s-a dorit abordarea interdisciplinară a Neuropatiei Diabetice: Neuropatia Diabetică din punctul de vedere al diabetologului- lector Prof. dr. Maria Mota, medic primar diabetolog , Neuropatia Diabetică din punctul de vedere al neurologului- lector  Conferenţiar dr. Valerica Tudorica, medic primar neurolog.
Participanţii au putut interacţiona cu specialiştii prezenţi, pentru găsirea celor mai bune modalităţi de educaţie în scopul prevenirii şi managementului eficient al Neuropatiei Diabetice.  În finalul evenimentului s-au efectuat testări gratuite de glicemie şi risc de ulceraţie a piciorului diabetic. La eveniment au fost prezenţi aproximativ 100 de participanţi, pacienţi, aparţinători şi persoane interesate de Diabetul Zaharat şi Neuropatia Diabetică.

Neuropatia diabetică este o complicaţie a diabetului zaharat, care poate duce la amputări. Scopul nostru în aceste întâlniri cu pacienţii este să le aducem la cunoştinţă, să-i informăm despre această problemă, astfel încât să-şi ia măsurile necesare pentru a duce o viaţă normală, chiar dacă au diabet. Este a XVIII-a întâlnire cu pacienţii din ţară şi prima din Craiova şi vrem să continuăm. Neuropatica diabetică este tratată de o echipă de medici. Încercăm să aducem specialişti în faţa pacienţilor în aşa fel încât să aibă mai multe informaţii utile pentru o viaţă bună. Se fac testări gratuite de glicemie şi testări de risc de ulceraţie la piciorul diabetic. Cred că sunt cam 100 persoane participante.
A declarat Teodora Cristescu, consultant pe problemele pacienţilor al Societăţii de Neuropatie Diabetică

Societatea de Neuropatie Diabetică – Neurodiab a luat fiinţă, în anul 2012, la Cluj-Napoca

Societatea de Neuropatie Diabetică – Neurodiab a luat fiinţă în anul 2012 la Cluj-Napoca, având ca misiune creşterea conştientizării problematicii neuropatiei diabetice, educarea publicului şi a furnizorilor de servicii medicale, sprijinirea pacienţilor, încurajarea găsirii de resurse pentru cercetarea şi înţelegerea cauzelor neuropatiei diabetice, pentru dezvoltarea de terapii cât mai eficiente.  Până în acest moment au avut loc 17 conferinţe din seria “Ce stim despre Neuropatia Diabetică” în Cluj-Napoca, Zalău, Târgu-Mureş, Cugir-Alba, Timişoara, Gheorghieni, Sfântu Gheorghe, Deva, Turda şi Câmpia Turzii, Ploieşti, Reşiţa.

Am venit aici, pentru că sufăr de opt ani de diabet, la un moment dat medicii mi-au prezis că îmi vor amputa piciorul drept, însă am reuşit să trec peste această cumpănă şi să nu mai fie nevoie de o măsură extremă. Vreau să aflu mai multe informaţii de la medicii prezenţi la această reuniune, despre cum să-mi desfăşor viaţa într-un mod cât mai normal.
A spus Maria, 67 ani

Toată viaţa mi-am petrecut-o din medic în medic. Încă din adolescenţă sufăr de diabet. Majoritatea nailor mi i-am petrecut prin spitale. Am crezut că nu mai există nicio şansă pentru mine, însă din fericire sunt şi acum viu. Am urmat tratamente cu stricteţe, dar modul de viaţă pe care trebuie să-l ducă un bolnav este îngrozitor. Mă aflu aici pentru că îmi doresc să aflu noi detalii despre cum îmi pot ţine boala sub control.
A mai spus Ion, 47 ani

Politica