miercuri, mai 1, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

«Municipalitatea a comis un abuz!»

Forţele politice de dreapta au reacţionat în scandalul iscat de demolarea chioşcurilor de presă. Forţa Civică este de părere că votul dat de consilierii locali este un atentat la dreptul de informare şi exprimare al craiovenilor, în vreme ce Mişcarea Populară susţine că societatea nedreptăţită are toate motivele pentru a se îndrepta asupra Primăriei în instanţă.
Dreapta politică din Craiova iese la atac, după ce joi, în şedinţă de consiliu local, consilierii locali au decis să rezilieze, prin vot, două contracte pe care municipalitatea le avea cu o societate  care comercializează ziare.

Din păcate pentru libertatea presei din Craiova, din 27 de consilieri locali au fost doar 4 abţineri în şedinţa de ieri (nr.joi), niciun vot împotrivă, deşi avem, cel puţin teoretic partide care fac opoziţie în Craiova, nimeni nu a votat împotrivă; nici PNL, nici PDL, nici PPDD!
Cătălin Zamfir, preşedinte Forţa Civică, Dolj

Mult mai vehemenţi au fost cei de la Mişcarea Populară, prin vocea preşedintelui interimar de la Dolj, Gelu Vişan.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Măria Sa, primarul Lia Olguţa Vasilescu, s-a suit cu pantofiorul pe gâtul oraşului Craiova. De un an şi jumătate l-a sufocat. Iar noi spunem, în acest moment: «Ajunge!».
A declarat Vişan

Un alt reprezentant al PMP, avocatul Lucian Săuleanu, susţine că rezilierea contractului între municipalitate şi societatea respectivă nu se putea face unilateral şi în niciun caz prin votul consilierilor.

Soluţia aleasă de Consiliul Local, de încetare a contractului, nu are suport legal. Contractul se putea desface unilateral decât într-un singur caz: întârzieri la plată, ori Mediapress nu a făcut acest lucru. Municipalitatea trebuia să meargă în instanţă. Acest contract este unul de asociere, deci Primăria era partener. Lună de lună, Primăria şi Consiliul Local au primit bani. Mai mult, în momentul în care societatea a cerut Autorizaţii de Construire, de la Primărie i s-a răspuns că lucrările se pot executa fără acest act. Este evident că ne aflăm în faţa unui abuz, unul politic.
A declarat Săuleanu

«Până acum doamna primar nu a vrut să ne asculte deloc şi vreau să o asigur că nu suntem nişte escroci»

Sperând în continuare că decizia edilului-şef al urbei privind rezilierea contractelor a fost luată dintr-o eronată informare, Mediapress Investment a vrut să aducă, din nou, lămuriri cu privire la situaţia chioşcurilor de ziare.
Întrucât primarul nu a avut “urechi” pentru ei, reprezentanţii societăţii încearcă să transmită aceste lămuriri prin intermediul Ediţie Specială.

În 2009 şi 2010, noi am prelungit aceste contracte pe o perioadă de încă 10 ani. Era administraţia domnului primar Antonie Solomon. În momentul în care a dat aceste prelungiri, prin hotărâre de Consiliu, domnul Solomon, ne-a transmis în stilul dumnealui bine cunoscut: Băi băieţi, schimbaţi chioşcurile că altfel vă rad. Este adevărat, erau chioşcuri vechi, urâte. Urmare a acestui lucru, în anul 2011 am contractat un credit de 300.000 euro să construim 50 de chioşcuri noi. Tot în anul 2011, normal trebuia să schimbăm în contractul de asociere acel punct care prevede suprafeţele cu care primăria vine în asociere cu noi. Ca să ajungem la acest punct, sunt câţiva paşi care trebuie urmaţi. În primul rând trebuie obţinute certificate de urbanism, în baza acestora trebuie obţinute autorizaţiile de construcţie, autorizaţii cu care facem ultimul pas, ne ducem la Consiliul Local şi solicităm schimbarea suprafeţei de teren din contract. Noi am întocmit aceste documente, 53 de dosare fiecare cu câte o cerere pentru fiecare chioşc, în spatele ei o documentaţie care se face în mod normal la solicitarea unui certificat de urbanism. Aici fac o paranteză. Nu ştiu despre ce hârtie ne acuză doamna primar că este falsă, încă nu am văzut-o. Nu ştiu ce crede doamna primar, că noi ne-am strecurat în primărie şi am introdus acea hârtie printre documente, nu pot să îmi dau seama. Revenind, în baza celor 53 de cereri, ni se aprobă şi obţinem 46 de certificate de urbanism. Şapte ne sunt respinse, pe un motiv bine întemeiat că se află în centru, care urmează să fie reconstruit. Deci, se dovedeşte că funcţionarii primăriei şi-au făcut treaba foarte serios. Cu aceste 46 de certificate de urbanism, am obţinut toate avizele, am făcut încă 46 de dosare pe care le-am depus la primărie şi am solicitat în baza acestor dosare, autorizatie de construcţie. Am primit răspuns de la primărie că nu avem nevoie de autorizaţie de construcţie, concret pe certificatele de urbanism solicitate, pe 6 metri. Şi, în acest moment ne-am blocat, nu am mai putut face pasul următor, să ne adresăm Consiliului pentru modificarea din contract a suprafeţei. Şi în acest moment noi nu mai ştim ce să facem. Primim răspuns că nu avem nevoie de autorizaţii, dar acum ni se reziliază că avem nevoie de autorizaţii.
Sorin Lucian Vanţă, administrator Mediapress Investment

Speră în continuare la dialog

Încerc să gândesc pozitiv, să cred că doamna primar totuşi va reveni la sentimente mai bune şi va avea un dialog şi cu noi ca să punem lucrurile la punct, într-o ordine cronologică firească, să-şi dea seama că noi nu am fost niciodată de rea-credinţă, nu am făcut niciodată o încălcare a legii. Dacă cumva am făcut vreo greşeală şi am greşit într-o clauză contractuală, nu putem fi acuzaţi de rea intenţie, eventual de neglijenţă. Şi nu cred că o neglijenţă, dacă chiar există, poate să ducă până la rezilierea unui contract şi desfiinţarea unei firme şi toate celelalte consecinţe financiare şi sociale. Cam asta aş vrea să transmit în special doamnei primar care până acum pe noi nu a vrut să ne asculte deloc şi vreau să o asigur că nu suntem nişte escroci. Avem o istorie în spate în colaborarea cu Primăria Craiova şi n-au fost niciodată probleme. Poate se răzgândeşte în privinţa noastră şi acceptă să avem un dialog, un schimb de informaţii din care să reiasă adevărul.
Sorin Lucian Vanţă, administrator Mediapress Investment

Politica