vineri, mai 3, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

MINISTERUL JUSTIŢIEI PERSISTĂ ÎN DESFIINŢAREA JUDECĂTORIEI BALŞ

În data de 31 ianuarie 2014 pe site-ul Ministerului Justiţiei a fost postat, spre dezbatere, proiectul de lege privind desfiinţarea a 30 de judecătorii şi parchetele aferente. Ceea ce este de remarcat este că Ministerul Justiţiei insistă în a propune spre a se dezbate acest proiect de lege şi persistă în ideea de a desfiinţa aceste instanţe de judecată. Prima dată s-a întâmplat în vara anului trecut. Se presupune că anul trecut s-a renunţat, pentru o perioadă, la această propunere datorită presiunii opiniei publice (avocaţi, judecători, procurori, poliţişti şi justiţiabili ) precum şi a mediului politic (în acest sens a fost şi cazul deputatului Colegiului IV Balş, Virgil Delureanu). În Oltenia este vorba despre: la punctul 12 în Judeţul Dolj cu Judecătoria din oraşul Segarcea, la punctul 14 în Judeţul Gorj cu Judecătoria din oraşul Novaci, la punctul 19 în Judeţul Mehedinţi cu Judecătoria din oraşul Baia de Aramă, la punctul 21 în Judeţul Olt cu Judecătoria din oraşul Balş şi la punctul 29 în Judeţul Vâlcea cu Judecătoria din oraşul Bălceşti. Această desfiinţare de instanţa de judecată, cel puţin la Balş, îi va afecta atât pe locuitorii oraşului de pe Olteţ, cât şi pe oltenii din localităţile limitrofe. Între localităţile limitrofe ale judeţului şi Slatina sunt cel puţin 70/80 de kilomentri.

Contactat de presa judeţeană Claudiu Turcin prim-procuror la Parchetul Balş a declarat:
Am înaintat un memoriu Parlamentului, instituţie care este abilitată să adopte acest proiect de lege. Menţionez că proiectul a primit aviz favorabil de la CSM. În memoriu aducem argumentele pertinente, motivând că legea nu este oportună acum.

Aşa cum am menţionat deputatul Virgil Delureanu s-a implicat în toamna anului trecut şi a obţinut de la ministrul Justiţiei promisiune că nu v-a desfiinţa Judecătoria Balş:
În toamna anului trecut am fost solicitat de domnul primar şi domnul judecător Rotea. S-a întocmit un memoriu pe care, personal, l-am dus domnului ministru. Atunci în 2013 am primit un raspuns: că nu se va întâmpla nimic, înţeleg că se pune din nou în discuţie această problemă a desfiinţării.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Deputatul Delureanu spune că nu poate lupta singur pentru salvarea judecătoriei şi cere implicarea tuturor factorilor de decizie: primarul oraşului, conducerile Judecătoriei şi Parchetului oraşului, prefectul judeţului, chiar şi pe domnul ministru Gigel Ştirbu (Ministrul Culturii ). Este o chestiune corectă, de bun simţ, ceea ce spune deputatul bălşean, că trebuie să existe un consens la nivelul factorilor decidenţi din localitate în a acţiona unitar şi conjugat. Activitatea Judecătoriei şi Parchetului Balş ar urma să fie preluată de magistraţii Judecătoriei şi Parchetului din Slatina. Decizia finală este doar a Parlamentului României. Chiar dacă legea trece ca şi ordonanţă de guvern Parlamentul poate s-o infirme. Aşa cum spuneam, magistraţii şi poliţiştii din Balş au semnat un memoriu pe care l-au trimis la Parlament şi solicită aleşilor să nu voteze desfiiinţarea acestei instituţii. Prefectul de Olt, Cătălin Rotea, a avut o întâlnire cu senatorul Cătălin Boboc, preşedintele Comisiei Juridice, de numiri, disciplină şi imunităţi din Senat, în care i-a prezentat argumentele magistraţilor şi autorităţilor locale şi judeţene din Olt pentru ca Judecătoria Balş să nu se desfiinţeze.

Prefectul de Olt, Cătălin Rotea s-a implicat în această problemă:
Indiferent de anumiţi indicatori mai trebuie avut şi în calcul indicatorii sociali, doresc  sa-i prezint domnului preşedinte de comisie situaţia judecătoriei.

Pe site-ul Ministerului Justiţiei, în temeiul dispoziţiilor art. 7 din Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, au fost postate spre dezbatere publică: Proiectul de Lege privind desfiinţarea unor instanţe judecătoreşti şi a parchetelor de pe lângă acestea, precum şi expunere de motive aferente legii. Cine nu doreşte desfiinţarea acestor instanţe de judecată precum şi a parchetelor aferente,  este de dorit să trimită propunerea/protestul/memoriu sau privind proiectul de act normativ supus dezbaterii în scris pe adresa Ministerului Justiţiei, str. Apolodor, nr.17, sector 5, Bucureşti, pe fax, la nr. 037 204 1195 sau la adresa de e-mail [email protected]. Nu trebuie luată în derâdere sau în glumă această propunere deoarece reorganizarea instanţelor este dorită de minister ( având în vedere că este a doua oara propusă dezbaterii publice).

Politica