marți, martie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Caravană în județ pentru a trimite doljenii la lucru

Angajații Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Dolj iau județul „la pas” încercând să crească numărul celor care au un loc de muncă.

Încă de luna trecută AJOFM a demarat o serie de acțiuni de tip caravana ocupării în vederea creşterii oportunităţilor de angajare a persoanelor din mediul rural, acțiuni ce fac parte din programul – pilot pentru stimularea ocupării forţei de muncă al Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, lansat în Craiova, în aprilie.

Acţiunile sunt organizate cu sprijinul autorităţilor publice locale şi presupun deplasarea în localităţile din mediul rural a unor echipe formate din reprezentanţi ai Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Dolj în vederea întâlnirii cu persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Scopul acestor întâlniri îl reprezintă creşterea gradului de ocupare în mediul rural prin diseminarea informaţiilor referitoare la ofertele de locuri de muncă, precum şi a măsurilor active de stimulare a ocupării oferite de agenţie”, au transmis reprezentanții AJOFM Dolj.

Din 25 aprilie și până pe 4 mai au fost organizate astfel de acţiuni de informare în 35 comunităţi rurale din judeţul Dolj. Este vorba despre localitățile Perişor, Întorsura, Giubega, Radovan, Gângiova, Podari, Calopăr, Valea Stanciului, Drănic, Ţuglui, Coţofenii din Dos, Coţofenii din Faţă, Almăj, Scăeşti, Terpeziţa, Vârvoru de Jos, Caraula, Vârtop, Breasta, Pleşoi, Seaca de Pădure, Predeşti, Brabova, Malu Mare, Teasc, Bratovoieşti, Rojişte, Daneţi, Dobreşti, Sadova, Mârşani, Sopot, Gogoşu, Botoşeşti-Paia, Verbiţa.

2.218 persoane au luat parte la întâlnirea cu reprezentanții AJOFM Dolj, și au beneficiat servicii de informare şi consiliere.

Deplasările în comunităţile rurale vor continua până pe 15 mai

Programul-pilot privind stimularea ocupării forței de muncă a fost lansat, la Palatul Administrativ din Craiova, în cadrul unui eveniment la care a fost prezentă Lia Olguța Vasilescu, ministru al Muncii și Justiției Sociale.

Județul Dolj este unul în care șomajul este ridicat, dar, în același timp, oamenii de afaceri se plâng de faptul că găsesc din ce în ce mai greu sau, uneori, chiar deloc, forță de muncă. Acesta este și motivul pentru care dorim să lansăm aici un program-pilot, pe care ulterior să-l dezvoltăm în toată țara.

Ca primar, am constatat că majoritatea celor care se prezentau în audiență se aflau în căutarea unui loc de muncă. Or, multe dintre aceste persoane nu știu cum funcționează resorturile Statului Român, nu cunosc, spre exemplu, faptul că ar trebui mai întâi să se prezinte la agenția județeană pentru ocuparea forței de muncă, să se înscrie în evidențe, ca șomeri, să fie ajutate în găsirea unui post, eventual să beneficieze de un curs de calificare. Am convingerea că același lucru li se întâmplă și primarilor prezenți astăzi în sală, cărora numeroase persoane din comunitate le cer îndrumarea, în căutarea unor locuri de muncă. (…) Am reușit, anul trecut, să promovăm în Parlamentul României un proiect de lege și să dezvoltăm un demers cu finanțare nerambursabilă, care prevede că, în situația în care o companie angajează o persoană fără niciun fel de calificare și acceptă să o formeze la locul de muncă, va primi de la statul român, din fonduri europene, suma care reprezintă salariul minim pe economie. Desigur, angajatorul poate să suplimenteze din surse proprii acest sprijin primit de la stat, astfel încât salariul oferit să fie unul decent.

Ne-am gândit și la ceea ce se întâmplă în mediul rural, unde sunt puține locuri de muncă la dispoziția celor interesați. În acest sens, ne-am dorit să venim în sprijinul comunităților, astfel încât, dacă o persoană locuiește la peste 50 de kilometri de localitatea în care își găsește serviciu, primește subvenție de la statul român în sumă de 900 de lei, pentru decontarea cheltuielilor cu chiria și utilitățile. Am așteptări mari de la dumneavoastră, primarii, și mi-aș dori să organizați întâlniri cu oamenii, pentru a le aduce la cunoștință toate aceste informații privitoare la disponibilitatea locurilor de muncă, precum și la facilitățile asigurate de către stat, de care vor putea beneficia dacă se angajează. Eu sper ca, după aceste întâlniri, 400 – 500 de persoane să își poată găsi un serviciu“, a declarat atunci ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu.

Proiectul-pilot „Stimularea angajatorilor în vederea încadrării în muncă a șomerilor și creării de noi locuri de muncă” prevede acordarea unei subvenții lunare în valoare de 900 lei, pentru 12 luni, pentru fiecare persoană angajată pe perioadă nedeterminată a absolvenților unei școli, a șomerilor cu vârsta de peste 45 ani, a persoanelor cu dizabilități, dar și celor din alte categorii sociale. Subvențiile se acordă din fondul asigurărilor de șomaj și din fonduri externe.

Politica