vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cancerul și metodele de prevenire, în dezbatere la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”

Ce este cancerul, simptomele bolii, dar și metodele prin care această maladie poate fi prevenită și tratată, au fost subiectele conferinței organizate de Asociaţia Tineretul ONU-filiala Craiova, miercuri, 22 februarie, la Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman, cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva cancerului.

Activitatea s-a desfășurat cu scopul principal de a crește interesul în rândul cetăţenilor cu privire la riscurile la care se expun în viaţa de zi cu zi, precum şi prezentarea comportamentului adecvat de tratare şi comunicare cu bolnavii de cancer. Totodată, crește gradul de conștientizare a oamenilor cu privire la cancer prin prevenirea, detectarea și tratamentul necesar au fost subiectele principale ale întâlnirii.

“Cancerul este un proces de transformare a unor celule care inițial au fost benigne, în celule maligne, care au ca principală caracteristică această capacitate de a prolifera ad infinitum. O mare parte din cancere, în proporție de 90%, sunt sporadice, 10% dintre ele sunt înnăscute. Spre exemplu, poți să faci cancer bronhopulmonar, chiar dacă nu esti fumător. În același timp, poți să fii fumător până la 90% de ani și să nu faci cancer. Este un cumul dintre genă și șansă, întotdeauna trebuie să ai o predispoziție și de-a lungul timpului să ai o anumită expunere la mediul înconjurător, care mediu, prin influența lui, va determina, la un moment dat o mutație. Unii oameni fac cancer mai devreme, mai târziu, răspund mai bine, alții mai prost, nu poți să ai o tumoră identică din punct de vedere genetic, pentru că nu suntem identici”, a spus Ștefan Alexandru Artene, medic rezident oncologie.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ziua Mondială de Luptă Contra Cancerului se marchează anual la 4 februarie, militându-se, cu acest prilej, pentru accesul egal al tuturor pacienților la cele mai noi terapii împotriva bolii, inițiativa având drept scop sporirea gradului de informare a opiniei publice în legătură cu implicațiile cancerului.
Ziua Mondială contra Cancerului a fost fondată de către  Union for International Cancer Control  (Uniunea Internațională de Control al Cancerului) – UICC pentru a sprijini obiectivele Declarației de la World Cancer, scrisă în 2008.

Asociația Tineretul ONU din România este o organizație non-guvernamentală, ale cărei scopuri sunt promovarea, încurajarea valorilor și activităților ONU în rândul tinerilor români. Filiala Craiova a fost înființată cu scopul de a ajuta la promovarea acestor valori prin intermediul evenimentelor și proiectelor pe care le implementează.

Politica