luni, iunie 17, 2024

Ultima ora

Sport

Peste 35 de câini se întrec în Concursul European (IRO) al Câinilor de Căutare-Salvare

Craiova devine din nou polul chinologic european de salvare. Peste 35 de participanți, din 12 cluburi, si peste 200 de vizitatori sunt așteptați la Concursul European (IRO) al Câinilor de Căutare-Salvare. Astfel, începând de vineri și până duminică mai multe exemplare canine din mai multe țări, vor arăta vizitatorilor cum caută sub dărâmături, iau urma sau câtă dexteritate au.

„Începe IRO TEST 2024. Vor fi jurizați de doi arbitrii internaționali. Chintesența acestui eveniment este calificarea cățeilor la campionatele mondiale care vor avea loc în Finlanda, anul acesta, la individual, și în Turcia în 2025 pe echipe. Echipa României se va prezenta cu exemplare canine la toate cele trei specialități. Vom avea trei exemplare la proba de urmă, vom avea patru exemplare canine la proba de căutare persoane dispărute în pădure și vom avea două exemplare canine la proba de căutare sub dărâmături. Locurile de desfășurare a probelor au un grad înalt de dificultate. Sunt aceleași locuri ca la campionatele mondiale. Sunt locuri cât se poate de reale ca patrupedele să poată să desfășoară ce au învățat cât mai aproape de realitate”, a declarat Liviu Ionescu, președintele Centrului Național de Educare Canină și președinte al Comisiei Mondiale a Federației Chinologice Internaționale.

Ediția de anul acesta aduce concurenți din mai multe cluburi ale unor țări. La eveniment va participa întreaga conducere a IRO (Organizația Internațională a Câinilor de Căutare- Salvare) și conducerea FCI RD (Comisia Mondială de Salvare a FCI). Probele pentru căței, care se vor desfășura în următoarele zile, sunt:

Policlinica Buna Vestire Craiova

– stadionul de Atletism – secțiunea de obediență și dexteritate

– pădurea Hanul Doctorului – secțiunea de căutare pe suprafață

– ex abatorul Podari – secțiunea de căutare în dărâmături

– zona câmp Fabrica de Avioane- secțiunea de urmă

La concurs vor participa exemplare canine din țări precum Austria, Germania, USA, Turcia, Polonia, Ungaria, Bulgaria și România. Craiova este gazda evenimentului de șase ani. Prima oară, concursul s-a organizat în 2009.

„Sosirea elitei chinologiei de salvare din Austria, Germania, USA, Turcia, Polonia, Ungaria, Bulgaria și România și participarea unui număr foarte mare și variat de rase, face ca această ediție IRO TEST să aibă un nivel chinologic foarte ridicat și dificil, fiind un regal canin”, spun organizatorii concursului.

Intrarea pentru vizitatori este gratuită, iar concursul ține până duminică, când cei mai buni căței vor fi premiați.

Politica