duminică, mai 12, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

ADR Sud-Vest Oltenia a sărbătorit 25 de ani de activitate

„Bilanţul tuturor programelor implementate se ridică la aproximativ două miliarde de euro atrase în Regiunea Sud-Vest Oltenia”

Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia a sărbătorit vineri, 22 martie, 25 de ani de activitate. ADR Sud-Vest Oltenia marchează un moment remarcabil în parcursul său. Cu această ocazie, reprezentanții instituției au dezvăluit că valoarea proiectelor implementate în regiune în această perioadă se ridică la impresionanta sumă de 2 miliarde de euro.

Mare parte din sumă a fost adusă în regiune prin intermediul Programelor Operaționale Regionale – POR 2007-2013 și POR 2014-2020, reprezentând o valoare de 1,8 miliarde de euro.

„Sărbătorim astăzi un sfert de veac de la înfiinţarea Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, care şi-a început activitatea în luna martie a anului 1999. Ne-am angajat, atunci, într-un proiect măreţ şi provocator de sprijin al dezvoltării uneia dintre cele mai frumoase regiuni ale României. După 25 de ani, ne aflăm în faţa unui bilanţ pozitiv care ne onorează şi, în acelaşi timp, ne obligă ca, în următorii ani, să păstrăm aceleaşi standarde de performanţă şi să aplicăm aceleaşi principii de transparenţă care ne-au ghidat activitatea de până acum. Ca să vă puteţi face o idee de ansamblu despre ce a însemnat activitatea ADR Sud-Vest Oltenia în aceşti 25 de ani, bilanţul tuturor programelor implementate se ridică la aproximativ două miliarde de euro atrase în Regiunea Sud-Vest Oltenia”, a declarat Alexandru Stănescu, directorul general al ADR Sud-Vest Oltenia.

Policlinica Buna Vestire Craiova

El a menționat că au fost atrase fonduri în valoare de peste 89 de milioane de euro prin programele PHARE, 6,5 milioane de euro prin programele guvernamentale și 80,5 milioane de euro prin POS CCE 2007-2013. În ceea ce privește Programele Operaționale Regionale, bilanțul pentru POR 2007-2013 și POR 2014-2020 în Regiunea Sud-Vest Oltenia se ridică la aproximativ 1,8 miliarde de euro.

Printre obiectivele în care s-au investit fondurile în regiune se numără 1.400 km de drumuri județene, în valoare de 740 milioane de euro, peste 100 de proiecte în domeniul medical, inclusiv spitale, ambulatorii și centre de zi, precum și peste 110 monumente istorice și obiective turistice. De asemenea, au fost finanțate 800 de proiecte legate de mediul de afaceri.

Între proiectele semnificative pentru regiune care au fost finalizate se numără reabilitarea Palatului Cultural „Theodor Costescu” și a Cetății Severinului din Drobeta Turnu Severin, restaurarea Palatului „Jean Mihail” – Muzeul de Artă din Craiova, construirea pasajelor supraterane și subterane din Craiova, reorganizarea spațiului public central din Râmnicu Vâlcea, amenajarea Clubului Nautic și de Agrement – Plaja Olt din Slatina și Casa Memorială „Iosif Keber” din Târgu Jiu.

Din anul 2014 și până acum, Primăria Craiova împreună cu instituțiile pe care le are în subordine a accesat un miliard de euro. Nu este vorba numai de ceea ce s-a accesat prin ADR, este vorba și despre celelalte programe, de ce am implementat până acum și de ceea ce avem în implementare, pe Programul Regional, pe PNRR și pe POR. Fără acești bani Craiova nu ar fi arătat cum arată acum. Dacă aveți să avem tabloul complet ne putem aminti de cum arăta Craiova acum 25 de ani, înainte să poată să acceseze fonduri europene. Ne dăm seama că n-am fi putut dezvolta orașul așa cum am făcut-o, făcând investiții în tot ceea ce înseamnă infrastructură, inclusiv în transportul în comun pentru că avem tramvaie și autobuze noi. În ceea ce înseamnă infrastructura spitalicească, la fel, avem acum spitale care arată foarte bine. Foarte multe școli s-au reabilitat sau se reabilitează. Și, cel mai mare proiect din Europa, pentru aducțiune de apă, și care ne va da posibilitatea ca începând din luna septembrie a acestui an să avem la robinet apă de izvor de munte. Eu vreau să le mulțumesc pentru colaborare celor de la ADR Sud-Vest Oltenia, să le spun că vom fi același partener corect, loial și implicat, ca până acum”, a spus Lia Olguța Vasilescu, primarul Municipiului Craiova, în cadrul evenimentului organizat de ADR Sud-Vest Oltenia.

Mă bucur să fiu alături de o instituție pe care o considerăm etalon pentru întreaga regiune. De 25 de ani au construit o echipă, un mecanism, un sistem și o relație instituțională care a făcut să vină bani în Oltenia, să vină bani în regiunea noastră, să avem proiecte importante și să aducem ceva de folos pentru întreaga comunitate. Au fost peste 80 de proiecte pe care Consiliul Județean Dolj le-a implementat. 12 dintre ele le-a contractat anul trecut. Au fost 830 de milioane de euro pe care i-am adus din bani europeni. Am reușit să avem câteva sute de km de drumuri reabilitate. Să avem instituții de învățământ reabilitate. Am reușit să avem un Aeroport Internațional și să avem curse către întreaga Europă și sute de mii de olteni să poată să circule liber oriunde își doresc. Acești 25 de ani se văd în foarte multe investiții. Dacă ar fi fost să le facem din bugetul nostru, să punem ban pe ban, ar fi trecut un secol. Eu vă doresc mult succes”, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.

Politica