sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

23 martie, Ziua Mondială a Meteorologiei – În prima linie a Acțiunii Climatice

În fiecare an, la 23 martie se serbează Ziua Mondială a Meteorologiei. Anul acesta, manifestările organizate au ca temă “În prima linie a Acțiunii Climatice”.

Schimbările climatice reprezintă o amenințare incontestabilă pentru întreaga noastră civilizație. Efectele sunt deja vizibile și vor fi și mai vizibile dacă nu acționăm acum. Începând cu anii ’80, fiecare deceniu a fost mai cald decât cel precedent. Anul 2023 a fost cel mai cald an înregistrat, temperatura medie globală fiind cu aproximativ 1,45°C peste media 1850–1900.

Creșterea temperaturilor este însoțită de fenomene severe– valuri de căldură, inundații, secete, incendii, cicloni care se intensifică rapid. Vremea este supraalimentată de excesul de energie din atmosferă, acumulată din cauza nivelului record al gazelor cu efect de seră. Nu putem gestiona ceea ce nu măsurăm, iar acesta este locul ideal în care Organizația Mondială de Meteorologie (OMM) este plasată.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Avem o istorie îndelungată, de peste 150 de ani de schimb de date și bune practici. Aceasta este puterea noastră. Ne bazăm pe această forță pentru a oferi informații care să sprijine atenuarea impactului schimbărilor climatice. Dar atenuarea nu
este suficientă. Adaptarea este una esențială. Astăzi, serviciile hidrometeorologice din întreaga lume sunt angajate în îmbunătățirea sistemelor lor de avertizare timpurie, care reprezintă baza adaptării și reducerii riscului de dezastre.

Clima și vremea afectează aproape fiecare activitate. De exemplu, sisteme de energie regenerabilă, inclusiv eoliană, solară sau hidroenergetică; producția agricolă, pescuitul, transportul, sănătatea. Informațiile despre vreme și climă susțin creșterea economică. Trebuie să facem mai mult pentru a transforma știința climatică în servicii. Și trebuie să facem aceste servicii climatice mai accesibile, astfel încât să fie folositecât mai eficient.

Organizația Mondială de Meteorologie și membrii săi monitorizează starea climei, la nivel global, regional și național, pentru a informa factorii de decizie politică cu privire la cea mai mare urgență a Acțiunii Climatice și pentru a sprijini luarea deciziilor necesarela nivel de țară.

Munca comunității OMM este indispensabilă pentru acțiunile climatice și pentru realizarea Obiectivelor Dezvoltării Durabile, în general. Serviciile Naționale de Meteorologie și Hidrologie – membrii OMM – sunt actorii principali în lupta împotriva schimbărilor climatice. Într-adevăr, comunitatea OMM oferă instrumente și cunoștințe atât pentru atenuarea schimbărilor climatice, cât și pentru adaptare.

Știința este esențială pentru găsirea soluțiilor și poate alimenta progresul Obiectivelor Dezvoltării Durabile.Organizația Mondială de Meteorologie va rămâne la Frontiera Acțiunii Climatice, pe măsură va participa la acțiuni de cooperare și inovare, valorificând expertiza noastră comună pentru a depăși provocările și a realiza viziunea comună a unei lumi mai sigure și mai reziliente pentru generațiile viitoare.

Politica