marți, mai 14, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

A înflorit laleaua pestriță, în Gorj

„Specia respectiva este pe cale de dispariție în habitat sălbatic. Este o floare gingașă și foarte fragilă”

În pădurea din apropierea localității Botorogi, în apropiere de municipiul Târgu Jiu, s-a înflorit lalea pestriță, o specie pe cale de dispariție. Această floare este o adevărată încântare, susține Claudiu Fiu, reprezentantul municipalității, care îi invită pe iubitorii de frumos să admire această minunată „floare de șah”.

Nu sunt cuvinte să poți descrie minunăția de culori acompaniată de sunetul pădurii și cântatul păsărilor. Va invit la plimbare, urmează două săptămâni de inflorescență. Atenție însă, specia respectiva este pe cale de dispariție în habitat sălbatic. Este o floare gingașă și foarte fragila, se ofilesc imediat daca sunt culese. Nu rupeti florile! Priviți, admirați, sărutați și fotografiați această minune a naturii”, este mesajul lui Claudiu Fiu, însoțit de fotografii deosebite, conform Gorj Express.

Laleaua pestriță, pe numele ei științific fritillaria meleagris, este o plantă din familia liliaceelor și se găsește foarte greu. Laleaua pestriță are mai multe culori și fiecare petală este „pătată”. Culorile lalelei pestrițe variază de la alb, mov, roșu închis, roz și lila, iar unele flori pot avea o combinație între aceste culori. Este o plantă delicată, care poate ajunge până la 20 de centimetri înălține, potrivit Libertatea.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Laleaua pestriță se mai numește și floare de șah și este protejată prin lege, fiind o plantă pe cale de dispariție. Ea înflorește o singură dată pe an, primăvara, în lunile aprilie-mai și stă deschisă până la două săptămâni. Laleaua pestriță provine din Europa și vestul Asiei.

Deși seamănă foarte bine cu o lalea, această floare doar face parte din aceeași familie de liliacee. I se mai spune bibilica, din cauza modelului său care se poate găsi și pe ouăle de bibilică. Fiecare petală este împărțită în mici cadrane colorate altfel decât întreaga petală. Pe o tulpină se află cel mult două flori, care stau ca un clopoțel, cu petalele spre pământ. Deși este o plantă extrem de frumoasă și rară, mirosul ei nu este deloc plăcut, ci dimpotrivă. Laleaua pestriță are nevoie de un loc ferit, sălbatic, cu multă lumină și apă din belșug.

Politica