vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Un copil de 8 ani, operat pe creier în timp ce asculta Mozart

După operația cu un pian în sala de operație, Spitalul Salesi din Ancona s-a confruntat luni cu o altă tehnică de îndepărtare a unei malformații vasculare pe creier la un băiețel de 8 ani, originar din Abruzzo, scrie Ancona Today, citat de Rador.

Operația a fost efectuată de chirurgul Roberto Trignani, șeful secției de Neurochirurgie a Spitalului din Torrette, care are și specializare pediatrică. Împreună cu el în sala de operație au fost și doi operatori ai metodei Tomatis, o tehnică de stimulare sonoră.

«În timpul procedurii am folosit o „ureche electronică” – practic căști – care transmite stimuli sonori, în speță muzica lui Mozart și cântece gregoriene, și stimuli mecanici, cu vibrații pe osul urechii. În același timp, am înregistrat efectele asupra impulsurilor electrice care traversează creierul. Utilizarea urechii electronice este o metodă standardizată numită „metoda Tomatis”, utilizată mai ales în tratamentul copiilor cu deficiențe cognitive», a explicat Trignani.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pentru prima dată în lume, potrivit chirurgului, această metodă a fost îmbinată cu o operație chirurgicală, ghidând astfel echipa în timp real pentru „a acționa mai bine în timpul eliminării malformației”.

Încă din noiembrie 2019, medicul Trignani a operat un copil cu muzică la Spitalul Salesi din Ancona. Cu acea ocazie, în sala de operație a intrat un pian, la care a interpretat maestrul Emiliano Toso, scrie hotnews.ro

Datorită sprijinului Fundației Salesi și capacității sale vizionare, dar și competenței și experienței operatorilor specializați de la Centrul DSA din Ancona și Asociația Atelier di Movimento din Milano, a fost posibil să se acționeze într-un mod integrat și coordonat.

Copilul era internat în Secția de Neuropsihiatrie Infantilă la Spitalul Salesi, condusă de dr. Carla Marini.

Operația de luni a durat peste patru ore, iar copilul a fost apoi transferat la terapie intensivă pentru a aștepta să se trezească. Dacă nu apar complicații, peste o săptămână ar putea deja să plece acasă.

Foto: pixabay

Politica