marți, mai 7, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Când trec oltenii la ora de iarnă

Se consideră că trecerea la ora de vară, respectiv la ora de iarnă, are un efect pozitiv în ceea ce privește incidența crimelor și a accidentelor rutiere

Ziua de duminică va fi cea mai lungă a anului, având 25 de ore. Schimbarea orei și trecerea la ora de iarnă în 2022 are loc la sfârșitul acestei săptămâni, mai precis în noaptea de 29 spre 30 octombrie, când ceasurile se dau înapoi cu o oră și ora 4:00 devine ora 3:00.

La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3:00 devine ora 4:00), în timp ce la ora de iarnă operațiunea este inversă, ceasurile se dau înapoi cu o oră și ora 4:00 devine ora 3:00. Câștigăm, teoretic, o oră de somn. În perioada orei de vară, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore (GMT+3), față de două ore, la ora de iarnă (GMT+2).

De ce se schimba ora?

Schimbarea orei se face de doua ori pe an, in lunile Martie si Octombrie. In luna Martie, atunci cand se trece la ora de vara, ceasul se da cu o ora inainte iar in luna Octombrie aceasta ora reapare, ceasul fiind dat cu o ora in urma.

Policlinica Buna Vestire Craiova

DTS (Daylight Saving Time) sau ora de vara, a aparut din necesitatea omenirii de a se bucura mai mult de lumina si caldura pe care le dadea soarele vara. Dand ceasul cu o ora inainte in martie, ne putem bucura de mai multa lumina pentru a realiza toate activitatile de dimineata pana seara iar in luna noiembrie revenim la timpul standard.

Primele date legate de aceasta schimbare de ora isi au originea in 1784, cand Benjamin Franklin a propus o astfel de modificare. In 1907, si in urmatorii ani Willian Willett a propus Parlamentului trecerea la ora de vara pentru ca toti oamenii sa beneficieze cat mai mult de ce oferea soarele dar incercarea lui a ramas fara success. In contextul Primului Razboi Mondial, Germania adopta aceasta schimbare pentru a beneficia de mai multe ore de lumina si pentru a pastra energie pe care sa o utilizeze in batalii. In Statele Unite ale Americii, devine o practica standardizata de catre Congres abia in anul 1966, potrivit oraexacta.eu.

Ora de vara aduce mai multe beneficii celor ce locuiesc la o distanta mai mare de ecuator pentru ca ziua are semnificativ mai multe ore vara decat iarna. In zonele mai apropiate de ecuator, ziua este aproximativ la fel de lunga pe parcursul unui an. Din acest motiv, mai multe orase si tari din apropierea zonei ecuatoriale nu au aderat la acest sistem DST.

Se considera ca trecerea la ora de vara, respectiv la ora de iarna, are un efect pozitiv in ceea ce priveste incidenta crimelor si a accidentelor rutiere. De asemenea, cum ziua are un numar mai mare de ore, aceasta are un impact pozitiv din punct de vedere al consumului de energie pentru ca se utilizeaza mai putin curent electric pentru a lumina casele, spatiile de productie si de birouri. Totusi, exista si studii care evidentiaza faptul ca acest consum redus este urmat de un consum mai mare de energie atunci cand se trece la ora de iarna, pentru ca ziua se scurteaza.

Politica