marți, mai 7, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Mehedinți: Pompierii, pregătiți să intervină în zonele afectate de inundații

Ca urmare a avertizărilor hidro-meteorologice emise de către Administraţia Naţională de Meteorologie şi Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, pentru gestionarea operativă a posibilelor situații de urgență generate d fenomenele prognozate, la sediul ISU Mehedinți a fost activat, încă din cursul zilei de sâmbătă, 28 mai, Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției, sub conducerea prefectului judeţul Mehedinţi.

De asemenea, inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Drobeta” al judeţului Mehedinţi a dispus activarea grupei operative la nivelul inspectoratului.

Peste 80 de pompieri sunt pregătiți să intervină în sprijinul populației afectate cu 16 autospeciale, dotate cu echipamente pentru evacuarea apei, dar și cu 35 de motopompe și alte mijloace tehnice. La nivelul tuturor subunităților au fost dispuse măsuri suplimentare, fiind organizate detașamente de sprijin, care vor fi dislocate, la nevoie, în zonele de risc în care se preconizează formarea unor viituri pe cursurile pâraielor sau râurilor, pregătite să intervină pentru consolidarea digurilor cu saci de nisip sau alte materiale și evacuarea populației, animalelor și a bunurilor aflate în pericol. Totodată, au fost prealertate efective din turele libere, care, la nevoie, vor fi în măsură să acționeze în cazul înregistrării unor situații deosebite.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Județul Mehedinți s-a aflat sub incidenţa avertizării meteorologice COD PORTOCALIU de instabilitate atmosferică accentuată şi ploi abundente, până luni dimineața, ora 3.00, iar în perioada 29.05, ora 16.00- 30.05, ora 12.00, este în vigoare avertizarea hidrologică COD PORTOCALIU, fiind prognozate: scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice Drincea, Desnăţui, Motru și Dunăre – afluenţii mici aferenţi sectorului amonte S.H. Gruia, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare.

”Toate comitetele locale pentru situaţii de urgenţă (CLSU) din judeţul Mehedinţi, dar şi reprezentanţii instituţiilor cu rol în gestionarea acestor fenomene periculoase au primit înștiințări pentru a lua măsurile ce se impun în astfel de situaţii”, se arată în comunicatul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta”.

Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă (CLSU) au obligaţia de a avertiza populaţia aflată în zonele vulnerabile sau expuse riscului la inundaţii şi de a asigura funcţionarea mijloacelor de alarmare în situaţii de protecţie civilă, precum și de a supraveghea permanent cursurile de apă şi construcţiile hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor de pe întreg teritoriul unităţii administrativ – teritoriale.

Totodată, acestea trebuie să menţină serviciul de permanenţă la sediul primăriei și să dispună organizarea serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă în vederea asigurării intervenţiei oportune în cazul producerii unor situaţii de urgenţă cu mijloacele tehnice şi echipamentele din dotare.

De asemenea, CLSU trebuie să informeze, operativ, dispeceratul I.S.U. „Drobeta” despre apariţia unor evenimente, dar şi despre măsurile luate ca urmarea manifestării acestor coduri.

”Pe durata avertizărilor, efective de pompieri din cadrul subunităților inspectoratului execută patrulări în zonele inundabile și cu risc pentru persoanele cu dizabilități, bătrâni și/ sau alte persoane asistate social, în scopul limitării efectelor în cazul producerii unor situații de urgență generate de inundaţii„, se mai arată în comunicat.

Pentru prevenirea unor situații de urgență, populația este sfătuită să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere în scopul facilitării evacuării normale a apelor pluviale.

De asemenea, oamenii nu trebui să traverseze râurile prin apă, în cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri, și să nu se apropie de malurile acestora.

Pe durata manifestării vântului puternic, cetățenii să întrerupă orice activitate desfășurată în aer liber și să se adăpostească în imobile sau spaţii închise, care să le asigure protecţia.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Foto: ISU Mehedinți

Politica