duminică, aprilie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

3 oficiali de poliție și securitate din Kazahstan au fost găsiți morți

Cel puțin trei oficiali din domeniul securității au fost găsiți morți în Kazahstan, după revoltele din ultima săptămână, cele mai grave tulburări din cele trei decenii de independență a fostei republici sovietice.

Potrivit Ministerului de Interne din Kazahstan, 16 polițiști, membri a Gărzii naționale și militari au fost uciși și peste 1.300 au fost răniți în revoltele care au zguduit toată țara. Comitetul de securitate națională (KNB) al Kazahstanului a anunțat săptămâna trecută arestarea fostului său șef Karim Masimov și a „altor persoane”, sub suspiciunea de trădare.

Pe de altă parte, 164 de protestatari au fost uciși și câteva mii de oameni au fost arestați, scrie digi24.ro care citează presa lacală.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Agenția Interfax a relatat luni că șeful poliției din regiunea Jambîl din sudul Kazahstanului, Janat Suleimenov, s-a sinucis.

Jurnaliștii locali au relatat că autoritățile ar fi deschis un dosar penal nespecificat împotriva lui Suleimenov, după capturarea clădirilor poliției locale și guvernamentale din orașul Taras de către protestatari.

Curând după aceea, KNB a anunțat că trupul colonelului de securitate Azamat Ibraiev a fost găsit în fața casei sale din capitala Kazahstanului, Nur-Sultan.

Baza, un canal de pe Telegram despre care se crede că are legături cu serviciile de securitate ale Rusiei, a susținut că Ibraiev a căzut de pe o clădire înaltă.

Ulterior, Interfax a scris, citând Ministerul de Interne al Kazahstanului, că șeful unei secții de poliție din cel mai mare oraș al țării, Almatî, Tanat Nazanov, a murit în urma unui atac de cord. Almatî a fost epicentrul protestelor masive.

Cele trei decese au avut loc la aproape o săptămână după ce înregistrările de pe rețelele sociale au arătat mulțimi de oameni luând cu asalt birouri publice, dând foc clădirilor și confiscând echipamentul poliției, inclusiv vehicule și echipament antirevoltă.

Politica