Covid-19. Centrele de vaccinare din Craiova, pregătite pe ultima sută de metri

Date:

Primăria Craiova trebuie să doteze centrele de vaccinare anti-Covid din oraș, dar deocamdată reprezentanții instituției nu știu dacă există fondurile necesare în vistieria orașului. În cele 14 centre de vaccinare din oraș ar urma să lucreze peste 300 de persoane.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Dolj a aprobat, miercuri, înființarea a aproape 30 de centre de vaccinare în Dolj pentru etapele II și III ale campaniei de vaccinare împotriva Covid-19. 12 dintre aceste centre vor fi în Craiova, iar reprezentanții Primăriei spun că se pregătesc pentru amenajarea lor.

„Primăria Craiova și-a dat acordul către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență pentru ca 4 (locații) ce se află în administrarea autorității locale să devină, pentru următoarele 6 luni, spații pentru amenajarea centrelor de vaccinare. Acestea sunt localizate la Școala Generală Alexandru Macedonski, Stadionul de Atletism, Sala Polivalentă și la Stadionul Ion Oblemenco, unde vor fi amenajate 12 centre de vaccinare, după cum urmează: Școala Generală Alexandru Macedonski – 1 centru, Stadionul de Atletism – 1 centru, Sala Polivalentă – 4 centre, Stadionul Ion Oblemenco – 6 centre. Primăria Craiova depune toate eforturile pentru a amenaja toate centrele de vaccinare de pe teritoriul municipiului Craiova, inclusiv cele 2 centre stabilite în cadrul Hostelului Griffon, pus la dispoziție de către Direcția Județeană pentru Tineret și Sport Dolj, conform cerințelor stabilite în cadrul HG nr. 1031/2020 privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România și în conformitate cu prevederile Ordinului Comun al Ministerului Sănătății, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naționale și al Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și al Administrației nr. 2.171/181/M.223/4.380/2020 pentru stabilirea Normelor privind autorizarea, organizarea și funcționarea centrelor de vaccinare împotriva COVID-19”, au transmis reprezentanții municipalității.

Primăria trebuie să asigure atât mobilierul, cât și truse de prim ajutor, frigidere, chiuvete mobile și altele. Amenajarea cu mobilier va fi posibilă în zilele următoare. Pentru celelalte dotări sunt însă necesare achiziții.

„Astfel, autoritatea locală va asigura, în aceste zile, amenajarea centrelor cu mobilier (birouri, mese, canapele, scaune etc.), birotică (calculatoare, imprimante) și va demara procedurile de achiziție pentru restul necesarului specificat în normative, precum frigidere, chiuvete mobile, dozatoare de apă, truse de prim ajutor de urgență și consumabile (hârtie, tonere, detergenți, dezinfectanți, coșuri de gunoi, săpunuri, seringi, măști, viziere, mănuși, halate etc.)”, mai menționează reprezentanții Primăriei Craiova.

Potrivit acestora, în ceea ce privește funcționarea centrelor de vaccinare cu personal specializat, Primăria Craiova „va asigura serviciile de curățenie și va detașa, de la Serviciul Public Management Spitale, Cabinete Medicale și Creșe Craiova numărul necesar de medici (42) și un număr de 75 de asistenți medicali, dintr-un total necesar de 300. Urmează a fi stabilită modalitatea de recrutare a celor 225 asistenți medicali, dar și a unui număr de 48 registratori care vor opera în centrele de vaccinare”.
Celelalte centre de vaccinare din județ vor fi amenajate în Băilești, Calafat, Dăbuleni, Filiași, Segarcea, Călărași, Daneți, Moțăței, Ostroveni, Poiana Mare, Sadova, Valea Stanciului.

Între timp, Guvernul Cîțu a amânat adoptarea Ordonanței de Urgență inițiată de Ministerul Sănătății privind înființarea centrelor de vaccinare și plata personalului medical implicat în campania de vaccinare, deși, inițial, urma să fie adoptată în ședința de Guvern de astăzi. Motivul este că nu s-a ajuns la o înțelegere privind sursa banilor.
Primarii au acuzat ministerul Sănătății că Ordonanța îi obligă să organizeze și să doteze centrele de vaccinare, precum și să asigure plata personalului medico-sanitar din aceste centre, fără a le fi alocate și resursele financiare necesare.

Etapa a doua de vaccinare ar trebui să demareze în 15 ianuarie, însă autoritățile estimează că doar jumătate dintre centrele de vaccinare din țară vor fi gata la timp.

Share post:

ULTIMA ORĂ
Recente

„Otravă” la robinet, pe bani, în zeci de localități din Dolj

Bacterii care pot pune sănătatea în pericol și niveluri...

Aladin Georgescu, inspecție la Spitalul din Vânju Mare

Președintele Consiliului Județean (CJ) Mehedinți, Aladin Georgescu, a făcut,...

Ponta i-a răspuns lui Mititelu: „Crede că scapă dacă-l pupă în fund pe Iohannis”

Răspunsul fostului premier nu s-a lăsat mult așteptat, după...