vineri, mai 3, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Crucea Caraiman, resfințită cu ocazia sărbătorii Sfântului Andrei

Crucea Caraiman a fost resfințită, astăzi, în cadrul unei ceremonii organizate cu ocazia zilei Sfântului Andrei, ocrotitorul României. Pregătirea ceremoniei a fost realizată cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale (MapN), iar printre cei prezenți s-a aflat însuși ministrul Nicolae Ciucă, potrivit agerpres.ro.

,,Reuşim să resfinţim crucea de pe muntele Caraiman, cruce care a fost înălţată pentru a cinsti memoria militarilor români căzuţi în Primul Război Mondial, aici pe Valea Prahovei, pentru că iniţiativa a aparţinut Consiliului Local din Buşteni şi au vrut ca prin gestul dumnealor să lase pildă generaţiilor viitoare sacrificiul celor aproape 30.000 de soldaţi români care şi-au pierdut viaţa pentru apărarea ţării”, a declarat ministrul Nicolae Ciucă.

Ministrul a precizat că efortul finalizării proiectului înaintea Zilei Naţionale a României nu reprezintă altceva decât o datorie de onoare pentru a duce mai departe simţul datoriei şi pilda jertfei soldaţilor din Primul Război Mondial. ,,Am demarat formalităţile, în septembrie 2018 ne-am apucat de treabă, trebuia să fie finalizat anul viitor, în iunie, dar pentru a nu lăsa să treacă 100 de ani de când s-a formalizat Marea Unire, am făcut tot ce ne-a stat în putinţă astfel încât înainte de Ziua Naţională, astăzi, de Ziua Sfântului Andrei, să reuşim să avem finalizate lucrările, să avem acest eveniment şi, de asemenea, să avem onoarea să resfinţim monumentul”, a conchis Nicolae Ciucă. Festivitatea militară şi religioasă a fost organizată în prezenţa unui sobor de preoţi, a mai multor oficiali, militari din toate unităţile de vânători de munte ale Armatei României, precum şi a primarului oraşului Buşteni, Mircea Corbu, cu ocazia finalizării, cu opt luni înainte de termenul prevăzut, a lucrărilor de restaurare şi reabilitare a monumentului istoric. În ceea ce privește lucrările executate, acestea au constat în sablarea tronsoanelor metalice, a soclului şi platformei de acces la monument şi acoperirea anticorozivă a întregii structuri metalice. De asemenea, au fost finalizate amenajările interioare, au fost montate lămpile electrice şi instalaţiile interioare de iluminat şi a fost realizată instalaţia de ventilaţie în subsol.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Proiectul dedicat reabilitării ,,Crucii comemorative a Eroilor români din Primul Război Mondial”, monument istoric situat în Munţii Bucegi, la altitudinea de 2.291 m, în apropiere de Vârful Caraiman, a fost contractat de Ministerul Apărări Naţionale, în calitate de administrator legal al monumentului.

Politica