Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Ministerul Mediului: Bani ca să-și instaleze garduri electrice împotriva urșilor, pentru locuitorii din Vâlcea, Gorj și Mehedinți

Publicat

pe

Locuitorii zonelor în care urșii obișnuiesc să intre în localități vor primi bani de la ministerul Mediului pentru a instala garduri electrice în jurul gospodăriilor. Banii fac parte dintr-un program lansat de minister în dezbatere publică și care are ca obiectiv împiedicarea incidentelor tot mai dese provocate de urși. 

Programul este adresat populației din județele: Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Alba, Argeș, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Buzău, Cluj, Caraș-Severin, Covasna, Dâmbovița, Hunedoara, Harghita, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu, Sălaj, Suceava, Timiș, Vrancea.

Potrivit unui comunicat al ministerului Mediului, programul finanțează pentru populație kit-uri complete de garduri electrice care pot fi instalate de populație în jurul propriilor gospodării, stânelor, culturilor agricole, livezilor.

Populația poate primi până la 2000 de lei pentru instalarea gardurilor electrice în jurul zonelor obiectivelor pe care vor să le protejeze. Suma finanțată prin Administrația Fondului pentru Mediu acoperă în proporție de 100% costurile unui astfel de sistem care include generatoare de impulsuri, izolator inel, role fir gard electric etc.

„Programul pe care îl demarăm anul acesta va fi multianual. Investim în 2020 1.500.000 de lei pentru ca speciile să fie protejate, iar oamenii și bunurile lor să fie în siguranță. Cred că un bun management al speciilor pentru care suntem renumiți în Europa implică inclusiv sisteme inteligente care să permită coexistența între om și carnivorele mari”, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului.

Continue Reading