duminică, mai 12, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Liderii europeni pregătesc ridicarea restricțiilor

Liderii din întreaga regiune sunt preocupați de a găsi modul în care își pot redeschide economiile, acestea riscând acum să facă față celei mai adânci recesiuni din ultimele decenii, dar evitând în același timp reapariția virusului.

Guvernele spaniole, franceze și italiene vor prezenta în această săptămână planuri detaliate privind deblocarea economiilor, întreaga Europă căutând o cale de ieșire din măsurile devastatoare din punct de vedere economic aduse pentru a conține Covid-19, potrivit hotnews.ro

Astfel, guvernul spaniol și-a stabilit criteriile duminică pentru revenirea gradual la viața normală, copiii fiind fost lăsați pe străzi pentru prima dată după șase săptămâni de carantinare.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ministerul Sănătății a transmis că ridicarea restricțiilor – printre cele mai dure- va depinde de consolidarea sistemului de sănătate pentru a face față unei posibile reapariții a virusului precum și distanțarea socială continuă.

Și premierul francez, Edouard Philippe, a confirmat la rândul său duminică că va prezenta marți strategia de ieșire a guvernului, punându-se accent pe șase teme: „sănătate (inclusiv asigurarea de măști și teste), școală, muncă, magazine, transport și adunări publice”.

Franța se află în a șasea săptămână de blocaj destinat prevenirii răspândirii coronavirusului, acesta provocând până acum 22.600 de decese. În această lună, însă, numărul de persoane aflate la terapie intensivă a scăzut constant. Țara se va redeschide treptat începând cu 11 mai, fără a se fi luat vreo decizie cu privire la soarta barurilor și restaurantelor, decizie care urmează a fi luată cel mai devreme la sfârșitul lunii viitoare.

Cu toate astea, membrii Consiliului Științific au sfătuit oamenii să continue să lucreze de acasă cât mai mult posibil și – în ciuda faptului că guvernul intenționează să înceapă redeschiderea școlilor începând cu 11 mai – a recomandat menținerea închisă a școlilor și creșelor până la începutul lunii septembrie.

Giuseppe Conte, prim-ministru italian, a declarat că detaliile planului guvernului său de a permite unui număr cât mare de firme să își redeschidă porțile începând cu 4 mai vor fi făcute publice la începutul săptămânii viitoare „cel târziu”.

Cu toate acestea, domnul Conte a avertizat că restricțiile actuale nu vor fi ridicate, ci doar revizuite și a mai adăugat că declarațiile pe proprie răspundere vor fi menținute în continuare. Școlile vor rămâne închise până în septembrie, în timp ce barurile și restaurantele vor rămâne închise de-a lungul lunii mai.

Germania, care a început redeschiderea magazinelor săptămâna trecută, va menține obligativitatea de a purta mască de protecție în transportul public și în supermarketuri. Ministrul Sănătății a subliniat că respectarea distanței sociale și a celor mai stricte reguli de igienă vor rămâne în vigoare luni întregi. Țara înregistra ieri 152.438 de cazuri și 5.500 de decese.

În Marea Britanie, presiunea crește asupra primului ministru, Boris Johnson, pentru a propune o strategie de ieșire din blocajul economic, deși ministrul de Externe Dominic Raab a declarat duminică că ar fi „iresponsabil” să se discute acum despre modalitățile de ridicare a restricțiilor.

În Austria, bisericile și alte lăcașuri de cult din țară se vor redeschide pe 15 mai, dar cu unele restricții (un credincios pe 20 mp, distanțare socială etc.).
Elevii din ciclul primar și gimnazial vor reveni la clasă pe data de 18 mai, iar toate celelalte școli se vor redeschide pe 3 iunie. Însă elevii din ultimele clase de liceu vor reveni la clasă pe 4 mai.
Începând cu 18 mai, școlile vor funcţiona în „schimburi”, jumătate dintre elevi vor fi la școală de luni până miercuri, iar cealaltă jumătate joi și vineri, iar săptămâna următoare va fi invers. În afara clasei va fi obligatorie utilizarea unei măști, se vor impune condiții suplimentare de igienă, iar lecțiile de sport și muzică nu vor avea loc.

Olanda a anunțat că va deschide școlile primare și grădinițele începând cu 11 mai, într-o primă relaxare a măsurilor în vigoare din 15 martie. Barurile, restaurantele, muzeele și alte locuri publice rămân închise, în timp ce interdicția pentru evenimente publice majore, inclusiv evenimentele de sport profesionist și festivalurile de muzică, a fost prelungită până la 1 septembrie.
Ieri, cazurile confirmate erau în număr de 37.190, iar numărul morților a ajuns la 4.409.

Elveția începe azi prima fază de relaxare a restricțiilor, odată cu redeschiderea frizeriilor, florăriilor și magazinelor cu articole de grădinărit. Până vineri, în Elveția au fost raportate 28.677 de cazuri și 1.309 de decese.

În Cehia a fost ridicată interdicția liberei circulații impusă de coronavirus. Cehii se pot aduna în aer liber în grupuri de până la zece persoane. Pot ieşi din casă oricând doresc, dar regulile de distanțare socială, precum și utilizarea obligatorie a unei măști, continuă să fie valabile.
De luni, cehii vor putea călători și în străinătate, dar în condiții stricte. Cetățenilor UE care sosesc în Republica Cehă pentru muncă și studenților le va fi permisă intrarea, dar nu și celorlaţi cetăţeni străini. Străinii vor trebui, de asemenea, să arate un certificat de test negativ făcut în ultimele patru zile. Carantina a început în țară pe 16 martie.

Premierul Ungariei a declarat că guvernul său intenționează să înlocuiască interdicția universală de circulație, care este în prezent în vigoare, cu o versiune mai adaptată la noile date ale carantinei. Nu au fost făcute cunoscute detaliile, dar este de așteptat ca noile reguli să se concentreze asupra vârstnicilor, bolnavilor și locuitorilor marilor orașe. Guvernul a anunțat că planurile sale de relansare se vor concentra pe ocuparea forței de muncă, deoarece carantina, care a durat mai mult de o lună, a dus la pierderea a zeci de mii de locuri de muncă.

În Croația, măsurile vor fi ridicate treptat în țară începând de mâine, cu noi etape în 4 mai și 11 mai. Toate magazinele cu amănuntul se vor deschide mâine, cu excepția celor situate în centrele comerciale mari. Mijloacele de transport public vor reîncepe să funcţioneze în orașe. Se va permite funcţionarea bibliotecilor, a muzeelor, librăriilor și a galeriilor. Sportivii se vor putea antrena atât la nivel individual, cât și în întreceri de echipă. A doua fază, care va avea loc pe 4 mai, dacă prima fază se dovedește a avea succes, se referă la reducerea restricțiilor asupra sistemului public de sănătate, care îşi va relua integral serviciile. Vor fi deschise și frizeriile şi saloanele de înfrumusețare. În cadrul celei de-a treia faze, începând cu 11 mai, vor fi permise adunări de până la 10 persoane în același spaţiu, cu condiția respectării distanțelor de siguranță. De asemenea, va fi permisă redeschiderea mall-urilor, grădinițelor și școlilor primare. De asemenea vor fi reluate cursele de transport în comun între oraşe şi zborurile în interiorul Croației. În toate cele trei faze, se prevede respectarea strictă a măsurilor de siguranță și cele mai înalte norme de igienă.

Spania trece la o mică relaxare a carantinei stricte, permițând, de ieri, copiilor sub 14 ani să iasă din casa timp de o oră, de la ora 9 a.m. până la 21 p.m., dar numai pentru a însoți un adult la supermarket sau farmacie, limitându-se însă la un kilometru distanță de casa lor.
Un adult poate însoți până la trei copii, care însă nu se vor putea juca încă în locurile de joacă. Guvernul a subliniat că aceste ieșiri trebuie să aibă loc cu respectarea riguroasă a regulilor de igienă și distanțare socială. Încă nu se ştie când vor fi relaxate măsurile restrictive pentru copiii mai mari. Spania este a treia țară cea mai afectată din lume de coronavirus și se află într-o carantină foarte strictă începând cu 14 martie, carantină care este de așteptat să fie extinsă de parlament până pe 9 mai. Ieri înregistra 223.759 de cazuri și 22.902 de decese.

Franța va permite deschiderea magazinelor după încetarea carantinei pe 11 mai, dar vor rămâne unele restricții în anumite zone. Magazinele vor funcționa pe baza unor protocoale care vor asigura protecția angajaților și a clienților.
Cu toate acestea, guvernul exclude posibilitatea ca restaurantele, cafenelele și barurile să se redeschidă pe 11 mai. Cel mai devreme vor fi redeschise la mijlocul lunii iunie.
Cel puțin până la jumătatea lunii iunie, evenimentele sportive și religioase vor continua să fie interzise. Dar oamenii nu vor mai avea nevoie de un permis pentru a merge pe stradă sau pentru a ieși la alergat.
Guvernul se orientează, de asemenea, spre restricționarea circulației persoanelor în vârstă și a cerut companiilor să încurajeze munca la distanță, acolo unde este posibil, pentru a reduce numărul persoanelor care se deplasează cu transportul în comun. De asemenea, guvernul dorește să se asigure că măștile de protecție vor fi disponibile populaţiei, deși nu este clar încă dacă utilizarea lor va deveni obligatorie.

Politica