vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Pupila dilatată, semnul care poate anunța apariția demenței

Demența este o afecțiune neurologică progresivă care implică scăderea capacității mentale. De obicei, această problemă de sănătate apare în cazul persoanelor cu vârsta peste 65 de ani și este asociată unor afecțiuni ca boala Alzheimer sau accidentul vascular cerebral.

În ceea ce privește demența asociată bolii Alzheimer, specialiștii au depistat că există un semn care poate anunța din timp instalarea demenței.

Demența apare în momentul în care celulele creierului sunt deteriorate. Simptomele acestei boli pot fi diferite de la caz la caz, însă cele mai frecvente sunt pierderea memoriei, deficitul de atenție sau pierderea percepției vizuale. În timp, aceste simptome se pot agrava, bolnavul întâmpinând probleme serioase de gândire.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Într-un studiu recent, cercetătorii au descoperit că boala Alzheimer, una dintre cele mai comune forme de demență, ar putea fi semnalată printr-o simplă schimbare apărută la nivelul ochilor. Oamenii de știință spun că un prim semn al instalării demenței este modificarea diametrului pupilei. Mai exact, cu cât sarcina ce trebuie rezolvată este mai grea, iar creierul trebuie să depună mai mult efort, cu atât pupila se dilată mai mult, potrivit express.co.uk

Studiind acest semn, specialiștii au constatat că în cazul persoanelor cu demență, pupila și-a schimbat în mod semnificativ diametrul, comparativ cu persoanele care nu au această problemă de sănătate.

Astfel, acest semn i-ar putea ajuta pe medici să stabilească diagnosticul înainte de apariția primelor simptome și să înceapă tratamentul mult mai rapid, evitând astfel o evoluție rapidă a bolii.

sursa: avantaje.ro

Politica