vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Acțiune în forță la Teasc. Porcii din sat, exterminați!

Video/Acțiune în forță la Teasc a DSV, Poliției, Jandarmeriei și ISU. Toți porcii din sat sunt uciși pentru a evita răspândirea pestei porcine in satele vecine. Este vorba de aproximativ 200 de animale.

De la sfârşitul lunii trecute de când a fost confirmată pesta porcină într-o exploataţie din Teasc, aproape 100 de animale au fost găsite decedate, ori au fost ucise de medicii sanitar-veterinari. S-a încercat evitarea eutanasierii tuturor suinelor din sat, însă oamenii nu au respectat măsurile de bio-securitate şi au dus virusul de la unii la alţii. Autorităţile au decis să intre în forţă în sat şi să ucidă toate suinele, astfel încât să închidă focarul, iar virusul să nu ajungă şi în satele vecine.

Din păcate, modalitatea de a rezolva problema pe curţi, pe focare, nu a mers şi astăzi s-a luat decizia să trecem la uciderea preventivă. Este singura metodă prin care putem limita răspândirea bolii în satele vecine. Ce e bine este că a stat în Teasc, nu este nici în Secui, nici în Bădoşi şi tocmai de la ideea asta am plecat cu uciderea preventivă ca să nu răspândim în celelalte comune învecinate. Am format patru echipe, cu efective sporite pentru a încheia mai repede”, a declarat, pentru Jurnalul Olteniei, Andrei Butaru, directorul DSV Dolj.

Policlinica Buna Vestire Craiova

La momentul apariţiei pestei porcine afircane, în satul Teasc erau 313 porci, conform evidenţelor autorităţilor. Acum, reprezentanţii DSV estimează că în curţile tescovenior ar mai fi aproximativ 200 de animale.

Unii dintre localnici au înţeles că eutanasierea este singura soluţia şi aşteaptă acum despăgubiri: „Unii dintre vecini i-au tăiat înainte să vină DSV-ul. Noi nu. Ştiu că nu boala asta nu face rău la oameni, dar dacă porcul e bolnav cum să mănânc carnea? I-am lăsat pe ei să îi omoare să îi îngroape la câmp. Ne-au trecut acolo pentru despăgubiri”.

Alţii, sunt revoltaţi: ”Trebuia să se bage covor pentru toate maşinile care circulă pe aici. N-au băgat. Nu e legal. Porcii mei nu sunt bolnavi. Le dau, mănâncă, sar pe mine, mă rup în două. Nu este legal ce fac”, a spus un localnic.

Revenim cu detalii!

Politica