duminică, mai 12, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Centru de excelenţă pentru tratarea pacienţilor cu accident vascular cerebral, deschis la Târgu Mureş

Primul centru de excelenţă din ţară destinat tratării pacienţilor cu accident vascular cerebral (AVC) a fost deschis la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş. Acesta va deservi aproximativ 3 milioane de locuitori din 8 judeţe, scrie Mediafax.

Centrul de Excelenţă este primul din România în care medicii vor folosi Softul Rapid, o platformă standardizată şi complet automatizată, cu ajutorul căreia diagnosticul şi criteriile de eligibilitate pentru includerea în tratamentul AVC-ului ischemic acut se stabilesc în cel mult două minute, susţin reprezentanţii spitalului.

„Acest soft prelucrează imaginile fără echivoc, în 30 de secunde, maxim 2 minute, dându-ne o situaţie reală a stării creierului. Practic, ne arată acea zona din creier care nu este încă distrusă, este doar amorţită şi pe care, prin terapia pe care o iniţiem, putem să o salvăm. În acest sens, pacientul poate să beneficieze, în mod real, după nişte criterii bine stabilite, de şansa unei revasculărizări”, a spus medicul Lucian Mărginean, coordonatorul Compartimentului Radiologie Intervenţională din cadrul SCJU Târgu Mureş.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Preluarea cazurilor de AVC va fi asigurată de o echipă multidisciplinară.

„Noi nu vom putea numai să salvăm vieţi, vom reda societăţii printr-un astfel de centru oameni valizi, care să se întoarcă în câmpul muncii, în loc să devină oameni dependenţi, care depind de familiile lor şi de asistenţa socială”, a declarat Raed Arafat, secretar de stat în cadrul MAI.

Politica