duminică, aprilie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

AJOFM Gorj: Rata șomajului, în scădere

Numărul șomerilor din evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Gorj este într-o continuă scădere! Anunțul a fost făcut, ieri, de conducerea AJOFM Gorj, în cadrul unei conferințe susținute la sediul instituției, scrie gorjeanul.ro

Potrivit ultimelor date, la finele lunii trecute, în Gorj, rata șomajului a ajuns la o valoare de 3,77%, corespunzătoare unui număr de 5.117 de șomeri dintre care 2.341 sunt femei, numărul șomerilor indemnizați fiind de 1.810, trendul înregistrat fiind unul descrescător atât față de aceeași perioadă a anului trecut când la sfârșitul lunii aprilie 2018 aveam 6.130 de șomeri și o rată a șomajului de 4,51%, cât și față de perioada anterioară, când la sfârșitul lunii martie a.c., rata șomajului înregistrată a fost de 4,02% și numărul șomerilor fiind 5.457.

,,În profil teritorial, numărul mai mare al șomerilor la sfârșitul lunii aprilie este localizat în mediul rural – 3.550 de persoane, respectiv 69%, față de 1.567 de persoane, adică 31% în mediul urban”, a declarat Romeo Chiriac, directorul executiv al AJOFM Gorj.

Policlinica Buna Vestire Craiova

O mare pondere în scăderea numărului șomerilor au avut-o și cursurile de formare profesională organizate lunar de AJOFM Gorj. Formarea profesională este o măsură activă definitorie pentru desăvârşirea profilului profesional al oricărei persoane aflate în căutare de loc de muncă, ştiut fiind faptul că prin asigurarea creşterii şi diversificării competenţelor profesionale ale şomerilor se ating, concomitent, două obiective specifice: satisfacerea cererilor imediate pe piaţa muncii şi creşterea şanselor de ocupare în muncă a şomerilor.

În cursurile de formare profesională au fost cuprinse persoane aparţinând unor grupuri cu acces mai dificil pe piaţa forţei de muncă, precum şi persoane care au beneficiat de gratuitate în baza prevederilor Legii nr. 76/2002 modificată şi completată, dintre care menţionăm: 103 persoane din mediul rural; o persoană de etnie rromă; patru persoane eliberate din detenţie. De asemenea, până la 1 mai 2019, au fost încadraţi un număr de 166 de şomeri absolvenţi de cursuri faţă de totalul de 400 prognozat să fie ocupat în urma serviciilor de formare profesională pe întregul an, din acest punct de vedere, AJOFM Gorj având planul de ocupare în urma formării realizat deja în proporţie de 42%.Ca urmare a implementării programului de ocupare a forței de muncă pentru anul curent, în primele 4 luni s-a realizat încadrarea unui număr de 1.736 de persoane fiind încheiate 197 de contracte de muncă pe perioadă determinată și 1.539 de contracte pe perioadă nedeterminată.

Politica