luni, aprilie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Guvernul contestă MCV la Curtea Europeană de Justiţie

Deputatul PSD Nicuşor Halici, preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, a declarat, miercuri, că Guvernul va contesta raportul MCV (Mecanismul de cooperare şi verificare) la Curtea Europeană de Justiţiei pe motiv că României i s-a făcut o nedreptate şi a acuzat Uniunea Europeană de dublu standard. Nemulţumită de raport s-a arătat şi Viorica Dăncilă, dar şi vicepremierul Paul Stănescu.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a prezentat ieri raportul oficial despre progresele României şi Bulgariei în reformele din justiţie şi statul de drept. În timp ce Bulgaria a fost lăudată, România a fost dur criticată pentru atacurile politicului asupra  justiţiei.

În acelaşi timp, Timmermans a anunţat că monitorizarea Bulgariei pe MCV s-ar putea încheia în anul 2019.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Raportul (MCV) pentru România prezentat ieri este extrem de critic la adresa Guvernului şi Parlamentului. Principalul capăt de acuzare: atacurile puterii asupra justiţiei. Ca urmare, Comisia Europeană cere să se suspende „imediat” punerea în aplicare a legilor justiţiei. „Suspendaţi imediat toate numirile şi demiterile în derulare ale procurorilor de vârf”.

Executivul comunitar arată că România a îndeplinit doar două din cele 12 recomandări emise de Comisie în raportul MCV din ianuarie 2017 (cele referitoare la Sistemul Prevent al Agenţiei Naţionale de Integritate şi Agenţia Naţională a Bunurilor Indisponibilizate) şi a adăugat alte recomandări extrem de dure. Mai exact, opt. Printre acestea se numără oprirea imediată a implementării legilor Justiţiei realizate de Comisia Iordache, precum şi a ordonanţelor de urgenţă emise de Guvernul Dăncilă, stoparea implementării Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, asumarea de către Parlament şi Guvern a recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi GRECO.   Concret, pe Legile justiţiei, Comisia Europeană cere ca România să suspende imediat punerea în aplicare a acestora şi a ordonanţelor de urgenţă ulterioare. În acelaşi timp, ni se solicită să revizuim Legile Justiţiei „ţinând pe deplin seama de recomandările din cadrul MCV, Comisia de la Veneţia şi GRECO”.

Parlamentul European a adoptat, tot marţi, o rezoluţie privind statul de drept din România, în care este condamnată intervenţia jandarmilor la mitingul Diasporei, dar şi măsurile  care vizează ONG-urile. Practic, România merge încet pe urmele Poloniei şi Ungariei, care au avut parte de rezoluţii similare, înainte ca forul să voteze activare a Articolului 7 din Tratatul UE, care duce la suspendarea dreptului de vot în Consiliul European.    Cu 473 de voturi „pentru“, 151 de voturi „împotrivă“ şi 40 de abţineri, Parlamentul European (PE) „condamnă intervenţia violentă şi disproporţionată a poliţiei în timpul protestelor de la Bucureşti din august 2018; solicită autorităţilor române să asigure o investigaţie transparentă, imparţială şi eficientă în ceea ce priveşte acţiunile poliţiei“.   De asemenea, inclusiv într-un comunicat ulterior al PE, forul atrage atenţia asupra faptului că Puterea pune piedici ONG-urilor.


Politica