vineri, mai 3, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Europa domină Mondialul

Această ediție a celei mai importante competiții fotbalistice din lume a fost a europenilor și a naționalelor – surpriză. Granzi precum Germania, Spania, Argentina au fost eliminați până în sferturi, în timp ce reprezentative ca Belgia și Croația sunt prezente în semifinale, un lucru mai puțin așteptat de specialiști înainte de startul Mondialului. Vineri și sâmbătă au avut loc cele patru meciuri din sferturile din finală, unde și ultimele două reprezentante ale Americii de Sud au fost scoase din competiție.

Măreția Braziliei învinsă de ambiția Belgiei

Visul selecționatei din Brazilia de a câștiga al cincilea mondial din istorie s-a încheiat în faza sferturilor de finală în fața unei naționale tinere, proaspete, a Belgiei. Calitățile tehnice ale brazilienilor nu au fost îndeajuns pentru a trece de o Belgia bine așezată în teren și luptătoare, aprigă pe contraatac. Ce-i drept belgienii au dispus și de o doză destul de mare de noroc, pentru că primul lor gol a fost marcat de un brazilian. Fernandinho (13) și-a înscris în propria poartă încercând să respingă o minge venită din corner. Înainte de deschiderea scorului și până la a doua reușită a Belgiei, Brazilia a trecut de mai multe ori pe lângă gol, ratând ocazii importante. Mingea a mai ajuns odată tot în plasa porții braziliene până la pauză. Kevin De Bruyne (31) a prins un șut perfect de la marginea careului de 16 metri trimițând balonul în plasa laterală, imposibil de parat pentru Alisson. Astfel Belgia a intrat la cabine cu un avantaj de două goluri. Misiunea a devenit una grea în a doua repriză pentru brazilieni, care avea de recuperat un ecart dublu. Speranțele au fost readuse cu un sfert de oră înainte de finalul timpului regulamentar, când proaspătul intrat Renato Augusto (76) a marcat cu capul pentru Brazilia. Neymar putea aduce egalarea în minutele de final ale meciului, dar Courtouis a avut o intervenție formidabilă la șutul acestuia sub bară. Meciul s-a încheiat cu victoria belgienilor cu 2-1, ceea ce le-a adus prezența în semifinale.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Franța nu a tremurat cu Uruguay

Despre celălalt sfert al zilei de vineri, Franța a trecut fără emoții de reprezentativa Uruguayului. Meciul nu a fost unul la fel de spectaculos ca cel al Braziliei cu Belgia. Francezii au controlat în mare parte partida și au marcat până la pauză. Varane (40) a înscris cu o lovitură de cap, ca mai apoi în repriza a doua Griezmann (61) să expedieze un șut puternic la poarta lui Muslera, șut care l-a încurcat pe portarul uruguayan acesta respingând mingea în propria poartă. În ciuda încercărilor avute de a reduce din avantajul francezilor, jucătorii sudamericani nu au izbutit niciun gol împotriva Cocoșului Galic. Ofensiva Uruguayului a fost slăbită de absența lui Cavani, accidentat după meciul din optimi. Astfel naționala lui Tabarez a părăsit Mondialul, în timp ce Les Bleus vor merge mai departe în semifinale unde vor întâlni Belgia.

Anglia, în semifinale după 28 de ani

Anglia speră la finală după ce s-a impus lejer în fața Suediei în sferturi. Naționala britanică a ajuns în semifinalele unei Cupe Mondiale după o pauză de 28 de ani. Selecționata lui Southgate a depășit cu 2-0 reprezentativa nordică, marcând câte un gol pe repriză. Per ansamblu, întâlnirea dintre Anglia și Suedia a fost una săracă în faze de poartă, cu un joc destul de fragmentat mai ales în prima parte. Totuși, englezii au reușit să dea dovadă de eficiență și au obținut calificarea mai departe prin cele două goluri înscrise cu capul. Maguire (30) a reluat în poartă la un corner executat de Young, iar Dele Alli (59) a dublat avantajul britanicilor la o centrare a lui Lingard. Sterling și Kane au mai ratat pe parcursul meciului ocazii importante pentru Anglia, care nu a mai avut însă nevoie de goluri pentru a se califica. 2-0 a fost suficient pentru formația lui Southgate ca aceasta să spargă blestemul celor 28 de ani în care nu a mai reușit să treacă de sferturile unui Mondial.

Croația a trimis “acasă” țara gazdă

Una dintre surprizele acestei ediții a Cupei Mondiale este cu siguranță Croația, care este prezentă în semifinale după ce a eliminat țara gazdă, Rusia. Croații au un lot extrem de valoros, cu un mijloc solid și creativ prin prestațiile lui Modric și Rakitic, fotbaliști care evoluează pentru Real Madrid, respectiv Barcelona. Cu toate că naționala croată pleca cu prima șansă în fața Rusiei, gazdele turneului final au fost cele care au deschis scorul în disputa din sferturi. Cheryshev (31) a reușit unul dintre cele mai frumoase goluri de la acest Mondial, cu un șut plasat excelent de la aproximativ 20 de metri. Bucuria rușilor nu a durat prea mult, pentru că Kramaric (39) a reușit opt minute mai târziu să restabilească egalitatea printr-o lovitură cu capul, aflat singur între patru fundași ruși. Scorul a rămas neschimbat până la finalul timpului regulamentar, chiar dacă croații au trecut în mai multe rânduri pe lângă desprindere în a doua repriză, dominând autoritar jocul în jumătatea secundă. Rusia practic a încercat să tragă de meci până la penaltiuri, ceea ce a și reușit în cele din urmă, dar de această dată cu o revenire din partea lor. Croația a marcat în prelungiri prin Vida (101) și spera să scape de loteria loviturilor de departajare. Însă, susținută gălăgios din tribune de numeroșii fani ruși prezenți la meci, reprezentativa lui Cercesov a refăcut echilibrul pe tabelă prin Fernandes (115), iar câștigătoarea a trebuit să se decidă de la punctul cu var. Valoarea tehnică superioară a croaților și-a spus cuvântul la loviturile de departajare. Croația a câștigat la penaltiuri după ce rușii au ratat de două ori, iar croații o singură dată. Selecționata pregătită de Zlatko Dalic va întâlni în semifinale Anglia.

PROGRAM SEMIFINALE CUPA MONDIALĂ

Marți, 10 iulie

Franța – Belgia ora 21.00

Miercuri, 11 iulie

Croația – Anglia ora 21.00

REZULTE ȘI CASETE TEHNICE SFERTURI DE FINALĂ

Brazilia – Belgia 1-2 (0-2)
Au marcat: Renato Augusto (76), respectiv Fernandinho (13, autogol), Kevin De Bruyne (31).
Kazan, Kazan Arena: 42.873 spectatori
Cupa Mondială FIFA 2018, sfert de finală

Au evoluat echipele:
Brazilia: 1. Alisson Becker – 22. Fagner, 2. Thiago Silva, 3. Miranda (căpitan), 12. Marcelo – 15. Paulinho (8. Renato Augusto, 73), 17. Fernandinho – 19. Willian (20. Roberto Firmino, 46), 11. Philippe Coutinho, 10. Neymar – 9. Gabriel Jesus (7. Douglas Costa, 58). Selecţioner: Tite.

Belgia: 1. Thibaut Courtois – 2. Toby Alderweireld, 4. Vincent Kompany, 5. Jan Vertonghen – 15. Thomas Meunier, 8. Marouane Fellaini, 6. Axel Witsel, 22. Nacer Chadli (3. Thomas Vermaelen, 83) – 7. Kevin De Bruyne, 9. Romelu Lukaku (17. Youri Thielemans, 87), 10. Eden Hazard (căpitan). Selecţioner: Roberto Martinez.

Uruguay – Franţa 0-2 (0-1)
Au marcat: Raphael Varane (40), Antoine Griezmann (61).
Nijnîi Novgorod, stadionul Nijnîi Novgorod: 43.319 spectatori
Cupa Mondială FIFA 2018, sferturi de finală

Au evoluat echipele:
Uruguay: 1. Fernando Muslera – 22. Martin Caceres, 2. Jose Gimenez, 3. Diego Godin (căpitan), 17. Diego Laxalt – 8. Nahitan Nandez (20. Jonathan Urretaviscaya, 73), 15. Matias Vecino, 14. Lucas Torreira, 6. Rodrigo Bentancur (7. Cristian Rodriguez, 59) – 9. Luis Suarez, 11. Cristhian Stuani (18. Maximiliano Gomez, 59). Selecţioner: Oscar Washington Tabarez.

Franţa: 1. Hugo Lloris (căpitan) – 2. Benjamin Pavard, 4. Raphael Varane, 5. Samuel Umtiti, 21. Lucas Hernandez – 6. Paul Pogba, 13. Ngolo Kante – 10. Kylian Mbappe (11. Ousmane Dembele, 88), 7. Antoine Griezmann (18. Nabil Fekir, 90+3), 12. Corentin Tolisso (15. Steven Nzonzi, 80) – 9. Olivier Giroud. Selecţioner: Didier Deschamps.

Suedia – Anglia 0-2 (0-1)
Au marcat: Harry Maguire (30), Dele Alli (59).
Samara, Samara Arena: 39.991 spectatori
Cupa Mondială FIFA 2018, sferturi de finală

Au evoluat echipele:
Suedia: 1. Robin Olsen – 16. Emil Krafth (18. Pontus Jansson, 85), 3. Victor Lindeloff Nilsson, 4. Andreas Granqvist (căpitan), 6. Ludwig Augustinsson – 17. Viktor Claesson, 7. Sebastian Larsson, 8. Albin Ekdal, 10. Emil Forsberg (5. Martin Olsson, 65) – 9. Marcus Berg, 20. Ola Toivonen (11. John Guidetti, 65). Selecţioner: Janne Andersson.

Anglia: 1. Jordan Pickford – 2. Kyle Walker, 5. John Stones, 6. Harry Maguire – 12. Kieran Trippier, 20. Dele Alli (17. Fabian Delph, 77), 8. Jordan Henderson (4. Eric Dier, 85), 7. Jesse Lingard, 18. Ashley Young – 10. Raheem Sterling (19. Marcus Rashford, 90+1), 9. Harry Kane (căpitan). Selecţioner: Gareth Southgate.

Rusia – Croaţia 2-2 (1-1, 1-1), după prelungiri; 3-4, la loviturile de departajare
Au marcat: Denis Cerîşev (31), Mario Fernandes (115), respectiv Andrej Kramaric (39), Domagoj Vida (101).
Au executat în ordine loviturile de departajare: Fedor Smolov 0-0 (ratare – apără Danijel Subasic), Marcelo Brozovic 0-1 (gol), Alan Dzagoev 1-1 (gol), Mateo Kovacic 1-1 (ratare – apără Igor Akinfeev), Mario Fernandes 1-1 (ratare – pe lângă), Luka Modric 1-2 (gol), Serghei Ignaşevici 2-2 (gol), Domagoj Vida 2-3 (gol), Daler Kuziaev 3-3 (gol), Ivan Rakitic 3-4 (gol).
Soci, Stadionul Fişt: 44.287 spectatori
Cupa Mondială FIFA 2018, sfert de finală

Au evoluat echipele:
Rusia: 1. Igor Akinfeev (căpitan) – 2. Mario Fernandes, 3. Ilia Kutepov, 4. Serghei Ignaşevici, 13. Fedor Kudriaşov – 11. Roman Zobnin, 7. Daler Kuziaev – 19. Aleksandr Samedov (21. Aleksandr Erohin, 54), 17. Aleksandr Golovin (9. Alan Dzagoev, 102), 6. Denis Cerîşev (10. Fedor Smolov, 67) – 22. Artem Dziuba (8. Iuri Gazinski, 79). Selecţioner: Stanislav Cercesov.

Croaţia: 23. Danijel Subasic – 2. Sime Vrsaljko (5. Vedran Corluka, 97), 6. Dejan Lovren, 21. Domagoj Vida, 3. Ivan Strinic (22. Josip Pivaric, 74) – 7. Ivan Rakitic, 10. Luka Modric (căpitan) – 18. Ante Rebic, 9. Andrej Kramaric (8. Mateo Kovacic, 88), 4. Ivan Perisic (11. Marcelo Brozovic, 63) – 17. Mario Mandzukic. Selecţioner: Zlatko Dalic.

sursa foto: newsbook

Politica