vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Oltețul ar putea fi deviat, în urma alunecărilor de teren de la Alunu

Situația s-a agravat, la Alunu, din cauza ploilor care au căzut în seara de miercuri. Șase case au fost evacuate și, mai mult, pe perioada nopții a început evacuarea unei alte familii dintre cele patru propuse de comitetul pentru situații de urgență.

În zonă s-a format un adevărat lac de acumulare care accelerează alunecarea de teren. Utilajele folosite pentru a îndepărta sterilul au fost retrase, iar autoritățile iau în calcul chiar și devierea râului Olteț, acesta fiind amenințat de malul de pământ.

În cadrul unei videoconferințe susținute la sediul IGSU pe această problemă, în prezența şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a unor experţi în geologie şi fizica pământului, precum şi reprezentanţi ai instituţiilor cu atribuţii în gestionarea acestui tip de risc, s-a luat decizia evacuării preventive a patru famili, în total cu 13 persoane, care locuiesc în casele din apropierea zonei de manifestare a alunecării de teren.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Autorităţile locale au pus la dispoziţie spaţii de cazare temporară pentru cele 13 persoane.

De asemenea, pentru siguranţa personalului care intervine la faţa locului, s-a luat măsura opririi lucrărilor, odată cu instalarea condiţiilor neprielnice de lucru.

În cadrul şedinţei, s-a adus în discuţie necesitatea devierii cursului râului Olteţ, măsură ce presupune alocarea fondurilor suplimentare de la rezervele de stat. Măsura va fi analizată în şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, convocată la solicitarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă”, se arată într-un comunicat al IGSU.

Alunecarea de teren de la Alunu, la o haldă de steril aparţinând unei exploatări miniere din cadrul CET Govora, a fost declanșată de ploile abundente de la începutul lunii mai. Până acum, şase case aflate în apropierea zonei în care se produce alunecarea de teren au fost demolate, iar 20 de persoane au fost nevoite să se mute.

Politica