marți, mai 14, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Bvd. Nicolae Romanescu, în lucru. Cei ce fură dalele riscă dosar penal

Bulevardul Nicolae Romanescu, intrarea din oraş dinspre Calafat şi Bechet, a intrat în reabilitare în urmă cu câteva zile. Lucrările sunt programate să dureze o lună, atât cât estimează municipalitatea că mai durează şi reabilitarea Parcului „Nicolae Romanescu”. Cei care vor fi depistaţi că sustrag materiale de construcţie, lucru care s-a şi întâmplat, riscă să se aleagă cu dosar penal. Tot în contextul periferiilor, primarul a explicat cum şi când va începe asfaltarea în zonele unde Compania de Apă va notifica faptul că s-au încheiat lucrările de apă şi canalizare.

Lucrările de reabilitare ale bulvardului Nicolae Romanescu, desfăşurate pe acordul-cadru de asfaltare de străzi câştigat de societatea Delta ACM, au demarat în urmă cu câteva zile. Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a explicat că era nevoie şi de refacerea acestei artere pe care se intră în municipiu, precizând că lucrarea va fi extinsă până la plăcuţele de intrare în oraş. „Bulevardul era nereabilitat de pe vremea primarului Bulucea. Bordurile se stricaseră, trotuarele se stricaseră, pentru că au fost foarte multe branşamente care s-au făcut în zona respectivă, şi partea carosabilă era afectată. Acest lucru dădea şi o notă proastă pentru Craiova, deoarece în momentul în care intrai dinspre Calafat – unde drumul a fost refăcut de CNADNR – şi ajungeai în Craiova, vedeai diferenţa foarte mare între asfaltul nou şi cel vechi care era la intrarea în Craiova. De aceea, am hotărât ca această ultimă arteră nereabilitată de ieşire în oraş să o băgăm în lucru. Durează aproximativ o lună, cu tot cu partea de trotuare. Nu ne oprim acolo unde este totemul de intrare în oraş, ci vom merge şi către zona Bechet şi Calafat, până la ieşirile din oraşul Craiova, astfel încât să avem o intrare la nivel european. Practic, acolo unde sunt tăbliţele cu oraşul Craiova, acolo ne vom opri şi noi cu asfaltul”, a precizat primarul Craiovei.

 

Vasilescu: „Dăm drumul şi la Parcul „Romanescu”, tot cam într-o lună

Policlinica Buna Vestire Craiova

Municipalitatea îşi dorea ca, în momentul reabilitării acestei artere, să renunţe la rondurile care despart sensurile de mers pentru a lărgi carosabilul. Acest lucru, însă, nu a putut fi făcut din cauza conductelor care trec pe sub aceste spaţii verzi. „Nu putem să scoatem spaţiul verde de acolo. Iniţial, ne gândisem să facem, cu autorizaţie de construcţie, pe investiţii, această arteră. De aceea am lăsat-o la final, doar că sub zona de spaţiu verde mai trec foarte multe conducte ale oraşului şi asta ar fi însemnat să afectăm conductele respective. Este mai bine să rămână aşa. Important este să o avem reabilitată, cu atât mai mult cu cât dăm drumul şi la Parcul „Nicolae Romanescu”, tot cam într-o lună”, a precizat Lia Olguţa Vasilescu.

 

Cei care fură dale şi borduri riscă să se aleagă cu dosar penal

De multe ori, aceste lucrări nu vin doar cu schimbări în bine. În cursul zilei de luni, în plin şantier, mai multe persoane au fost depistate încărcând dalele scoase de pe trotuar în roabe. Primarul Craiovei a explicat că acestea riscă dosar penal pentru furt, dar că şi constructorul este sesizat în legătură cu aceste aspecte, având în vedere că lui îi revine răspunderea totală a amplasamentului. „Poliţia intervine în aceste cazuri, se fac sesizări din partea municipalităţii, se fac sesizări şi la constructor, pentru că în momentul în care ai predat amplasamentul către constructor este sarcina lui să se preocupe de toate aceste lucruri. Ni s-a mai întâmplat, din păcate, să se fure dalele din mai multe zone. Chiar şi în Centrul Istoric, după ce a fost reabilitată zona, camerele de luat vederi au surprins două persoane care veniseră dintr-o localitate de lângă Craiova şi care luau dalele de acolo. Li s-a făcut dosar penal şi probabil că acelaşi lucru se va întâmpla şi în această zonă. Noi recuperăm dalele respective şi le băgăm în zonele de periferie, pe trotuare, acolo unde reabilităm, să zicem, doar strada cu asfalt, şi punem dalele respective pe trotuare. Bordurile care pot fi recuperate se recuperează. Cele de pe bvd. Romanescu, spre exemplu, arată foarte rău, dar din cele de pe Principatele Unite, care erau schimbate acum şase-şapte ani, am recuperat o mare parte şi le refolosim pe zonele de periferie”, a explicat primarul.

Reamintim că pe bvd. Nicolae Romanescu este în vigoare o restricţie de circulaţie până pe data de 7 iunie. Circulaţia este închisă pe o bandă, pe sensul de mers către centru, pe sectorul de drum cuprins între intersecţia cu bvd. Râului şi cea cu bvd. 1 Mai.

 

Nu se mai sparg străzi, după asfaltare, pentru branşamente. Craiovenii, rugaţi să se conformeze

În contextul lucrărilor din zonele periferice, întrebată când va începe asfaltarea mult-aşteptată din cartierele mărginaşe, Lia Olguţa Vasilescu a explicat că acest lucru va începe atunci când Compania de Apă va preda străzile respective, foste şantiere pentru lucrările de apă şi canalizare, către municipalitate. Primarul face apel către craioveni să-şi realizeze branşamentele necesare atunci când vor fi notificaţi, pentru că, ulterior, nu vor mai putea fi date autorizaţii de spargere de străzi. „Până la 30 iunie avem contractul cu reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă. După aceea, trebuie să intrăm pe zonele unde nu s-a făcut extinderea de canalizare, până la sfârşitul anului, poate şi parte din anul viitor. Automat, intrăm cu asfalt pe străzi doar în momentul în care Compania de Apă ni le dă către municipalitate, cu proces-verbal de recepţie că s-au introdus acolo toate utilităţile. Mai durează aproximativ o lună, în care noi trimitem notificări la absolut toţi locuitorii din zonele respective, în care le spunem că urmează să intrăm cu asfalt şi să îşi facă branşamentele. Dacă nu îşi execută branşamentele sau ce mai au de tras, avem o situaţie foarte neplăcută, pentru că nu mai putem să le eliberăm autorizaţia de spargere de străzi. Chiar şi acum avem o situaţie în Centrul Istoric, unde timp de doi ani au tot fost făcute notificări către locuitorii de acolo că trebuie să îşi execute toate branşamentele. Este o persoană care nu şi le-a făcut la timp şi care acum ne-a trimis cerere pentru autorizaţia de spargere. Vă daţi seama ce ar însemna să reluăm lucrarea, motiv pentru care am respins această cerere. De aceea, îi rog pe toţi locuitorii ca, în momentul în care văd că se lucrează la conductele de apă şi canalizare şi, eventual, o lună după aceea, să facă bine şi să îşi tragă aceste branşamente, pentru că altfel noi nu putem să mai spargem străzile”, a conchis primarul. Acesta a mai explicat că, în cartierele de case, cele vizate de lucrări la apă şi canalizare şi, ulterior, de lucrări de asfaltare, se va lucra la fel ca în cartierele de blocuri. Concret, echipajele care vor intra într-un cartier îşi vor petrece majoritatea timpului acolo, până când vor termina ce au de asfaltat.

 

Politica