vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Grecia rămâne în zona euro, după o noapte de negocieri

Liderii zonei euro au negociat un nou program de asistență financiară de la creditorii internaționali (Comisia Europeană, FMI și Banca Centrală Europeană) care să mențină Grecia în zona euro, după o noapte întreagă de discuții s-a ajuns la o concluzie, însă condițiile impuse Atenei sunt extrem de dure, notează Reuters, potrivit Agerpres.

'Summitul zonei euro a ajuns în unanimitate la un acord. Totul este pregătit pentru activarea Mecanismului European de Stabilitate (ESM) pentru Grecia, cu reforme serioase și sprijin financiar', a scris Tusk pe contul său de Twitter.

Totuși, condițiile dure impuse Atenei de creditorii internaționali ar putea duce la căderea guvernului de stânga condus de Alexis Tsipras și cauza panică în Grecia.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Chiar înainte ca detaliile acordului să fie cunoscute, ministrul muncii elen Panos Skourletis a denunțat, într-o intervenție televizată, termenii înțelegerii, afirmând că acordul ar putea duce la noi alegeri în Grecia în acest an. ''Chiar acum există o problemă cu majoritatea guvernamentală (în parlament). Nu pot acuza pe nimeni care nu va spune 'da' acestui acord. Nu încercăm să facem să arate mai bine acest acord și spunem clar: acest acord nu ne reprezintă'', a spus oficialul grec.

''Am reușit să păstrăm unitatea cu privire la menținerea Greciei în zona euro'', a scris premierul sloven Miro Cerar pe contul său de Twitter, la scurt timp după încheierea reuniunii.

Șase seturi de măsuri, printre care tăierea cheltuielilor și reforma sistemului de pensii, vor trebui adoptate de Atena până miercuri (15 iulie), la ora 24.00, și aprobate de parlamentul elen pentru ca negocierile cu creditorii internaționali să poată începe, relatează Agerpres.

În probabil singura concesie făcută lui Tsipras după impunerea unui set de condiții dure, Germania a renunțat la opțiunea ieșirii temporare a Greciei (pentru cinci ani) din zona euro.

Alexis Tsipras a declarat duminică, la sosirea la summitul zonei euro, că dorește 'încă un compromis onest' pentru a menține Europa unită. În schimb, el a fost subiectul unei umilințe de 16 ore din partea liderilor nervoși pentru că premierul grec le-a respins oferta de ajutor prezentată în iunie și a organizat în acest sens un referendum, continuă Reuters.

 

Politica