miercuri, mai 15, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Spectacol şi lecţii de prim-ajutor în parcarea de la Mall

Inspectoratul pentru Situaţii de urgenţă “Oltenia” Dolj a organizat, ieri, Competiţia Naţională de Descarcerare şi Acordarea primului ajutor calificat, faza zonală, care se încheie astăzi. Echipa Doljului a fost cea mai bună la proba de descarcerare, iar cea a Oltului la cea de prim-ajutor.
O adevărată demonstraţie de forţe a avut loc în parcarea Centrului Comercial Electroputere Parc unde echipajele ISU din judeţele Olteniei, respectiv Dolj, Olt, Argeş, Gorj, Mehedinţi, Vâlcea şi-au arătat deprinderile practice. Loturile formate din paramedici SMURD au avut de realizat două probe, desfăşurate simultan, descarcerarea din vehicul şi acordarea primului ajutor calificat, ambele cu o singură victimă.

La festivitatea de deschidere a competiţiei a participat şi Marius Cristinel Deca, prefectul judeţului Dolj care i-a încurajat pe toţi concurenţii de la ISU, precizând că şi-ar dori să câştige cei din judeţul Dolj.
Concurenţii au aflat pe loc scenariile, pe care le-au tras la sorţi şi au avut de soluţionat cazuri de urgenţă. Au fost puşi în faţa unor situaţii inspirate din realitate, accidente rutiere şi cazuri în care este nevoie de acordarea primului ajutor calificat, când oamenii sunt răniţi, pieton lovit de maşină, violenţă domestică, au fost parte din scenariile care le-au picat participanţilor ISU la probe.

Concursul a părut o piesă de teatru, cu actori buni. Imaginea victimelor unui accident rutier, răniţi grav şi prinşi în fiarele maşinii sau a unei fiinţe umane căzută la pământ şi plină de sânge, te făcea să crezi că asişti la o întâmplare reală. Au introdus victima în interiorul maşinii, autoturismele au fost răsturnate, deformate şi au pornit la treabă. La fel, pentru acordarea primului ajutor a sosit ambulanţa care a oferit victimei primul ajutor, verificând pulsul şi respiraţia persoanei rănite. Putem spune că toate echipele şi-au intrat în rol fiindcă scenele realizate de către specialiştii ISU păreau desprinse din viaţa reală, nicidecum o simulare. În cadrul competiţiei ca şi în realitate, ceea ce a contat a fost salvarea victimei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Toată lumea îl priveşte ca pe un concurs, dar cel care are de câştigat e cetăţeanul, nu este numai un concurs, ei pun suflet, este şi o platformă de învăţare a celor mai bune practici, finisăm tot ce au învăţat până acum, încercăm să-l ducem până la cel mai înalt nivel, învăţăm unul de la altul şi cele mai bune practici, încercăm să le aducem în viaţa de zi cu zi. Pe parcursul a 20 minute, trebuie să se extragă o persoană captivă între fiarele contorsionate, timpul nu este important, cel mai important este modul cum efectuează toate procedurile şi tehnicile, cât de corect, cum o extrage astfel încât să nu-i agraveze leziunile, decupează totul în jurul gâtului, contează cât de bine mânuiesc utilajele şi accesoriile, se dă un punctaj, criteriul cel mai important este siguranţa echipajului şi siguranţa victimei.
A spus Moghilaş George, şef Centru de formare şi pregătire în descarcerare şi acordarea primului ajutor, zona Olteniei

Concursul susţinut de către cei specializaţi în intervenţii de urgenţă, respectiv reprezentanţii SMURD a constituit şi o modalitate prin care aceştia au fost evaluaţi.

Această competiţie se desfăşoară de trei ani de zile, prim ajutor şi descarcerare sunt probele la care paramedicii noştri sunt verificaţi pentru că în fiecare zi întâlnim aceste ipoteze, scenarii în urma accidentelor care sunt pe şoselele noastre. Toţi paramedicii din judeţele care participă sunt pregătiţi să intervină, dar de data aceasta s-a făcut o selecţie, o echipă, cei mai buni, mai pregătiţi să participe la concurs. Primele trei locuri se vor întrece mâine (nr.azi) pentru finală, locurile I şi la descarcerare şi la prim ajutor vor merge la faza finală, la Oradea. Criteriile de evaluare sunt stabilite de către o comisie de la Bucureşti şi sunt trimise scenariile în plic, sunt punctaţi în funcţie de cum execută procedurile.
A completat inspector şef al ISU Dolj, colonel Florea Constantin

Etapa a doua a concursului continuă astăzi, participanţii vor trebui să salveze mai mult de două victime atât la proba “Acordarea primului ajutor” cât şi la “Descarcerarea din vehicul”. Cei care obţin locul I la ambele probe se califică pentru faza naţională de la Oradea.

Politica