vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cu cât aţi «umflat» preţurile?

27 de loturi de pădure din Oltenia au fost achiziţionate de Universitatea Harvard, cel mai probabil la preţuri “umflate” de cel care s-a ocupat efectiv de tranzacţii. În total este vorba de aproximativ 1600 de hectare de pădure, în judeţele Dolj, Mehedinţi şi Vâlcea. Acum, americanii vor să vândă pădurea achiziţionată, iar statul nu şi-a folosit dreptul de preempţiune.
32.000 de hectare a achiziţionat Universitatea Harvard în România, din 21 de judeţe ale ţării. De tranzacţii s-a ocupat un român, Dragoş Lipan Secu, pe care acum procurorii DNA l-au acuzat de faptul că ar fi aranjat cu vânzătorii să “umfle” preţurile, pentru a cumpăra în numele Scolopax pădure pentru americani.

Acţionarii Scolopax au fost prejudiciaţi deoarece pădurile erau supraevaluate, iar diferenţa revenea acuzaţilor.
Livia Săplăcan, purtător de cuvânt al Direcţiei Naţionale Anticorupţie

Dragoş Lipan Secu şi soţia acestuia, Mariana Secu Lipan, sunt deja reţinuţi, sub acuzaţia că ar fi luat o mită de la vânzători în valoare de 4,45 milioane de lei, dar ar fi primit şi un sejur în Gran Canaria (Spania) şi un automobile Chrysler Sebring.
Afacerile necurate ale soţilor Secu Lipan s-au derulat şi în Oltenia, mai exact în Dolj, Mehedinţi şi Vâlcea. Din cele peste 32.000 de hectare de pădure, pe lista de inventar a Universităţii Harvard fiinţează şapte loturi la Dolj, în suprafaţă de 137, 9936 hectare, 19 loturi la Mehedinţi, însumând 1215,8965 hectare şi un lot la Vâlcea, în suprafaţă de 185, 5419 hectare.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Tranzacţia (de vânzare – n.red.) face parte dintr-un proces care a început în noiembrie 2013, înainte de informaţiile recente din presă. Această tranzacţie nu afectează angajamentul nostru faţă de România, dar din cauza negocierilor care sunt în derulare, nu suntem în măsură să oferim mai multe informaţii.
A răspuns pentru Ziarul Finaciar Kevin Galvin, senior director Harvard Public Affairs & Communications

După ce americanii au anunţat intenţia de a vinde loturile de pădure achiziţionate, statul român nu şi-a manifestat disponibilitatea de a cumpăra, probabil din cauza preţurilor ridicate la care au fost tranzacţionate hectarele de pădure.
Rămâne de văzut  dacă ancheta derulată acum de procurorii DNA se va extinde şi asupra vânzătorilor.

Politica