Tiraspol. Conturile liceului cu predare în limba română au fost îngheţate

Traian Băsescu: Acţiunile represive şi provocatoare împotriva cadrelor didactice, părinţilor şi copiilor care doresc să studieze în limba română sunt inacceptabile şi trădează încălcarea consistentă a drepturilor omului

Conturile liceului teoretic cu predare în limba română Lucian Blaga, de la Tiraspol, au fost blocate. Anunţul a fost făcut, luni, de directorul instituţiei, Ion Iovcev, în cadrul unei întruniri la Ministerul Educaţiei,după cum relatează Jurnal de Chişinău, în ediţia electronică. La întrunire au participat cele opt şcoli cu predare în limba română de la Tiraspol.
Iovcev a declarat că măsura riscă să blocheze activitatea instituţiei.În decembrie, Liceul Teoretic cu predare în limba română Lucian Blaga din Tiraspol a fost percheziţionat de procurorii transnistrieni, iar directorul şi adjunctul instituţiei au fost interogaţi. Motivul, un membru al colectivului s-ar fi plâns că i s-a reţinut din salariu şi că a suferit presiuni din partea conducerii instituţiei.

În urma blocării conturilor liceului, Preşedintele Traian Băsescu a solicitat “misiunii OSCE în Republica Moldova şi tuturor celorlalte instituţii responsabile să intervină pentru a asigura accesul tuturor elevilor tuturor elevilor, pe baza opţiunii făcută de părinţii lor, la învăţătură şi la libera alegere a limbii române ca limbă de studiu, cu atât mai mult cu cât aceasta este limbă de stat în Republica Moldova.”

Policlinica Buna Vestire Craiova

Traian Băsescu a luat act cu preocupare de presiunile administrative din partea autorităţilor separatiste din regiunea nistreană la care sunt supuse şcolile în limba română aflate sub administrarea autorităţilor Republicii Moldova.
Se arată într-un comunicat al adminsitraţiei prezidenţiale

Mai mult şeful statului susţine că “acţiunile represive şi provocatoare împotriva cadrelor didactice, părinţilor şi copiilor care doresc să studieze în limba română sunt inacceptabile şi trădează încălcarea consistentă a drepturilor omului în regiunea separatistă”.

Populare

Recomandări

Alex Băluță și Andrea Compagno, criticați de Sorin Cârțu

Sorin Cârțu nu e deloc încântat de evoluțiile lui...

Voleibalistul Carlos Paez a semnat cu SCM Craiova

Carlos Paez se alătură echipei de volei masculin SCM...

Casa memorială ”Ion Popescu-Voitești” a fost restaurată

Investiția în acest proiect a fost de aproximativ 4...

Împrumutul de Restructurare de la C.A.R. Top Invest – soluție financiară pentru rău platnici

C.A.R. Top Invest le propune potențialilor clienți din Oltenia...