vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Festivalul de poezie „Patrel Berceanu” – ediţia I, Craiova-Băileşti (18-19 aprilie 2019)

În onoarea scriitorului Patrel Berceanu (19 aprilie 1951, Băileşti – 2 mai 2006, Bucureşti), pentru a sprijini cultura scrisă şi a promova valorile Olteniei, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Craiova a iniţiat prima ediţie a Festivalului de poezie „Patrel Berceanu”. Propunerea scriitorilor a fost acceptată de Primăria Municipiului Băileşti şi Casa de Cultură „Amza Pellea”, instituţii care şi-au asumat rolul de organizatori ai evenimentului şi prin susţinere financiară. Evenimentul va fi realizat în parteneriat de Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova şi cu Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Craiova. În programul festivalului sunt prevăzute manifestări culturale în Băileşti, localitatea natală a scriitorului, precum şi în Craiova, oraşul în care şi-a împlinit cariera profesională în slujba artei dramatice şi vocaţia de poet. Impactul manifestării este unul considerabil prin implicarea unui număr mare de oameni de cultură şi prin organizarea și derularea în spaţii emblematice pentru Craiova şi Băileşti.

În cadrul festivalului vor fi susţinute recitaluri poetice, evocări literare, spectacole literar-artistice, vizitarea unor obiective culturale şi instituţii de educaţie și învățământ. O împlinire a primei ediţii a festivalului este editarea unui volum de versuri inedite din creaţia lui Patrel Berceanu, carte care va fi distribuită de către organizatori pentru biblioteci publice, instituţii de învăţământ şi aşezăminte culturale.

Fiu al Băileştiului, scriitorul Patrel Berceanu s-a născut la 19 aprilie 1951. A fost elev al Liceului Teoretic „Mihai Viteazul” din Băileşti. În 1980 a obţinut licenţa la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (secţia Teatrologie-Filmologie). În perioada studenţiei a frecventat Cenaclul „Amfiteatru”, iar mai târziu a fost unul dintre participanţii activi de la Cenaclul „Ramuri” condus de scriitorul Marin Sorescu. A debutat publicistic cu poezie în „Preludiu” (suplimentul literar-artistic al „Scânteii tineretului”, nr. 31/1969). A debutat editorial cu volumul de poezie Sentimentul baricadei (Ed. „Scrisul Românesc”, 1976). A fost un prestigios secretar literar al Teatrului Naţional din Craiova (1990-2006), în linia trasată de nume ca Liviu Rebreanu, Adrian Maniu, Ion D. Sîrbu, dar şi director al Teatrului pentru Copii şi Tineret „Colibri” şi secretar al Filialei Craiova a USR (1994-1996). A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România, al UNITER şi al secţiei române a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru. S-a stins din viaţă pe 2 mai 2006, în Bucureşti.

Policlinica Buna Vestire Craiova

După debut, Patrel Berceanu a publicat volumele de poezie Poeme în mărime naturală (Ed. „Scrisul Românesc”, 1983), Întâmplarea cea mare (Ed. „Eminescu”, 1984), Lacrimi civile (Ed. „Scrisul Românesc”, 1991), Planetă de poet, antologie (Ed. MJM, Craiova, 2003), precum şi monografiile teatrale Titus Andronicus – monografia unui eveniment teatral (Ed. „Aius”, 1997), Ubu Rex cu scene din Macbeth (Ed. „Aius”, 2000) și Teatrul în raport cu veacul, Editura „Aius”, 2006. A publicat și un volum de literatură pentru copii – Puricele cosmonaut, Editura Mitropolia Oltenia, 2006. Împreună cu Doina Pologea, soţia sa, a semnat volumul Noi povestiri după piesele lui Shakespeare (Ed. „Dionysos”, 1992). Este prezent cu poezie în antologiile Young Poets of a New Romania („Forest Books”. London & Boston, 1991), Day after Night („Criterion Publishing”, SUA, 1999), Sorescu’s Choice, („Bloodaxe Books”, Irlanda, 2002). A colaborat la revistele „România literară”, „Ramuri”, „Luceafărul”, „Amfiteatru”, „Viaţa studenţească”, „Teatrul”, „Vatra”, „Familia”, „Suplimentul literar-artistic al « Scânteii tineretului »”, „Viaţa Românească”, „Tribuna” etc. În străinătate a publicat în revistele „Belvedere” (Franţa, 1995) şi „Wiener Festwochen” (Austria, 1993).

A fost distins cu premiile revistelor „Luceafărul” (1974), „Amfiteatru” (1976, 1980) şi „Ramuri” (1984), Premiul U.T.C. (1984), Premiul Filialei Craiova a USR (1991, 1992). În 2004 Preşedinţia României i-a conferit Medalia Meritul Cultural clasa a III-a, categoria F – pentru „Promovare a culturii”.

A participat la Simpozionul liderilor de teatre din Europa de Sud-Est (Budapesta, 1993), la Reuniunea ataşaţilor de presă din cadrul Convenţiei Teatrale Europene (Paris, 1999) şi la Seminarul teatrului universitar şi şcolar (Universitatea din Corsica, Bastia, 1999). În 1994 a beneficiat de un stagiu de cercetare la Centrul dramatic naţional din Caen (Franţa).

Programul evenimentelor

Joi, 18.04.2019, Craiova

17.00 – Deschiderea Festivalului de poezie „Patrel Berceanu” – ediţia I

Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova (foaier).

17.05 – Alocuţiuni rostite de reprezentanţii instituţiilor organizatoare: Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Craiova, Primăria Municipiului Băileşti, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova.

17.30 – Evocare a scriitorului Patrel Berceanu (prima parte).

18.00 – Spectacol-lectură susţinut de actori ai Teatrului Naţional „Marin Sorescu”: Anca Dinu, Valentin Mihali, Tamara Popescu, Angel Rababoc, Petronela Zurba.

18.30 – Evocare a scriitorului Patrel Berceanu (partea a doua).

19.30 – Recital de poezie susținut de membrii Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România.

20.00 – Masa de seară.

20.30 – Finalul manifestărilor primei zile.

Vineri, 19.04.2019, Băileşti

09.00 – Deplasarea invitaţilor de la Craiova spre Băileşti.

10.00 – Primirea participanţilor la Primăria Municipiului Băileşti.

Alocuţiuni rostite de Primarul Municipiului Băileşti şi reprezentanţi ai instituţiilor organizatoare.

Semnarea în Cartea de onoare.

10.30 – Vizitarea Casei memoriale „Amza Pellea”.

11.00 – Întâlnire cu elevii şi cadrele didactice la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” din Băileşti, unde a urmat cursurile Patrel Berceanu.

Recital poetic al elevilor.

12.00 – Eveniment literar Patrel Berceanu – poet al frondei la Casa de Cultură „Amza Pellea”.

12.10 – Evocarea scriitorului Patrel Berceanu în fața publicului din Băilești.

12.30 Lansarea volumului Şase feluri de frică, şapte feluri de curaj, Editura „Aius”, 2019.

13.00 – Recital poetic susținut de scriitorii invitaţi.

  • 14.00 – Decernarea Premiului pentru poezie „Patrel Berceanu” și înmânarea diplomelor de participare.

14.30 – Încheierea primei ediţii a Festivalului de poezie „Patrel Berceanu”.

Masa de prânz

  • 17.00 – Plecarea din Băileşti a participanţilor.

  • 18.00 – Sosirea în Craiova.

Organizatori:

  • Consiliul Local Băilești, Primăria Municipiului Băilești

  • Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Craiova

  • Tetrul Național „Marin Sorescu” Craiova

  • Casa de Cultură „Amza Pellea” – Băilești.

Manifestările din cadrul Festivalului de poezie „Patrel Berceanu”, ediția I, 18-19 aprilie 2019, Craiova & Băilești se realizează cu sprijinul financiar al Primăriei și Consiliului Local Băilești.

Politica