vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

„Filarmonica «Oltenia» Craiova a traversat o periodă de tranziție. Trebuie să scriem o nouă pagină în istoria instituției”

Un Crăciun tradițional cu port popular și colinde românești și un nou an cu muzică autohtonă, dar și un festival de Jazz, pregătește noua conducere a Filarmonicii „Oltenia” Craiova pentru melomanii din regiune și nu numai.

Gabriel Zamfir, managerul Filarmonicii „Oltenia” Craiova, a declarat, într-un interviu acordat „Jurnalul Olteniei”, că trebuie scrisă o nouă pagină în istoria instituției fondată în urmă cu 70 de ani prin decret al regretatului Rege Mihai I al României.
„În cele aproximativ trei luni de când am preluat conducerea instituției nu pot spune că au fost mari provocări, a fost o perioadă de cunoaștere și de acomodare cu tot ceea ce presupune instituția în sine. Cred că în principal am dinamizat personalul TESA cât și cel Administrativ și totodată am adus motivație și siguranță personalului artisitic. Filarmonica „Oltenia” Craiova a traversat o periodă de tranziție și așa cum am spus la venirea mea ca manager trebuie să scriem o nouă pagină în istoria instituției”, a precizat Gabriel Zamfir.

“Colindele sunt parte integrantă a folclorului muzical românesc”
În această lună, Filarmonica „Oltenia” îi așteaptă pe craioveni la un concert de colinde, concert tradițional românesc.
„În zilele de 19 și 20 decembrie 2017, ora 19.00, prezentăm craiovenilor și nu numai, un concert dedicat Sărbătorilor de iarnă, de tradiție, aș spune, al Filarmonicii. În viziunea mea managerială dar și artistică, având în vedere că suntem sub egida Centenarului marii uniri, și așa cum îmi place să afirm că „tot ce-i românesc nu piere”, am decis împreună cu Biroul de coordonare artistică să denumim concertul de colinde „Crăciun tradițional la Filarmonica Oltenia”. Trebuie să mai precizez că atunci când vorbim de „tradițional” facem referire inclusiv la portul nostru popular românesc, drept urmare am ales două tinere soliste, laureate la multe Festivaluri naționale de folclor din țară, Emilia Dorobanțu și Zorina Bălan. Aș mai adăuga și faptul că acest gen, în speță „colindele”, sunt parte integrantă a Folclorului muzical românesc! Însă în cadrul concertului de colinde vom aborda atât colinde românești cât și colinde din repertoriul internațional și nu numai.
Vreau să mulțumesc pe această cale celor două doamne soliste care au acceptat să cânte alături de corul academic și orchestra simfonică din cadrul Filarmonicii „Oltenia” Craiova. Aduc mulțumiri și celor doi dirijori ai Filarmonicii „Oltenia” Craiova, maeștrilor Alexandru Iosub și maestrului Gian Luigi Zampieri pentru implicarea activă în orchestrarea și pregătirea «Crăciunului tradițional la Filarmonica Oltenia»”, a declarat managerul instituției.
Gabriel Zamfir a vorbit și despre planurile pentru spectacolele din anul viitor: „Pe lângă stagiunea clasică pe care am denumit-o „Muzica unește”, dedicată centenarului Marii uniri, până la acest moment am stabilit împreună cu Biroul de coordonare artisică ca pe parcursul anului 2018 să refacem Festivalul de Jazz ediția a II-a dar și Festivalul Internațional Craiova muzicală ediția 45 despre care nu am să dezvălui de pe acum prea multe detalii, însă va fi cu siguranță o ediție dedicată muzicii românești. Mai multe detalii le vom prezenta la momentul oportun”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Concert comemorativ în memoria Regelui
Anul viitor ar putea fi organizat și un concert comemorativ în memoria Regelui Mihai I al României, cel care a înființat, prin decret, instituția.
„După cum bine știm vestea trecerii în neființă a Regelui Mihai a îndoliat întreaga țară, însă mai cu seamă Filarmonica „Oltenia” Craiova, instituție care este legată direct de numele Regelui, întrucât după cum știm Filarmonica a fost înființată prin Decret regal de Majestatea Sa în 17 aprilie 1947. Deoarece în zilele 14,15 și 16 decembrie au fost decretate zile de doliu național, am decis anularea concertului din data de 15 decembrie 2017, rămânând ca în perioada următoare să stabilim un concert comemorativ în memoria celui care a decretat înființarea Filarmonicii”, a încheiat Gabriel Zamfir, managerul Filarmonicii „Oltenia” Craiova.
Regele Mihai I al României s-a stins din viață, la vârsta de 96 ani, marți, 5 decembrie, la ora 13, la reședința sa privată din Elveția.
În memoria Regelui Mihai, zilele de 14, 15 și 16 decembrie au fost declarate zile de doliu național, înmormântarea urmând să aibă loc pe 16 decembrie 2017, în Noua Catedrală de la Curtea de Argeș.

Politica