duminică, iunie 16, 2024

Ultima ora

Sport

Se construiește hidrocentrala Porțile de Fier 3? Ministerul Energiei: Nu există un grup de lucru comun cu Serbia

Ministerul Energiei din România reacționează la anunțul făcut de Guvernul de la Belgrad, potrivit căruia România și Serbia au format grupuri de lucru pentru a realiza o nouă hidrocentrală pe Dunăre, Porțile de Fier 3. Un astfel de proiect trebuie dezbătut pe larg, întrucât ar putea avea un impact semnificativ asupra mediului și navigabilității, spune ministrul român de resort, Sebastian Burduja. Sârbii deja au făcut studiul de prefezabilitate și au declarat proiectul de importanță deosebită, scrie hotnews.ro

Un comunicat al Ministerului Minelor și Energiei din Serbia din data de 20 mai vorbește despre o întâlnire a ministrului de resort, Dubravka Djedovic Handanovic, cu ambasadoarea României în Serbia, Silvia Dovidoja, pe tema proiectelor de interes comun în sectorul aprovizionării cu electricitate și gaze, „cel mai important fiind realizarea hidrocentralei Porțile de Fier 3”.

„Construcția hidrocentralei Porțile de Fier 3 este unul dintre cele mai mari proiecte nu numai din Serbia, ci și din regiune. Studiul preliminar de fezabilitate privind proiectul general a fost finalizat, iar Guvernul Serbiei a declarat construcția hidrocentralei Porțile de Fier 3 un proiect de o importanță deosebită. „Coordonarea cu colegii din România va fi foarte importantă pentru a implementa un proiect atât de complex și de aceea am format echipe atât pe partea sârbă, cât și pe cea românească, care vor coopera strâns în viitor”, a spus ministrul sârb al Energiei, citat într-un comunicat postat pe site-ul instituției.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ministerul român al Energiei precizează că, la începutul anului 2024, a avut loc o întâlnire bilaterală, la Atena, între ministrul român al Energiei, domnul Sebastian Burduja, și ministrul sârb al Minelor și Energiei, doamna Dubravka Djedovic Handanovic, precum și un schimb de scrisori.

Printre temele abordate au fost și aspecte legate de o bună exploatare în comun a potențialului hidroenergetic al Dunării, prin intermediul Sistemelor Porțile de Fier I și Porțile de Fier II.

  • „Partea sârbă a adus la cunoștință părți române și intenția construcției unei hidrocentrale cu acumulare prin pompaj la Porțile de Fier III. Partea română a răspuns că este esențial ca Serbia să comunice proactiv cu partea română despre acest proiect. Proiectul poate fi pozitiv, iar România ar putea avea disponibilitatea de a se alătura cu o participație egală.
  • Pe de altă parte însă, consecințele asupra mediului și navigabilității trebuie atent luate în considerare, iar partea sârbă nu poate realiza acest proiect altfel decât în strânsă cooperare cu România.
  • Menționăm că în prezent nu există un grup de lucru comun româno-sârb referitor la proiectul Porțile de Fier III”, se arată într-un comunicat al ministerului de la București.

În domeniul gazelor naturale, Proiectul “Interconectarea Sistemului Național de Transport Gaze Naturale din România cu sistemul similar de transport gaze naturale din Serbia” presupune construirea unei conducte noi de transport gaze naturale ce va asigura conexiunea dintre conducta magistrală de transport gaze naturale “BRUA” și Nodul Tehnologic Mokrin din Serbia.

Pe teritoriul României, conducta de transport gaze naturale se va cupla la conducta BRUA Faza I (localitatea Petrovaselo, județul Timiș) și va avea lungimea de 85,56 km (granița dintre România și Serbia-localitatea Comloșu Mare, județul Timiș).

  • „Cooperarea cu prietenii și vecinii noștri sârbi este foarte importantă pe toate palierele, în special în domeniul energiei. De peste 50 de ani operăm cu succes în mod comun amenajări hidroenergetice și de navigație deosebit de complexe, în speță Porțile de Fier I și II. Lucrăm accelerat și pentru îmbunătățirea interconexiunilor de energie electrică și gaze naturale. Referitor la intențiile sârbe de a construi o nouă hidrocentrală cu acumulare prin pompaj, acesta trebuie dezbătut pe larg în grupurile comune de lucru. Un astfel de proiect ar putea avea un impact semnificativ asupra mediului și navigabilității, inclusiv pe partea românească. Așadar, la ultima întâlnire cu Doamna Dubravka Djedovic Handanovic, Ministrul Mineritului și Energiei din Republica Serbia, i-am cerut acesteia să intensificăm dialogul urgent. Niciun astfel de demers nu va putea începe fără acordul României”, a spus Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Hidrocentrala Porțile de Fier 1 este cea mai mare hidrocentrală din România și de pe Dunăre, având o putere instalată de 2.160 MW (1.166 MW pe partea română). În aval există și hidrocentrala Porțile de Fier 2, cu puterea instalată de 500 MW (251 MW pe partea română).

Foto: arhivă

Politica