joi, mai 16, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Viperele au ieșit din hibernare mai devreme

Salvamontiștii îi sfătuiesc pe turiștii pasionați de drumeții montane să fie vigilenți

Temperaturile neașteptat de ridicate au determinat viperele să iasă din hibernare mai devreme. Salvamontiștii îi sfătuiesc pe turiștii pasionați de drumeții montane să fie vigilenți pe poteci, printre stânci, în apropierea apelor sau chiar în vegetația înaltă, deoarece există posibilitatea întâlnirii cu viperele. Este crucial de reținut că aceste reptile nu atacă decât dacă se simt amenințate.

Spitalul Județean Târgu Jiu informează că dispune de o cantitate adecvată de ser antiviperin pentru intervenții în caz de incidente în munți. Având în vedere că temperaturile au depășit 20 de grade chiar și în zonele montane, nu este surprinzător faptul că viperele au ieșit mai devreme în căutarea soarelui.

Trebuie să ferim partea de jos a piciorului, să nu rămână locuri libere în care vipera să aibă acces la piele. Foarte mare atenţie pe ce punem mâna, pe crengi uscate, pe pietre, locuri unde ar putea sta să se încălzească la soare”, spune Sabin Cornoiu, șeful Salvamont Gorj, conform Pandurul.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ce trebuie să faci dacă ești înțepat de o viperă

Atunci când avem neşansa să fim muşcaţi de o viperă, trebuie să încercăm să rămânem calmi, să nu fim foarte activi, că atunci favorizăm transmiterea veninului prin sânge, să încercăm să rămânem la umbră, să punem o compresă rece pe muşcătură”, a mai adăugat Cornoiu.

Serul antiviperin trebuie să fie administrat foarte repede după ce pacientul a fost înţepat de viperă. În acest moment, avem cinci doze de ser antiviperin. Este suficient ținând cont că anul trecut au fost folosite doar trei”, a transmis Mihaela Țicleanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu.

Politica