joi, mai 16, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Școala Cornetti se mută la cinema. Sediul actual, transformat în muzeu

Școala Populară de Arte și Meserii Cornetti din Craiova rămâne din nou fără sediu. Clădirea în care funcționează acum va fi transformată într-un muzeu al oamenilor de știință din Oltenia.

În ședința ordinară a Consiliului Județean Dolj de joi, consilierii județeni au votat un proiect de hotărâre privind trecerea unui imobil, și anume, Cinema Modern Craiova, din domeniul public al municipiului, în domeniul public al judeţului Dolj. Pe viitor, în această clădire va fi sediul Şcolii Populare de Arte şi Meserii Cornetti din Bănie. Practic, sediul școlii Cornetti se va muta din nou, de data aceasta în locul Cinematografului Modern din oraș.

Autoritățile doljene și-au propus să restaureze și consolideze clădirea monument istoric categoria B, situată în municipiul Craiova, strada „Jiețului”, nr. 19, corpul A, adică actualul sediu al Şcolii Populare de Arte şi Meserii Cornetti. După terminarea lucrărilor acolo se va construi un Muzeu al Oamenilor de Ştiință din Oltenia.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Școala Populară de Artă și Meserii Cornetti s-a mutat odată în urmă cu mai bine de 10 ani, din clădirea care acum găzduiește Casa Dianu, clădire în care funcționa din 1964, în sediul actual, de pe strada „Jieţului”, nr. 19, achiziţionat de Consiliul Judeţean Dolj în subordinea căruia se află.

„Solicităm pentru că după cum știti, noi suntem avansați cu proiectul pentru reabilitarea și modernizarea actualului sediu unde este Școala Cornetti. Este o clădire de monument, clasa A, patrimoniu. Vom depune în următoarele două luni cererea de finanțare. Până acum, tot ce am făcut pentru asta am făcut pe fonduri europene. Vor fi aproape 4 milioane de euro și acolo va lua ființă Muzeul Oamenilor de Ştiință din Oltenia”, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.

În clădirea unde se află acum sediul școlii Cornetti se va construi Muzeul Oamenilor de Ştiință din Oltenia. Acolo se vor organiza manifestări științifice, dar și expoziții legate de Știință. Elevii vor putea interacționa cu tot ce au însemnat oamenii de Știință din Oltenia.

„Având în vedere cele menționate anterior, activitatea Şcolii Populare de Arte şi Meserii Cornetti trebuie să se desfăşoare într-un alt spațiu adecvat specificului său, care pe de o parte, să găzduiască resursa umană şi cea materială şi să asigure funcționalitatea optimă a acestora, iar pe de altă parte, să fie într-o zonă accesibilă tuturor celor care vor frecventa instituția. În acest scop, Consiliul Județean Dolj a identificat un imobil situat în zona centrală a municipiului Craiova, pe strada Madona Dudu, nr. 3-5, respectiv Cinematograful Modern, aflat în domeniul public al Municipiului Craiova”, se arată în proiectul de hotărâre al Consiliului Județean Dolj.

Politica