miercuri, mai 15, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

CJ Dolj, împrumut de 50 de milioane lei, din bancă

Consiliul Județean (CJ) Dolj urmează să aprobe un proiect în urma căruia instituția va lua un împrumut de până la 50 de milioane de lei. Administrația județeană susține că are nevoie de acești bani pentru a duce la bun sfârșit, în termenele asumate, unele proiecte de investiții.

Garantarea împrumutului se va face din veniturile bugetului județului Dolj.
„Instituția a reușit să atragă resursele financiare pentru o parte din investițiile de interes public județean, însă pentru responsabilitățile ce îi revin în perioada viitoare cu privire la dezvoltarea județului, este necesară o creștere a lichidităților financiare disponibile la nivelul bugetului Județului Dolj. Ținând cont de capacitatea de plată a Județului Dolj, de contractele de credit aflate în derulare, de necesitățile de finanțare pentru implementarea obiectivelor publice de interes județean, instituția este interesată să deruleze o procedură de contractare a unui împrumut în valoare de până la 50.000.000 lei, asigurând astfel resursele financiare pentru realizarea proiectelor de investiții în termenele asumate. Totodată, o astfel de abordare integrată va permite finanțarea unor proiecte cu impact asupra dezvoltării de ansamblu a județului. Pentru implementarea cu succes a proiectelor de investiții și pentru a nu afecta suplimentar bugetul consiliului județean pe termen scurt, mediu și lung, va fi necesară contractarea unei finanțări rambursabile interne în vederea asigurării fluxului de lichidități financiare. Astfel, se propune contractarea unui împrumut bancar intern prin intermediul căruia să fie finanțate proiecte de investiții de interes județean. (…) A fost rulat un scenariu aferent contractării unei finanțări rambursabile în valoare de până la 50.000.000 lei, pentru finanțarea unor obiective de investiții. Costurile estimate pentru această valoare a împrumutului, sunt de aproximativ 45.900.000 lei, în condițiile de piață monetară prezente și a unei structuri de finanțare care are ca ipoteze o perioadă de grație de 6 luni, la care se adaugă o perioadă de rambursare de 138 luni (maturitate totală de 144 luni)”, se arată în proiectul ce va fi supus votului consilierilor județeni, în ședința de vineri.

Reprezentanții administrației doljene arată că, după contractarea împrumutului, gradul de îndatorare al instituției „va atinge un maxim de aproximativ 27,10 %, sub limita de 30 % prevăzută în Legea finanțelor publice locale nr. 273/2006, păstrând-se astfel principiul de prudență financiară. Serviciul total al datoriei publice locale aferent acestui grad de îndatorare este de aproximativ 33.500.000 lei, estimat a se atinge în anul 2026”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Lista proiectelor pentru care CJ Dolj spune că e nevoie de împrumut:

  1. Reacţii coordonate şi eficiente ale autorităţilor în situaţii de urgenţă în regiunea Dolj – Vratsa („Co-ordinated and efficient reactions of the authorities in the emergency situations in Dolj-Vratsa region”) -6.829.437,00 lei.
  2. Dolj-Montana: Pași comuni pentru o mai bună conectivitate / Dolj-Montana: Joint steps for a better connectivity – 8.672.974,00 lei.
  3. Montana-Dolj: Acces mai bun – comunități mai apropiate („Montana-Dolj: Better access – closer communities” – 19.685.990,00 lei.
  4. Modernizare DJ 561A, Moţăţei (intersectie DN56) – Dobridor – Unirea – Pleniţa – Limita Jud. Mehedinti, tronson 2 – 5.473.654,00 lei.
  5. Creşterea eficienţei energetice, a rezistenţei şi stabilităţii clădirii publice situată în Str. Aleea Voinicului, nr. 14, Craiova, judetul Dolj – 2.318.095,00 lei.
  6. Creşterea eficienţei energetice, a rezistenţei şi stabilităţii clădirii publice (Corp C2) situată in Str. Tabaci, nr.1, Municipiul Craiova, judetul Dolj – 7.019.850,00

Politica