miercuri, mai 15, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Comunitatea internațională, șocată de ororile din Ucraina

Liderii occidentali și organizațiile internaționale au condamnat duminică, în cei mai duri termeni, ororile descoperite în Ucraina.

NATO le califică drept acte „oribile” și „absolut inacceptabile”, Germania cere să se facă lumină asupra „crimelor comise de armata rusă” împotriva civililor, în timp ce Franța spune că autoritățile ruse vor trebui să răspundă pentru aceste crime.

La rândul ei, România, prin vocea ministrului de externe Bogdan Aurescu, cere ca autorii atrocităților din Ucraina să fie trași la răspundere de justiția internațională. România sprijină, în acest sens, o anchetă amănunțită demarată de Curtea Penală Internațională, spune Bogdan Aurescu, potrivit digi24.ro

Policlinica Buna Vestire Craiova

În Moldova, președinta Maia Sandu s-a declarat șocată de masacrul comis de invadatorii ruși în orașul ucrainean Bucea și a anunțat că decretează zi de doliu național în memoria victimelor de până acum ale războiului din Ucraina.

Și președintele Klaus Iohannis a reacționat duminică la informațiile despre masacrele descoperite în Ucraina și spune ele sunt încă un argument că agresiunea ilegală a Rusiei trebuie oprită, pentru că are consecințe „teribile, de nedescris”. Șeful statului cere ca cei responsabili să fie trași la răspundere de justiția internațională.

„Invazia rusă în Ucraina are consecințe teribile, de nedescris – imaginile de la Bucha și alte orașe din Ucraina trebuie să fie un memento pentru întreaga lume că trebuie să oprim această agresiune ilegală și că toți cei găsiți vinovați trebuie să plătească! Justiția internațională trebuie să prevaleze!”, a scris, pe Twitter, președintele Klaus Iohannis.

De asemenea, premierul Nicolae Ciucă condamnă crimele „îngrozitoare” comise de soldații ruși în Ucraina și cere ca ele să fie judecate și pedepsite de justiția internațională.

„Copiii, femeile, civilii abuzați și uciși cu sânge rece așteaptă să li se facă dreptate”, a scris pe Twitter, duminică seara, premierul Nicolae Ciucă.

Rusia a respins însă, duminică, acuzaţiile Ucrainei că a ucis civili în oraşul ucrainean Bucea din apropiere de Kiev şi susţine că imaginile cu cadavre sunt fabricate de Kiev.

Cadavrele a 410 civili au fost găsite în teritoriile din regiunea Kiev recent preluate de forţele ucrainene de sub controlul trupelor ruse, a anunţat duminică procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova.

În oraşul Bucea (Bucha), aflat la nord-vest de Kiev, aproape 300 de persoane au fost înmormântate în gropi comune, au afirmat autorităţile ucrainene. Acestea au acuzat duminică armata rusă că a comis un „masacru” în această localitate şi „orori” în regiunile recent eliberate, ceea ce a stârnit indignare în Europa şi în SUA, precum şi apeluri la sancţiuni suplimentare împotriva Moscovei. Cadavrele a cel puţin 20 de bărbaţi îmbrăcaţi în haine civile zăceau sâmbătă pe o stradă din Bucea, a constatat un jurnalist AFP. Unii aveau mâinile legate la spate, alții zăceau lângă biciclete.

Ministrul ucrainean de externe a cerut Curții Penale Internaționale să trimită o echipă la Bucea și în alte orașe din regiunea Kiev pentru a strânge dovezi ale crimelor de război și crimelor împotriva umanității comise de invadatorii ruși.

Politica