marți, mai 14, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Moderna: Doza booster oferă o imunitate puternică împotriva variantei Omicron

Vaccinarea cu cea de-a treia doză a vaccinului Moderna împotriva COVID crește semnificativ nivelul de anticorpi care asigură protecție în fața noii variante Omicron a coronavirusului, a anunțat luni compania americană Moderna, citată de The New York Times.

Depistată prima dată în Africa de Sud în luna noiembrie și confirmată deja în 89 de state, Omicron continuă să se răspândească rapid în jurul lumii. Nu este clar dacă acest lucru se datorează capacității virusului de a se sustrage protecției oferite de vaccin, transmisibilității sale crescute sau unei combinații a ambelor, după cum a subliniat recent Organizația Mondială a Sănătății.

Potrivit rezultatelor anunțate luni de către Moderna, doza booster a vaccinului său – autorizată în prezent în doza redusă de 50 de micrograme – a crescut nivelul de anticorpi de aproximativ 37 de ori, notează libertatea.ro

Policlinica Buna Vestire Craiova

De cealaltă parte, o doză întreagă de 100 de micrograme este și mai puternică, ducând la creșterea nivelului de anticorpi de 83 de ori comparativ cu nivelurile înainte de administrarea dozei booster. În ambele situații, au fost aceleași efecte secundare comparabile cu cele observate după seria primară cu două doze. Cu toate astea, doza de 100 de micrograme a produs reacții adverse puțin mai frecvente față de doza autorizată de 50 de micrograme.

Rezultatele se bazează pe teste efectuate în laborator și nu reflectă întreaga protecție a organismului împotriva COVID. Există în continuare multe semne de întrebare legate de Omicron. În vreme ce oamenii de știință se grăbesc să afle mai multe, varianta se răspândește rapid, iar potrivit OMS, noua tulpină provoacă o dublare a numărului de cazuri la fiecare 1,5 – 3 zile. Pe de o parte, unele studii sunt îmbucurătoare, întrucât deși este posibil ca vaccinurile să nu prevină infecția cu Omicron, se așteaptă ca acestea să prevină formele grave ale bolii la majoritatea oamenilor.


Politica