miercuri, mai 15, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Noi reguli pentru românii care merg în Grecia

Autorităţile din Grecia au revizuit condiţiile de intrare în ţară, noile reglementări fiind în vigoare până în 26 aprilie.

Astfel în perioada 19.04.2021-26.04.2021 (orele 06:00), toate persoanele care intră pe teritoriul Republicii Elene, pe cale aeriană sau rutieră (accesul este permis numai pe la punctele de trecere a frontierei Kulata-Promachonas, Makaza-Nymphaea, în intervalul orar 07:00-23:00) și care prezintă dovada unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore anterior sosirii sau a dovezii de efectuare a unui vaccin autorizat pentru COVID-19 (redactată în limba engleză), cu condiția să fi trecut minimum 14 zile de la rapel, precum și formularul PLF (Passenger Locator Form) completat nu mai sunt supuse măsurii de carantină pentru o perioadă de 7 zile, anunță Ministerul Afacerilor Externe.

Rămâne în vigoare posibilitatea efectuării, în mod aleatoriu, a unor teste rapide la punctele de control a trecerii frontierei. Rezultatul testului se eliberează pe loc. Vor fi admise pe teritoriul Republicii Elene numai persoanele care au obținut un rezultat negativ.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Până la data de 26.04.2021, toate persoanele care vor sosi pe cale aeriană și rutieră în Republica Elenă sunt obligate să prezinte rezultatul (în limba engleză și cu datele de identificare ale persoanei testate) unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore de la data prelevării și a formularului PLF ori a dovezii de vaccinare (în limba engleză) cu unul dintre vaccinurile autorizate, cu condiția să fi trecut minimum 14 zile de la rapel.

De asemenea, până la data de 26.04.2021, toate persoanele care ies și vor reveni în Republica Elenă au obligația de a completa formularul PLF (Passenger Locator Form) și la plecarea/ieșirea din acest stat.

În perioada 19.04.2021-26.04.2021 (orele 06:00) prin punctele de trecere a frontierei de la Promachonas (Bulgaria), Nymphaea (Bulgaria) este permisă circulaţia în intervalul orar 07:00 – 23:00, iar prin punctele de trecere a frontierei Evzoni (Macedonia de Nord) şi Kakavia (Albania) – doar în intervalul orar 07:00 – 19:00 – pentru persoanele care se deplasează în scopuri esențiale, absolut necesare (sunt excluse deplasările în scop de turism sau vizită), cetățenii greci, deținătorii unui permis de ședere sau rezidenții permanenți din Republica Elenă.

Tuturor persoanelor care doresc să intre pe teritoriul Republicii Elene le este recomandat să consulte informațiile disponibile pe paginile de internet: https://travel.gov.grhttp://www.visitgreece.gr.

Cetățenii români pot solicita asistență ori semnala disfuncționalități la numărul de telefon 1520 sau la cel de urgență al Secretariatului de stat pentru protecția cetățeanului (Call Center travel.gov.gr): +30 2155605151 (disponibil în intervalul orar 09.00-21.00).

Potrivit MAE se mențin până la 26.04.2021 toate celelalte măsuri pe întreg teritoriul Republicii Elene.

Este obligatorie purtarea măsții de protecție atât în interior, cât și în exterior.

Este interzisă circulația între regiuni pentru toate mijloacele de transport și categoriile de persoane, cu excepția autovehiculelor autorităților (poliție, ambulanță, pompieri, alte servicii esențiale) și a persoanelor care, în baza unei adeverințe scrise, se deplasează la locul de muncă sau pentru urgențe medicale.

Persoanele care doresc să părăsească locuința sunt obligate să transmită un mesaj SMS la numărul 13033 sau să prezinte o declarație pe proprie răspundere, tipărită (formularul este disponibil la pagina de internet forma.gov.gr), în care să fie menționat scopul deplasării. Este obligatorie prezentarea documentelor de identitate (carte de identitate sau pașaport). Nerespectarea măsurilor este sancționată cu amendă în cuantum de 300 de euro.

Circulația pe timp de noapte este interzisă astfel: în zonele cu cod roșu închis circulația este limitată în intervalul orar 18:00 – 05:00 (în zilele lucrătoare), respectiv 19:00 – 6:00 (în weekend), cu excepția Atenei și Salonicului, unde este limitată în următoarele intervale orare: 21:00 – 05:00 de luni până duminică, cu excepția persoanelor care se deplasează la locul de muncă (aspect care trebuie dovedit cu un document din partea angajatorului) sau pentru urgențe medicale.

Nerespectarea măsurilor este sancționată cu amendă în cuantum de 500 de euro.

Regiuni aflate sub cod roșu intens: Attica (cu exceptia Agkistri, Kythira, Hydra), Achaia, Viotia, Evrytania, Arcadia, Corinth, Halkidiki, Kilkis, Pella, Kozani, Lesvos, Zakynthos, Kos, Thassos si municipalitatile Kalymnos, Rhodes, Chios, Rethymno, Anogeia, Chania, Phaistos, Kavala, Karditsa, Grevena, Kythnos, Ioannina, Konitsa, North Tzoumerka, Serres, Amphipolis, Sintiki, Veria, Kastoria, Lamia, Ilida, Halkida Eretria, Dirfi/Mesapion (Evia), Didymoticho, Pydna/Kolindros, Volos, Maronia/Sapes, Galatini. Toate celelalte unități administrativ-teritoriale vor fi plasate în categoria de „supraveghere sporită” (cod roșu).

Rezidenții care pleacă din Republica Elenă au obligația de a completa formularul PLF inclusiv la ieșirea din acest stat.

Rămân închise toate restaurantele și unitățile de consum (baruri, cafenele etc.), cu excepția serviciilor de livrare la domiciliu (take-away), a magazinelor alimentare, a farmaciilor și a celor care comercializează produse de strictă necesitate (ex. brutării) și care se închid la orele 20:30. Magazinele care permit accesul clienților în interior vor fi amendate cu 2.000-50.000 de euro și închise pentru o perioadă de 15-90 de zile, iar clienții vor fi amendați cu 300 de euro.

Saloanele de igienă personală și înfrumusețare, siturile arheologice și lăcașurile de cult au fost redeschise începând cu data de 21 martie 2021.

Service-urile auto care efectuează inspecțiile tehnice auto (KTEO) vor funcționa doar cu programare prealabilă.

Este permisă prezența a doi pasageri în autoturismele care efectuează transport taxi.

Sunt interzise toate activitățile sportive, cu excepția meciurilor internaționale (fără prezența spectatorilor).

Au fost redeschise școlile de șoferi.

Politica